RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem: - Oppgangen ikke selvdrevet

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem ser nå en skjør likevekt i norsk økonomomi, men advarer i sin årstale mot at oppgangen ennå ikke er selvdrevet. Først bud er fortsatt å få opp prisveksten
- Norsk økonomi er nå i vekst. Oljeprisen er god. Kapasitetsutnyttelsen i fastlandsøkonomien er som på midten av 1990-tallet. Lønnsveksten er på vei ned. Funksjonærgruppenes uttak av lønn og inntekter er dempet, og det er utsikter til et moderat hovedoppgjør i vår – det første på åtte år. Kronekursen er på linje med nivået på midten av 1990-tallet. Rentenivået er på linje med nivået hos våre handelspartnere, sa Gjedrem i sin årstale nå i kveld.

- Slik er det en likevekt i norsk økonomi akkurat nå. Men den er skjør, la han til.

- Oppgangen er ennå ikke helt selvdrevet, fastslo han.

Han pekte blant annet på høye norske kostnader som et problem.

For lav prisvekst

Han gjentok også problemet med svært lav inflasjon.

- Styrkingen av kronen gjennom 2002, endret handelsmønster og konjunkturene ute bidro til lav prisstigning på importerte varer og tjenester. Konkurransen her hjemme ser også ut til å trekke prisveksten ned, heter det.

Han åpner også for at strukturelle endringer kan gjøre at man tåler høyere trykk i økonomien før inflasjonen stiger.

- Både endringer i den internasjonale arbeidsdelingen og den økte konkurransen her hjemme stiller arbeidskraft og realkapital ledig i Norge. Det er dermed mulighet for at det nivået på produksjonen som er forenlig med stabil inflasjon, får et løft.

Renten

- Det kortsiktige rentenivået ute har vært uvanlig lavt i 2½ år, og det er ikke utsikter til at det vil øke særlig mye med det første selv om verdensøkonomien nå vokser. I fjor virket rentenivået i andre land som en magnet på det norske. Vi har nå det laveste nominelle rentenivået på tiår, sa Gjedrem.

Han påpekte at optismistiske norske husholdninger, som låner og investerer i boliger og eiendom, står i kontrast til bedriftenes atferd. Virksomhetene effektiviserer, og inntjeningen øker, men de investerer og låner foreløpig lite.

Han gjentok også signalene som er gitt i det siste om at hovedprioritet på kort sikt er å sette renten så lavt at prisene igjen stiger.

- Når inflasjonen er lav – og så lav som nå – er det riktig å legge stor vekt på å få den opp. Vi er derfor særlig aktpågivende i forhold til utviklingen i konsumprisene, sa Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere