Gå til sidens hovedinnhold

Gjenåpningen - dette er reaksjonene

Jubel og bekymring for regjeringens gjenåpningsbudskap: - Glad jeg ikke er politi eller dørvakt de neste dagene, lyder en av kommentarene.

Lørdag klokken 16.00 sydet det av liv rundt om i hele landet. Folk hadde samlet seg til folkefest, for å feire at siste rest av avstandskrav og koronaregler var historie.

I Oslo hadde hotellkongen Petter Stordalen invitert alle og enhver til en storslagen feiring av gjenåpningen ved hotellet The Hub rett ved Jernbanetorget. Til musikk fra liveband og omgitt av konfetti jublet Stordalen da klokken var slagen.

I Bergen hadde buekorps og tidligere ordfører Trude Drevland troppet opp for å feire. Status var det samme for store deler av utelivsbransjen over hele Norge. Folk stod samlet, klare for å slippe jubelen løs.

I Stavanger sentrum hadde foolk samlet seg for å markere at det meste av koronarestriksjoner klokken 16.00 ble lagt til side.

Se stemningsrapport fra Øvre Holmegate i Stavanger sentrum under:

– En jubeldag

i etterkant av at statsminister Erna Solberg slapp nyheten fredag ettermiddag, var det stor stemning blant det som er av kultur, idrett- og serveringsbransjen.

– Dette har vi ventet på med lengsel, og det er godt å endelig få bekreftet at vi nå kan åpne samfunnet helt igjen, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

– Aller viktigst er dette for serverings- og utelivsbransjen som nå kan drive med full kapasitet når avstandskrav og bordserveringskravet fjernes. Nå må bransjen snu seg rundt og omstille seg, slik at de kan hente inn medarbeidere og fylle opp varelagrene! sier han.

– Dette er en jubeldag for hele det norske samfunnet, og ikke minst for idretten, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Hun sier idretten har ventet på dette i 18 måneder.

Gjenåpningen av Norge er gledelig, men den kom ikke et sekund for tidlig for kultur-, servering- og reiselivsbransjen, mener Ivar Horneland Kristensen i Virke.

- De står klare til å åpne for full maskin igjen og vil snu seg lynraskt nå som signalet er kommet. Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier han ifølge NTB.

Fortsatt 25.000 permitterte

Horneland Kristensen peker på at det før fortsatt er 25.000 permitterte i Norge. Selv om tallet faller uke for uke, er det fortsatt det nest verste året i Navs statistikker i dette årtusen.

- Tre av fire av de som fortsatt er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil enda flere kunne trappe opp aktiviteten, og vi kan få folk tilbake i jobb, sier han.

Les også

Etter 561 dager er Norge klar for gjenåpning - Erna varsler normal hverdag «for de fleste»

Kultur-Norge jubler

Reaksjonene i etterkant av gladnyheten lot ikke vente på seg noe sted, ei heller blant katalogen av norske artister.

– For en gledens dag! Fra og med imorgen kan vi igjen samle fulle hus, skriver Hellbillies på sin Facebook-side.

Eva Weel Skram holdt heller ikke igjen i sin reaksjon på gjenåpningen.

– JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA<3 ER DÅKKE KLARE FOLKENS? For det er nemlig vi, skriver hun på Facebook.

For musikeren Frida Ånnevik var også denne fredagen en gledens dag.

– Bildet er tatt 11.03.2020 kl.16.04: Vi har fått den endelige beskjeden om at vi ikke får spille på Rockefeller Oslo pga covid og at Oslo kommune stengte byen. // I dag: revansj! Vi får endelig spille den konserten vi skulle spilt i mars 2020, og det skjer onsdag 29.09! Vi var de som først ble stengt ned - og en av de første som får spille for fullt hus igjen. Deeeeet er helt vilt, skriver artisten.

Musiker og tv-tryne som han selv omtaler seg som, Stian Kristiansen (Staysman) var også i godt humør da nyheten kom.

– Norge gjenåpner ENDELIG, skriver han på Instagram.

- Trygg og god ledelse

Her er noen av reaksjonene på gjenåpningsbudskapet hentet fra Nettavisens Facebook-side og fra Twitter:

- Takk til regjeringen og Erna Solberg for trygg og god politisk ledelse under pandmien. Det kan vi vel alle være enige om, uavhengig av politisk syn.

- Krysser heller fingrene

- Jeg skal ikke feire for at de nå åpner helt opp. Krysser heller fingrene for at det ikke blusser opp igjen

- Tar det med fatning, så får vi se hvordan det går.

- Tusen takk til dere som har stått på. Fantastisk.

- Jeg skal feire med gode venninner og gleder meg stort til det.

- Glad jeg ikke er dørvakt

- Glad jeg ikke er politi eller dørvakt de neste dagene ...

- For min del må gjerne folk fortsette å holde 1 meter avstand i butikker og køer ... og beholde spritdispensere i butikken.