*Nettavisen* Nyheter.

Gjedrem tviler seg fram

Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Norges Banks rentehopp var varslet, men satt lengre inne enn mange forventet.

29.10.09 10:26

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er slett ikke skråsikker på at en hestekur med høyere renter er riktig for norsk økonomi. Gårsdagens renteoppgang på 0,25 prosent skyldes mer et uansvarlig høyt pengeforbruk i statsbudsjettet og at nordmenn har fulgt finansminister Kristin Halvorsens råd på forsiden av VG under finanskrisen om «løp og kjøp».

Vi låner og forbruker i et tempo som tyder på at vi tror at finanskrisen er over, mens Regjeringen pøser på med oljemilliarder.

Gjedrem liker ingen av delene, og i rentediskusjonen i Norges Banks sentralstyre er man sørgelig klar over at verdensøkonomien på ingen måte er tilbake som før.

Her kan du lese bakgrunnen:Hovedstyrets begrunnelse for rentebeslutningen

Likevel har man tvilt seg fram til at rentehevelse er riktig nå fordi utviklingen har vært bedre enn fryktet.

Men samtidig er hovedstyret redd for at kronen blir for sterk, og varsler museskritt for styringsrenten fremover:

«Høyere kapasitetsutnytting eller en svakere krone kan på den ene siden gi høyere inflasjon enn anslått. På den andre siden kan inflasjonen bli lavere enn ventet hvis kronen holder seg sterk eller produktiviteten tar seg raskt opp. Skulle kronen bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn vi nå ser for oss», konkluderer hovedstyret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den forsiktige medisineringen tyder på at pasienten er mindre syk enn før antatt, men langt fra friskmeldt. Bruttoledigheten i Norge (inkludert tiltak) er nå på 91.599 personer - eller nesten dobbelt så høy som på bunnen i april i fjor. Eksportindustrien går fortsatt dårlig og en høyere kronekurs er ikke til hjelp. - Det mest positive som kan sies er at forholdene er mindre ille, skriver DnB Nor Markets i sin kommentar.

Storbanken tror at Norges Bank vil bomme på sine fremtidsutsikter, og at renteoppgangen vil bli lavere enn det Norges Bank tror.

Den store usikkerheten er om finansminister Sigbjørn Johnsen klarer å skru igjen den offentlige pengekranen (betyr lavere rente), og om kronen blir for sterk (tilsier også lavere rente).

Norges Bank tror budsjettunderskuddet fortsetter også i årene som kommer (se under), og i så fall skal styringsrenten opp fra 1,5 til 4,5 prosent de neste tre årene.

Det betyr i så fall at privat forbruk må ned for at offentlig overforbruk kan fortsette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.