RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Vågå kommune)

Gjenvalgt som ordfører i Vågå

Sist oppdatert:
Den overgrepssiktede ordføreren Rune Øygard (Ap) i Våga ble tirsdag gjenvalgt som ordfører for fire nye år.

Ifølge NRK ble Rune Øygard nå offisielt gjenvalgt med 14 stemmer. Bare fire stemte på motkandidaten Svein Blankenborg.

Vedtaket ble gjort på et konstituerende møte i Vågå kommunestyre tirsdag kveld.

Øygard er siktet for seksuelle overgrep mot en jente fra hun var 13 til 15 år gammel. Mens partiledelsen har bedt ham ta permisjon til etterforskningen er avsluttet, har Øygard signalisert at han vil tilbake i jobb så fort som mulig. Øygard er likevel sykmeldt ut denne uken.

- Sterkt berørt

Den fornærmede jenta og hennes nærmeste er sterkt berørt av hvordan kommunen har håndtert overgrepssaken. Det opplyser bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Nettavisen.

- At Øygard ble gjenvalgt som ordfører for fire nye år var ikke overraskende for min klient. Det har vært ventet at dette skulle skje.

Bistandsadvokaten kaller kommunens vedtak allikevel både «uheldig og veldig spesielt».

- Slik jeg ser det resonnerer man her med at ordføreren ikke skal forhåndsdømmes, men fornærmede hadde vært spart for store påkjenninger om Øygard selv hadde tatt ut permisjon i forkant av dagens møte i Vågå kommunestyre.

Om dette er et valg den overgrepssiktede vil ta etter endt sykemelding vil ikke Braathen Hjortdal spekulere i.

Det største opposisjonspartiet, Bygdelista, krever at Øygard må omgående søke om permisjon fra sin stilling, inntil saken er rettslig avklart. Tidligere har Senterpartiets lokallag samt Arbeiderpartiet sentralt og deres fylkeslag anbefalt det samme.

- Kan ikke fungere som ordfører

Lokalpolitiker Anders Gustav Bjørnsen (Sp) er en av de som mener kommunen ikke er tjent med å ha den sexsiktede ordføreren tilbake på jobb.

- I en normalsituasjon er Øygard ordføreren. Men i Sp er vi av den klare oppfatningen at han ikke kan ikke fungere som ordfører mens saken etterforskes, sa Bjørnsen til Nettavisen mandag.

Uttalelsen kom etter at forsvarer for den siktede Vågå-ordføreren, Mette Yvonne Larsen, opplyste at Øygard har massiv støtte i lokalsamfunnet.

27. september kom det følgende melding fra Vågå kommune:

«Øygard stiller seg uforstående til anklagene. Rådmannen er videre informert om at ordfører Rune Øygard er sykmeldt, noe som betyr at varaordføreren fungerer i hans fravær.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere