Se Erna informere om gjenåpningen under:

STATSMINISTERENS KONTOR, OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) beskrev i Stortinget gjenåpningsplanen som en plan uten dato, men kom likevel med konkret tidfesting på pressekonferansen etterpå.

- Ved utgangen av juni tror jeg vi kan være godt inn i trinn 3, svarte Solberg på Nettavisens spørsmål.

På trinn 3 vil barn og unge kunne delta på arrangementer og organisert trening på tvers av kommunegrenser og toppidrettsutøvere vil kunne drive på nesten som normalt. Sosial kontakt på dette trinnet vil være begrenset til inntil 20 gjester i private hjem, mens serveringsstedene vil kunne ha normale skjenketider, men fortsatt krav om registrering og god avstand. På dette trinnet vil det kunne åpnes mer for utenlandsreiser og mer normal arbeidsinnvandring, ifølge regjeringens plan.

- Sånn vi ser det nå, er det cirka i andre halvdel av mai mest naturlig å starte trinn 2, sa Solberg og la til:

- Så kan vi håpe at tiltakene og resultatene blir mer effektive. Det er dette vi ser som mest realistisk.

- Dessverre er det fortsatt mye usikkerhet, og den kan ikke tas bort med en plan, understreket statsministeren da hun innledet sin redegjørelse i Stortinget klokka 11.30.

- Vi kommer ikke med konkrete datoer, men sier noe om hvilke forutsetninger som må legges til grunn for at vi skal kunne åpne opp, sa hun videre. En av forutsetningene er at presset av koronapasienter på sykehusene må avta. Et annet punkt er at kapasiteten til testing og smittesporing må opp. Det tredje punktet er vaksinering.

Les også: Regjeringen vurderer å utvide innreiseordningen for arbeidsreisende ytterligere

- Tre uker mellom hvert trinn

- Når vi åpner opp ett trinn, vil vi som hovedregel vente i tre uker før vi går videre til neste trinn. Når vi ser at det er trygt og at smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn på planen, forklarte Solberg.

Regjeringens gjenåpningsplan består av fire trinn.

- Det første og forberedende trinnet er å komme tilbake til tiltaksnivået fra før 25. mars.

Les også: Solberg: Åpner snart for organisert trening i breddeidretten for voksne

Dermed vil man etter modellen kunne være i gang med trinn 4 i løpet av juni, men regjeringen vil ikke komme med noen fastsatt dato for når de forskjellige trinnene inntreffer.

Solberg presiserte også på pressekonferansen klokka 13 at situasjonen må vurderes løpende ut ifra tre sjekkpunker: smitttesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.

På den samme pressekonferansen svarte også statsministeren på kritikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om sprikende budskap om gjenåpning.

- Jeg kan forstå kritikken fra Støre. Det er vanskelig, svarte Solberg på pressekonferansen på spørsmål om tiltak, råd og regler som endres og at gjenåpningen ikke har konkrete datoer.

Støre har uttalt at sprikende utspill bidrar til å forvirre folk. Onsdag oppfordret han regjeringen til å ha kontroll med kommunikasjonen.

– Når det ikke er satt en dato, bør en ikke gi inntrykk av at det er en klokke som tikker, uttalte Ap-lederen.

Statsministeren sier regjeringen neste uke vil vurdere om alle eller deler av nasjonale tiltakene som kom 25. mars, kan reverseres.

- Må være forberedt på tilbakeslag

Avslutningsvis pekte hun på at virkningene av pandemien vil vare lenge for mange, de som har mistet en jobb, de som har slitt med sykdom eller kanskje har mistet verdifull skolegang.

- Pandemien er dessverre ennå ikke slutt. Vi må være forberedt på flere tilbakeslag. Men vi er der at vi kan begynne å legge planer for etter pandemien. Da må vi huske på at for noen er pandemien ikke slutt selv om tiltakene er over, sa Solberg.