*Nettavisen* Nyheter.

Gjenreis respekten for læreren

Foto: Gosu Design House (TVNorge)

«Blanke ark» viser oss at kloke gode og trygge lærere er viktigst for en god skole. Alle barn kan lykkes om vi satser riktig framover.

11.09.09 13:40

Skolen skal gi alle barn muligheten til å få brukt evnene sine. Vi tror også på at alle skal få støtte og hjelp når evnene i noen fag ikke strekker til. Alle barn er gode på noe. Og det er den gode lærer som må finne det som gir hvert enkelt barn en følelse av å være flink. Alle barn har rett til å oppleve mestring i skolen!

Dette får læreren i TVNorge-serien «Blanke ark» til. Håvard Tjora heter han og er lærer på Tåsen skole. Tjora får tildelt en gjeng ungdomsskoleelever som ikke har spesielle problemer eller utfordringer, bortsett fra at de sliter i de viktige fagene, norsk og matte. Ungdommene har også det felles at de er blitt gitt opp av læreren eller at de selv har gitt opp. Og på 6 uker skal han få disse til å forbedre resultatene betraktelig.

Tjora får til mirakler. Og det viser oss at en lærer med mye kunnskap, lærerevner og gode metoder kan gjøre underverker. Det er ikke nødvendigvis flere lærere som skal til. Eller flere reformer. Vi trenger rett og slett å lytte til de mange gode lærerne som allerede fins i den norske skolen, gi dem videre utdanning og pedagogiske arbeidsmåter som fungerer.

Solhjell sier at dette gjøres hver dag i skolen. Det stemmer nok, men det er mange klasserom hvor lærere føler at de ikke strekker til. Derfor er det etter og videreutdanning av lærere den viktigste satsingen for norsk skole i dag. Trygge, faglig dyktige lærere, det er den viktigste innsatsfaktoren i norsk skole. Og det har ikke Solhjell prioritert. Han prioriterer heldagsskole, SFO og frukt og grønt i skolen.

Vi er mer opptatt av å gi lærerne ro til å utføre arbeidet sitt. Og vi må vise dem tilliten de trenger. Foreldre må støtte opp om det læreren sier og passe på at elevene hjemmefra har klokkertro på at de har en god lærer. Det er på tide at foreldre slutter å snakke negativt om lærere ved middagsbordet. Vi må i stedet gi dem muligheten for en skolehverdag hvor de kan fokusere mer på direkte elevoppfølging og mindre på byråkrati. Og sist men ikke minst; vi må få nye og gamle lærere til å være stolte av den store innsatsen de gjør. For vi er stolte av dem! Selv om de så altfor sjelden hører det.

Klem en lærer i dag ;o)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.