RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjenopptar etterforskning av Høyre-politikerens nakenhacking

Sist oppdatert:

Politiet i Søndre Buskerud har åpnet forundersøkelser i saken om Høyre-politiker Tor Johannes Hellelands hacking og publisering av nakenbilder

Bystyrerepresentanten (23) har innrømmet hacking og å ha publisert private bilder på pornografiske nettsteder.

23-åringen har trukket seg fra alle sine politiske verv og søker også om fritak som folkevalgt i Drammen, skriver Drammens Tidende.

Helleland har blant annet jobbet som rådgiver på sosiale medier for Høyre. I en offentlig uttalelse mandag skriver han at han beklager det han har gjort.

Politiet undersøker

Fungerende riksadvokat Ingunn Fossgard sier til NTB at Riksadvokaten mandag var i kontakt med statsadvokaten, som vil innhente nærmere redegjørelse fra politiet.

Statsadvokat Berit Sagfossen fra Oslo Statsadvokatembeter tok så kontakt med politimesteren i Søndre Buskerud, som undersøker saken.

– Vi har i morgentimene opprettet en såkalt undersøkelsessak i samarbeid med statsadvokaten her i distriktet. Det skjer etter en anmodning fra Riksadvokaten i går kveld basert på helgens medieoppslag, sier fungerende politimester i Søndre Buskerud politidistrikt Jan Erik Strøm til NRK.no.

Helleland er ikke formelt under etterforskning, presiserer Strøm.

– Vi kartlegger først og fremst hva vi tidligere har foretatt oss i saken og ser på om det er noe som burde vært gjort annerledes. Vi gjør også nye undersøkelser i saken for å si om det kan være grunnlag for å åpne en regulær etterforskning, sier politimesteren.

Foreldrene sjokkert

Helleland er sønn av stortingsrepresentant Trond Helleland (51) og stesønnen til Høyres tidligere kvinnepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland (35).

23-åringens foreldre – Trond Helleland og Jannike Thorsen – sier i en felles uttalelse mandag at de er sjokkert og forferdet over sønnens handlinger.

– Det Tor Johannes har gjort mot disse kvinnene er fullstendig galt. Vi er sjokkert og forferdet over vår sønns handlinger i denne saken, og forventer at han tar sitt ansvar, skriver de.

De uttrykker dyp medfølelse med kvinnenes familier.

– Vi ber om forståelse for at vi sammen med våre ektefeller i denne saken er nødt til å ivareta vår oppgave som foreldre: å være mor og far for vår sønn, og hans små søsken.

– Beklager

Selv beklager Helleland det han har gjort mandag.

– Jeg har urettmessig skaffet meg tilgang og delt private bilder av kvinner på nettet. Dette er en alvorlig krenkelse av deres privatliv, og det er en utilgivelig handling fra min side. Den fortvilelse og skade jeg har påført disse kvinnene og deres familier er jeg svært lei meg for. Jeg beklager dypt overfor de kvinnene som er rammet, skriver han.

Han sier videre at han går ut med navnet sitt for å unngå spekulasjoner og at han forstår det han har gjort ikke er forenlig med å være tillitsvalgt i Høyre.

Avslørt av hacker

Helleland ble avslørt av Einar Otto Stangvik (31), som også avdekket alvorlige sikkerhetshull i systemene hos Nav, Altinn og MinSide.

Det var Stangvik som varslet politiet om saken i februar, men det ble ikke gjort noe konkret.

Hellelands fremgangsmåte skal ha vært at han først brøt seg inn på jentenes iCloud-kontoer, hentet ned nakenbilder av dem og distribuerte bildene på et nettforum hvor deltakerne forsøker å finne navn og bosted på jentene som er avbildet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere