Gå til sidens hovedinnhold

- Gjeldskrise kan ramme Norge

Statsminister Jens Stoltenberg er bekymret for gjeldsproblemene i land som Dubai og Hellas.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa seg godt fornøyd med regjeringens håndtering av finanskrisen, men ser fortsatt mørke skyer i horisonten. Gjeldsproblemene i Dubai og Hellas bekymrer ham. Det kom fram på en pressekonferanse tirsdag der statsministeren oppsummerte halvåret.

Sursild, ribbe og kalkun
Her røpet han også litt om juletradisjonene hos familien Stoltenberg som omfatter både sursild, ribbe og kalkun.

Mye klimaprat
Litt over klokka 09.30 ankom statsministeren og innledet med å hilse på pressefolkene før han tok plass og startet sin oppsummering. En time senere var pressekonferansen og spørsmålsrunden over. Det kom til å dreie seg mye om klima, litt om valget og statsbudsjettet og litt om opposisjonens kritikk av det de oppfatter som en «arrogant» regjering.

- Hjertelig velkommen til denne pressekonferansen. Det spesielt hyggelig å ønske dere velkommen til regjeringens representasjonsanlegg, sa Stoltenberg og innledet med å forklare litt om bygningene som også omfatter statsministerens bolig.

- Jeg skal snakke mest om klima, dels fordi det har vært en hovedsak i høst og fordi det kommer til å bli en hovedsak også neste år, sa han.

Om stortingsvalget
- Jeg er glad for at vi vant valget og fikk fornyet tillit. Det er en tillit vi skal forvalte med respekt, sa statsministerens i sin oppsummering av valget som brakte ham til statsministerstolen for tredje gang.

- Det er mange som blir valgt, men det er ikke så mange som blir gjenvalgt. Det tar vi som en tillitserklæring til den politikken vi fører, sa Stoltenberg.

Om Soria Moria-erklæringen
Stoltenberg forklarte hovedbudskapet i Soria Moria-plattformen i disse tre hovedpunktene:

* Forsterke, forbedre og fornye verdens beste velferdssamfunn

* Sikre arbeid og verdiskapning.

* Være et ledende land på klima og miljø

Om statsbudsjettet
Stoltenberg fortsatte med å snakke om statsbudsjettet, der biodieselavgiften var saken som fikk mest medieoppmerksomhet. Statsministeren mener andre saker var vel så viktige.

- Vi skaffer til veie mer penger til kommunene som blant annet sikrer bedre sykehjemsdekning. I 2010 kommer det nye milliarder til samferdsel, nye milliarder til helse og nye milliarder til kultur... Nei, kanskje ikke milliarder til kultur, men nye penger, oppsummerte han.

Om biodieselavgiften
- Biodieselavgiften fikk mest oppmerksomhet. Det var mye diskusjon om den. Min vurdering er at det var en omstridt sak. Det skyldes at avgifter nesten alltid er omstridt. Det er sjelden populært å være for avgifter. Men alle er for det vi bruker penger fra avgifter til, nemlig penger til felleskassa. Det å ha et generelt avgiftsfritak, mente vi ikke var en riktig måte å fremme miljøvennlig diesel på. Vi fulgte sånn sett opp det som andre land som Tyskland har gjort det Sverige har varslet at de vil gjøre.

- Jeg mener det vi gjør på kommunesektoren og helse i alle fall i kroner er større saker enn biodiesel.

Om finanskrisen
- I desember i fjor var det veldig stor usikkerhet. Det var redsel for at det finansielle systemet skulle bryte sammen, og det var redsel for høy arbeidsledighet. Det har vi heldigvis greid å unngå i Norge. Vi har greid å sikre den laveste arbeidsledigheten i Europa. Det er ingen selvfølge.

Om gjeldsproblemer i flere land
- Det er grunn til stor og sterk uro når så mange land har så stor gjeld.

Vi har sett det i Gulfen, og vi har sett det i Hellas. Det er mange land i vår verden som har en gjeld som lett kan bli uhåndterbar. Det kan få konsekvenser for internasjonal økonomi og igjen ramme Norge.

Kaller regjeringen arrogant
Mens Jens Stoltenberg oppsummerer halvåret som statsminister, deler KrF-leder Dagfinn Høybråten sine vurderinger av de rødgrønnes innsats med Dagens Næringslivs lesere tirsdag. Høybråten mener Jens & Co gir blaffen i opposisjonen, bryter løfter fra valgkampen og nekter å følge avtaler.

Høybråten kaller biodieselsaken et monument over Stoltenberg-regjeringens maktarroganse og hevder saken ikke er enestående. KrF-lederen mener de rødgrønne bruker flertallsmakten for alt den er verdt og ikke forholder seg til opposisjonen.

- Jeg er ikke enig i den kritikken. Biodieselsaken er en sak som var behandlet på vanlig måte, og en samlet regjering sto bak, svarte Stoltenberg da spørsmålet om arroganse kom opp på pressekonferansen.

Jul med sildedugnad
Helt på tampen av pressekonferansen fikk statsministeren spørsmål om hvordan han skal feire jul.

- Jeg skal feire jul på en vanlig, hyggelig og klassisk måte. Det skjer her i statsministerboligen med familie, svigerfamilie, barn, mine foreldre og mange andre. Vi har mye mat, og vi begynner alltid jula med sild. Vi lager sursild og sildesalat. Det er en form for dugnad. Så spiser vi det, og så spiser vi ribbe og kalkun. Sønnen min og jeg lager ribbe, og søsteren min lager kalkun. Så skal vi ha diverse juleselskaper, og så håper jeg å få gå på ski og lese en bok, sa Stoltenberg før han takket for frammøtet.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken