RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem er hard mot de harde

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem er en tøffing som vet å overraske. I dag tok han markedet og de fleste ekspertene på senga med et nytt, dobbelt rentekutt.

Også Nettavisen bommet, men som vi skrev: Skulle han velge et helt prosentpeongs kutt, så ville vi ikke henge med hodet - presstendensene i norsk økonomi er vanskelige å få øye på!

For vanlige forbrukere er rentefallet godt nytt. En familie med en gjeld på en million kroner får 28.800 kroner netto mer å rutte med i året.

Men samtidig er det som Aftenpostens kommentator skriver: Det blir som å glede seg over vekttap for en alvorlig syk pasient.

Det er nemlig ikke optimisme og glede som preger begrunnelsen til Norges Banks hovedstyre. Riktignok ser de lysninger i USA, men norsk økonomi går fortsatt på lavgir. Norges Bank har ingen tro på mirakuløse bedringer på kort sikt.

Faktisk legger sentralbanken betydelig vekt på at prisstigningen ser ut til å bli lavere enn forventet i Norge. Nå ønsker de ikke at vi skal venne oss til - og forvente - prisstigning ned mot en prosent. Derfor en ny dose kraftig medisin.

Det er bare å konstatere at Svein Gjedrem nok en gang slår hardere til enn mange forventet (som han gjorde det med rentehoppene i fjor høst).

Norges Bank spår at også neste renteendring blir nedover.

Det blir billigere å betjene gjeld.

Så får vi heller leve med vår ugarderte tips-bom!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere