RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem må endre kurs

Sist oppdatert:
Makroøkonomene mener Norges Bank og Svein Gjedrem må endre kurs. Sjekk kommentarene her:
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener at Norges Bank bør endre sitt inflasjonsmål fra 2,5 til 2 prosent. Det begrunnner han med at Norges Bank, ifølge sitt mandat, skal korrigere for "særskilte midlertidige forstyrrelser" i inflasjonen når de fastsetter renten.

Unødig press

I dag korrigeres det for den ene Kina-effekten, den kraftige oppgangen i oljeprisene, men ikke for fallet i prisene på importerte forbruksvarer. Underliggende inflasjon blir da svært lav, og pengepolitikken blir rettet inn mot å få opp lønnsveksten unødvendig mye.

Om noen år vil trolig Kina-effektene helt eller delvis reverseres. Da vil lønnsveksten i Norge måtte presses unødvendig langt ned, mener sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

- Både ja og nei, mener sjeføkonom i DnB NOR Markets, Øystein Dørum.

Han mener at dersom målsettingen ikke følges slavisk er det mindre kritisk at målet er 2,5 prosent. Ved å flytte målet fra 2,5 prosent så risikerer man å måtte justere igjen, sier Dørum til iMarkedet.no.

- En modningsprosess

Dørum mener imidlertid at han ser på den samme problemstillingen som Juel.

- Jeg ser også den samme problemstillingen som Juel. Norges Bank kan love 2,5 prosent, og ikke levere. På sikt vil en endring av målsettingen kunne tvinge seg fram. Men, hva Norges Bank kommer til å foreta seg er umulig å vite. For eksempel da vi hadde press mot kronen i 2002 så tok det halvannet år før ting var på plass. Dette er en modningsprosess, sier Dørum til iMarkedet.no.

Fast kurs
Roger Schjerva, statssekretær i Finansdepartementet, kommenterer saken følgende til iMarkedet.no:

- Retningslinjene for pengepolitikken ligger fast. Retningslinjene innebærer at Norges Banks rentesetting skal rettes inn mot lav og stabil inflasjon rundt 2 1/2 pst. På kort og mellomlang sikt må pengepolitikken veie hensynet til lav og stabil inflasjon mot hensynet til stabilitet i produksjon og sysselsetting. Norges Bank setter renten med sikte på å stabilisere prisstigningen rundt prismålet innen en tidshorisont på normalt 1-3 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere