Se Erna informere om gjenåpningen under:
STATSMINISTERENS KONTOR, OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) beskrev i Stortinget gjenåpningsplanen som en plan uten dato, men kom likevel med konkret tidfesting på pressekonferansen etterpå.
- Ved utgangen av juni tror jeg vi kan være godt inn i trinn 3, svarte Solberg på Nettavisens spørsmål.
På trinn 3 vil barn og unge kunne delta på arrangementer og organisert trening på tvers av kommunegrenser og toppidrettsutøvere vil kunne drive på nesten som normalt. Sosial kontakt på dette trinnet vil være begrenset til inntil 20 gjester i private hjem, mens serveringsstedene vil kunne ha normale skjenketider, men fortsatt krav om registrering og god avstand. På dette trinnet vil det kunne åpnes mer for utenlandsreiser og mer normal arbeidsinnvandring, ifølge regjeringens plan.
- Sånn vi ser det nå, er det cirka i andre halvdel av mai mest naturlig å starte trinn 2, sa Solberg og la til:
- Så kan vi håpe at tiltakene og resultatene blir mer effektive. Det er dette vi ser som mest realistisk.
Gradvis gjenåpning i fire trinn
Slik skal ulike områder i samfunnet åpnes opp trinnvis etter at vi er tilbake til tiltaksnivået fra før 25. mars, ifølge myndighetene.
Barnehager, skoler og SFO:
* Trinn 1, 2 og 3: Følge trafikklysmodellen og lokale vurderinger.
Universiteter, høyskoler og fagskoler:
* Trinn 1: Som i dag.
* Trinn 2: Økt fysisk undervisning, registrering av alle som er til stede med seteplassering.
* Trinn 3: Generelle smitteverntiltak.
Idrett og arrangementer
* Trinn 1: Inntil 200 personer fra samme kommune kan samles utendørs på kultur- og idrettsarrangementer samt konferanser og gudstjenester. Inntil 100 personer kan samles innendørs, med faste plasser.
* Trinn 2: Inntil 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser. Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening innenfor kommunen. Innendørs begrenses antallet til 100. I breddeidretten åpnes det gradvis for organisert trening for voksne både ute og inne, i grupper på inntil 20 personer.
* Trinn 3: Barn og unge vil kunne delta på arrangementer og organisert trening på tvers av kommunegrensene. Toppidrettsutøvere kan drive tilnærmet normal idrettsaktivitet. I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser.
Sosial kontakt
* Trinn 1: Inntil 5 gjester på besøk, men avstandskrav gjelder. Oppfordring til å møtes utendørs.
* Trinn 2: Inntil 10 gjester på besøk. Avstandskrav gjelder. Oppfordring til å møtes utendørs.
* Trinn 3: Inntil 20 gjester i private hjem.
Private arrangementer
* Trinn 1: Som i dag.
* Trinn 2: Inntil 20 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.
* Trinn 3: Inntil 50 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.
Handelsnæringen
* Trinn 1 og 2: Åpent med smitteverntiltak i henhold til bransjestandarden.
* Trinn 3: Generelle smitteverntiltak
Serveringssteder
* Trinn 1: Stenge innslipp og alkoholservering kl. 22. Krav om matservering, samt redusert antall gjester og registrering både innendørs og utendørs.
* Trinn 2: Skjenketiden utvides til kl. 24.00 og kravet om matservering fjernes. Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.
* Trinn 3: Normale skjenketider, men fortsatt krav om registrering og god avstand mellom gjester.
Reiser
* Trinn 1: Som i dag.
* Trinn 2: Reiser innenlands kan gjennomføres. Lettelser for familiebesøk fra utlandet. Rådet om å unngå reiser til utlandet opprettholdes. Lettelser for prioriterte grupper med arbeidsreisende fra utlandet.
* Trinn 3: Det åpnes for mer utenlandsreiser, men med fortsatt krav til karantene og testing. Disse kan imidlertid bli endret. Det åpnes for mer normal arbeidsinnvandring.
Trinn 4
* Regjeringen opererer også med et 4. trinn, der mye vil være tilnærmet normalt. Men fortsatt gjelder de generelle smitteverntiltakene.
Kilder: Helse- og omsorgsdirektoratet, statsministerens redegjørelse
- Dessverre er det fortsatt mye usikkerhet, og den kan ikke tas bort med en plan, understreket statsministeren da hun innledet sin redegjørelse i Stortinget klokka 11.30.
- Vi kommer ikke med konkrete datoer, men sier noe om hvilke forutsetninger som må legges til grunn for at vi skal kunne åpne opp, sa hun videre. En av forutsetningene er at presset av koronapasienter på sykehusene må avta. Et annet punkt er at kapasiteten til testing og smittesporing må opp. Det tredje punktet er vaksinering.
Les også: Regjeringen vurderer å utvide innreiseordningen for arbeidsreisende ytterligere
- Tre uker mellom hvert trinn
- Når vi åpner opp ett trinn, vil vi som hovedregel vente i tre uker før vi går videre til neste trinn. Når vi ser at det er trygt og at smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn på planen, forklarte Solberg.
Regjeringens gjenåpningsplan består av fire trinn.
- Det første og forberedende trinnet er å komme tilbake til tiltaksnivået fra før 25. mars.
Les også: Solberg: Åpner snart for organisert trening i breddeidretten for voksne
Dermed vil man etter modellen kunne være i gang med trinn 4 i løpet av juni, men regjeringen vil ikke komme med noen fastsatt dato for når de forskjellige trinnene inntreffer.
Solberg presiserte også på pressekonferansen klokka 13 at situasjonen må vurderes løpende ut ifra tre sjekkpunker: smitttesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.
På den samme pressekonferansen svarte også statsministeren på kritikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om sprikende budskap om gjenåpning.
- Jeg kan forstå kritikken fra Støre. Det er vanskelig, svarte Solberg på pressekonferansen på spørsmål om tiltak, råd og regler som endres og at gjenåpningen ikke har konkrete datoer.
Støre har uttalt at sprikende utspill bidrar til å forvirre folk. Onsdag oppfordret han regjeringen til å ha kontroll med kommunikasjonen.
– Når det ikke er satt en dato, bør en ikke gi inntrykk av at det er en klokke som tikker, uttalte Ap-lederen.
Statsministeren sier regjeringen neste uke vil vurdere om alle eller deler av nasjonale tiltakene som kom 25. mars, kan reverseres.
- Må være forberedt på tilbakeslag
Avslutningsvis pekte hun på at virkningene av pandemien vil vare lenge for mange, de som har mistet en jobb, de som har slitt med sykdom eller kanskje har mistet verdifull skolegang.
- Pandemien er dessverre ennå ikke slutt. Vi må være forberedt på flere tilbakeslag. Men vi er der at vi kan begynne å legge planer for etter pandemien. Da må vi huske på at for noen er pandemien ikke slutt selv om tiltakene er over, sa Solberg.
