RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem skremmer oss ikke

Sist oppdatert:
Seks rentehopp er ikke nok til å skremme boligsultne nordmenn.
Selv etter seks renteoppganger vil flere ut på boligmarkedet og investeringslysten er ikke dempet.

Norges Bank har hevet renten til 5 prosent, og boligmarkedet har avkjølt seg noe. Men tall fra DnB Nor viser at eiendomsinvesteringer står knallsterkt.

- Det er flere som opplever at renten biter. Det påvirker atferden vår, men det er ingen stor bekymring å spore, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB Nor.

Hun gjennomfører kvartalsvise befolkningsundersøkelser for å lodde stemningen blant folk flest. Og spørsmålet alle i markedet stiller seg er hvordan stemningen er nå.

Flere vil ha

Hennes siste undersøkelse viser nemlig at flere som ikke har eiendom i dag ønsker å kjøpe. Tallene som er tatt opp i tredje kvartal viser at det var 52 prosent av de uten egen bolig som vil vurdere boligkjøp de neste 12 måneder. I fjor var det 42 prosent som svarte dette.

Av de som allerede har egen bolig, og som ble spurt om de ville kjøpe en eiendom i tillegg, svarer 21 prosent som svarer at det er intressant de neste 12 måneder. I tredje kvartal i fjor var det 17 prosent som svarte det samme. Og Rasmussen forteller at dette er fritidseiendom, og at halvparten oppga investeringsformål som bakgrunn for ekspansjonen.

- Årsaken er at det bare er eiendom som har en sikkelig skatterabatt, sier Rasmussen. Som investeringsobjekter troner eiendom på toppen for folk flest.

Litt færre ubekymret

Men har ikke renteoppgangen noe å si? Bryr vi oss ikke om hva Norges Bank har gjort?

68 prosent svarer til DnB NOR at renteøkningen ikke påvirker planene om kjøp av eiendom. 32 prosent svarer at planene er blitt endret. Her har ikke banken tall for tilsvarende kvartal i fjor. Men de har spurt om folket er bekymret for renteutviklingen for sin egen del de neste 12 månedene – vel og merke de med boliglån.

57 prosent svarte da at de overhodet ikke var bekymret. I kvartalet før svarte 66 prosent det samme. Men tilbake til tredje kvartal i fjor var det 73 prosent av de spurte som overhodet ikke var bekymret.

Begynner å bite

Det er også en økning i de som er litt bekymret. Fra andre kvartal til tredje kvartal var denne andelen steget fra 28 prosent til 33 prosent.

- Renteendingene har begynt å bite litt for folk flest. Man begynner å følge litt med, men det har ikke dempet investeringslysten. De utløser ikke de store bekymringene og har ikke dempet investeringslysten vesentlig, sier Rasmussen til NA24.

Den norske lommeboken er nemlig meget velfylt, selv etter Gjedrems oppganger på renten. Og Rasmussen peker på at de fleste med boliglån i dette landet har hatt det under et langt høyere renteregime enn vi har i dag.

- Men det har vært en eventyrlig lønnsvekst i mellomtiden. En av forklaringene er at folk har trygghet i arbeidsplassene sine. Men man bruker den situasjonen man er i nå til å ta seg bedre tid når man orienterer seg i markedet, sier Rasmussen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere