En 25 år gammel mann er dømt til fengsel i fem år og ni måneder for to voldtekter. Han er også dømt til å betale til sammen 480.000 kroner til de to ofrene. En av kvinnene skal ha blitt utsatt for overgrep av flere menn ukjente menn, i tillegg til den nå domfelte.

– Min klient er uenig i avgjørelsen og dommen er anket, sier forsvarer Øivind Sterri til Nettavisen.

Den domfelte mannen hevdet i Oslo tingrett at han hadde hatt frivillig sex med de to kvinnene. Denne forklaringen sto i sterk kontrast til hans første forklaringer om hans bekjentskap til kvinnene. Han hadde da forklart at han ikke hadde kjennskap til kvinnene og ikke kunne ha vært på stedene der hendelsene kunne ha skjedd.

Begge kvinnene hadde oppsøkt overgrepsmottaket på Oslo legevakt etter hendelsene. Der hadde det blitt funnet biologisk materiale fra den nå domfelte mannen. Først da politiet presenterte ham for DNA-analyser som knyttet ham til seksuelle handlinger med kvinnene, endret han forklaringer.

«Det er, slik tingretten ser det,åpenbart at tiltalte bevisst løy under de første to avhørene. Retten mener videre det kan utelukkes at tiltalte løy fordi han fikk panikk eller ble overveldet av anklagene. Han hadde rikelig med tid mellom første avhør i oktober 2019 og neste avhør i juni 2020 til å områ seg og tenke gjennom saken. Likevel valgte han å fastholde sin forklaring» skriver Oslo tingrett.

Debatt: Det er på tide å skifte fokuset over på hva menn kan gjøre for å unngå å voldta

Voldtatt av flere

I Oslo tingrett fortalte en av kvinnene hvordan hun sterkt beruset hadde blitt fraktet rundt i Oslo og voldtatt av flere menn. Det skjedde i januar 2019, etter at hun hadde møtt en bekjent på en bar på Grønland i Oslo. Hun husker at hun kjøpte eller fikk en whisky på utestedet. Deretter husker hun bare bruddstykker av at hun ble kjørt til et ukjent sted, som hun husker som et lager. Der ble hun voldtatt av flere menn.

Hun husker også at hun var under en bro på Grønland, der hun ble slått i hodet og voldtatt. Hun ropte om hjelp, og ble etter hvert hjulpet av en drosjesjåfør som kjørte henne til overgrepsmottaket på Oslo legevakt. Under etterforskningen, viste teledata fra hennes mobiltelefon, at hun hadde vært på Hovin og Bjerke, som ligger flere kilometer nord for Grønland, i perioden mellom bar-besøket og voldtekten under brua på Grønland.

25-åringen avviste først all tilknytning til kvinnen. Senere forklarte han at han hadde hatt frivillig sex med kvinnen på et toalett på pub'en hun hadde oppsøkt den kvelden.

Også kvinnen har i ulike avhør forklart seg noe ulikt om hendelsesforløpet denne kvelden, men Oslo tingrett forklarer dette med at hun var svært beruset under hendelsen og derfor husker dårlig det som skjedde.

Debatt: Hvorfor skjuler politiet overfallsvoldtekter?

Ble lurt med av voldtektsmann

Den andre kvinnen ble voldtatt i juni 2019. Det skjedde etter at hun skulle kjøpe narkotika av tre personer på Sandaker i Oslo. De tre mennene lurte kvinnen og stakk av med 4000 kroner uten at hun fikk narkotikaen.

Den nå domfelte mannen skal, i følge kvinnen, ha lurt henne med til en leilighet ved å si at han kjente mennene som hadde lurt henne, og at han kunne hjelpe henne å få tilbake pengene eller få narkotikaen hun hadde betalt for.

Kvinnen fortalte i retten at hun hadde blitt sperret inne i leiligheten, og voldtatt ved bruk av vold. Etter hendelsen oppsøkte hun overgrepsmottaket og fortalte at hun hadde blitt voldtatt.

Den domfelte 25-åringen avviste først kjennskap til kvinnen, og sa han ikke hadde vært i leiligheten. Deretter forklarte han at kvinnen hadde hatt frivillig sex med ham som betaling for narkotika.

Også denne kvinnen har avgitt forklaringer som Oslo tingrett ikke får helt til å stemme. Retten mener imidlertid at rusmisbruk og andre diagnoser kan forklare dette, og at hennes forklaringer om selve voldtekten er konsistent.

Den domfelte 25-åringen er av afrikansk opprinnelse og er domfelt flere ganger for ulike vold- og narkotikasaker, men ikke for lignende forhold som i denne saken. Disse forholdene har også skjedd i perioden han var under etterforskning for voldtekt. Oslo tingrett mener derfor at han bør ha «kvantumsrabatt» på seks måneder. I tillegg har behandlingstiden av voldtektssakene tatt lang tid. Han har derfor fått ytterligere seks måneder reduksjon i straffen.