*Nettavisen* Nyheter.

Gjenoppdaget etter 1300 år

Hesten man i 1300 år antok var utdødd, levde i beste velgående. Les om gjenoppdagelsen av den aristokratiske rasen.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den Kaspiske hesten eksisterte så tidlig som år 3000 f. Kr, det er vitenskapelig dokumentert gjennom antikke skrifter og gjenstander. En terrakottafarget plakett av stein fra ca. år 2000 f.Kr. med en Kaspisk hest med nesering og rytter er utstilt i British Musem i London.

Les også: Sjelden hest avles i Norge

Fra Iran
Den kanskje mest kjente viser at kong Darius den store (522-586 f.Kr.) fikk hester i gave og at han brukte dem på sitt kongelige segl. Dokumentasjonen er funnet ved utgravningen av slottet hans i Persepolis i nåværende Iran. Darius den store er også kjent for menneskerettighetsarbeid. I tråd med dette holdt han ikke slaver, men betalte alle som arbeidet for ham, noe som var revolusjonært på den tiden.

Den lille hesten, gjerne kalt aristokraten, har sitt opphav i Elzburgfjellene i det nordøstlige Iran. Det er også fastslått at menneskene som var bosatt rundt Det kaspiske hav, var blant de første som gjorde hesten til et husdyr. Det finnes altså mange gamle skriftlige kilder om den, men rundt år 600 e.Kr. synes den å forsvinne ut av historien og ble lenge antatt å være utdødd.

Les mer fra Dittdyr. no:

Dette visste du ikke om kalkunen

Er dette den ekte havfruen?

Slik kan isbjørnen overleve

Historisk funn
Omtrent 1300 år senere gjorde amerikansk fødte og iransk gifte Louise Firouz et oppsiktsvekkende funn. Hun drev rideskole i Teheran og var på utkikk etter en ponni som kunne passe for nybegynnere i 4-5 års alderen. Ettersom hun hadde hørt at det skulle være en del små ponnier i grenseområdet mot Turkmenistan – sør for Det kaspiske hav, reiste hun dit i 1965. Der fant hun flere små hester.

Både blodprøver og DNA-tester har vist at de er direkte etterkommere etter proto araberhesten som igjen er stamfaren til alle typer avfullblodsaraberhester som er kjent i dag, og følgelig til alle de andre fullblodshestene som er blitt avlet fram fra araberhesten. Dette er bl.a. påvist gjennom et prosjektarbeid utført ved Kentucky University.

Ville avle mange
Så mange renrasede dyr som mulig ble samlet og fraktet til Teheran hvor Louise Firouz begynte å bygge opp rasen. Sjahen av Iran skal ha startet et avlsprogram gjennom etableringen av the Royal Horse Society og the Norouzabas Stud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeidet ble etter hvert vanskeliggjort på grunn av revolusjonen, skiftende politiske forhold og krigshandlinger i Iran – for ikke å forglemme et ti år langt forbud mot hestehold under ayatollahregimet. Under revolusjonen ble de Kaspiske hestene brukte som pakkhester for mattransport, og det gikk hardt utover antallet.

Firouz klarte imidlertid få eksportert avlsdyr til England, Amerika og Australia i tide og har dermed sørget for at den hesten ikke har dødd ut. Hertugen av Edinburgh, prins Philip, falt for de små og vakre hestene under et besøk i sjahens Iran, og bidro til at en mindre gruppe ble hentet til England. De Kaspiske hestene som er i Norge og Sverige i dag, stammer alle fra denne gruppen.

Kilder: Norsk forening for kaspisk hest og International Caspian Society.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag