Gjedrem er hard mot de harde

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er en tøffing som vet å overraske. I dag tok han markedet og de fleste ekspertene på senga med et nytt, dobbelt rentekutt.

13.08.03 16:15

Også Nettavisen bommet, men som vi skrev: Skulle han velge et helt prosentpeongs kutt, så ville vi ikke henge med hodet - presstendensene i norsk økonomi er vanskelige å få øye på!

For vanlige forbrukere er rentefallet godt nytt. En familie med en gjeld på en million kroner får 28.800 kroner netto mer å rutte med i året.

Men samtidig er det som Aftenpostens kommentator skriver: Det blir som å glede seg over vekttap for en alvorlig syk pasient.

Det er nemlig ikke optimisme og glede som preger begrunnelsen til Norges Banks hovedstyre. Riktignok ser de lysninger i USA, men norsk økonomi går fortsatt på lavgir. Norges Bank har ingen tro på mirakuløse bedringer på kort sikt.

Faktisk legger sentralbanken betydelig vekt på at prisstigningen ser ut til å bli lavere enn forventet i Norge. Nå ønsker de ikke at vi skal venne oss til - og forvente - prisstigning ned mot en prosent. Derfor en ny dose kraftig medisin.

Det er bare å konstatere at Svein Gjedrem nok en gang slår hardere til enn mange forventet (som han gjorde det med rentehoppene i fjor høst).

Norges Bank spår at også neste renteendring blir nedover.

Det blir billigere å betjene gjeld.

Så får vi heller leve med vår ugarderte tips-bom!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.