Gjelden tynger Europa

Foto: (Scanpix/Montasje)

Risikoappetitten blir mindre og får aksjemarkedet til å snu ned.

04.02.10 11:28

Fornyet bekymring rundt gjelden i til eurolandene senker børsene.

Nå har situasjonen i Portugal også fått markedets oppmerksomhet. Den voksende gjelden i Portugal og ikke minst hvordan den økonomiske utviklingen i landet går. I tillegg så tynger det enorme underskuddet til Hellas finansmarkedene.

Gresk tragedie
Den greske gjelden er også faretruende høy, og det stilles spørsmål rundt hvordan Hellas skal klare å håndtere gjelden.

Det er også misnøye med den økonomiske utviklingen til en rekke av de andre medlemmene i eurosamarbeidet. Spania, Frankrike og Irland sliter også tungt. Torsdag formiddag har spreaden på statsobligasjonene til Spania, Hellas og Portugal blitt videre, og antyder større usikkerhet i markedene.

På Oslo Børs blir hovedindeksen sendt ned 0,85 prosent til 365,50 poeng.

Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt blir senket 0,70 prosent etter å ha ligget klart i pluss i en lengre periode. I Paris har også de franske aksjene snudd ned, og CAC 40-indeksen faller 0,83 prosent. I London faller FTSE 100-indeksen 0,75 prosent.

Oljen på retur
Den amerikanske dollaren styrker seg markant mot de fleste valutaene, og legger en demper på råvaremarkedet. I tillegg smitter den økte usikkerheten i aksjemarkedet over på oljemarkedet.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 75,20 dollar per fat. En dollar koster 5,92 kroner.

Statoil senkes 0,74 prosent til 134,80 kroner på fallet i oljeprisen. I tillegg går det dårlig med flere av de øvrige råvareavhengige oljeselskapene. Yara faller 2,02 prosent til 247,40 kroner, mens Norsk Hydro senkes 1,65 prosent til 43,48 kroner.

Rapporteringssesongen
Norske Skog faller 4,29 prosent til 9,15 poeng etter at de har lagt frem sine resultater etter fjerde kvartal. Papirprodusenten klarer ikke helt innfri forventningene med sine tall, og tegner også et dystert bilde for utsiktene.

Papirprisene presses videre og starten på året har vært tøff for produsentene. Det er forventet at avispapirprisen i Europa vil ligge 15-20 prosent lavere i 2010 enn i 2009, og prisen på magasinpapir har falt med 5-10 prosent så langt i 2010.

- De nye prisene i Europa ligger på et meget lavt nivå, og de er ikke bærekraftige i et lengre perspektiv, advarer Norske Skog i sin pressemelding.

Les mer: Positiv kontantstrøm i Norske Skog

Det går langt bedre i Inmeta som øker utbyttet. IT-selskapet har lagt bak seg det beste resultatet i selskapets historie. Det gjelder både fjerde kvartal og hele 2009. Marginene er doblet og selskapet viser en klar forbedring på driften.

Aksjekursen i Inmeta stiger 3,87 prosent til 4,83 kroner.

Les mer: Skrur på utbyttekranen

Resultatstorm ute
Det er også en rekke store internasjonale selskaper som har presentert sine resultater.

Den tyske storbanken Deutsche Bank fikk et overskudd på 1,3 milliarder dollar i fjerde kvartal etter at de klarte å dra nytte av skattefordeler. I tilsvarende kvartal året før hadde de et underskudd på 4,8 milliarder euro. Resultatet var noe bedre enn hva markedet hadde ventet, men før skatt havnet det noe under forventningene.

Den nederlandske oljekjempen Royal Dutch Shell må fortsette å kutte kostnader og si opp ansatte. I forbindelse med sin resultatfremleggelse etter fjerde kvartal uttrykker selskapet også stor usikkerhet til 2010, og sier at de ikke er overbevist om at opphentingen i økonomien vil komme like raskt som enkelte ser ut til å tro.

Selskapet skuffer dessuten med sitt resultat som ligger godt under hva tilfellet var året før.

Når de europeiske selskapene skuffer er det langt bedre nyheter fra en amerikanske IT-kjempe. Cisco leverte sterke resultater enn hva analytikerne hadde regnet med på forhånd, og viser også en resultatforbedring sammenlignet med samme periode året før. For inneværende kvartal varsler Cisco en omsetningsvekst på mellom 23 og 26 prosent, mens Wall Street forventer 16,5 prosent i omsetningsvekst.

Les mer: Gode tall fra Cisco

Overskudd hos japanske kjemper
Japanske kjemper også gjort det klart bedre enn forventet. Toyota har levert langt bedre resultater enn hva markedet hadde forventet, og varsler nå at de har funnet løsningen på problemet med bremsene på bilmodellen Prius. For sitt regnskapsårs tredje kvartal kan de igjen vise overskudd og kan i tillegg vise til en omsetningsvekst på over ti prosent. Nå varsler de at regnskapsåret 2010 som blir avsluttet i mars i år vil vise et overskudd, mens de tidligere har antatt at de vil gå på et underskudd.

Sony har også funnet tilbake til overskudd etter en periode med underskudd. I likhet med Toyota overrasker de positivt og slår forventningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag