RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PRESIDEN: Omar al-Bashir er gjenvalgt.
PRESIDEN: Omar al-Bashir er gjenvalgt. Foto: Philip Dhill (EPA)

Gjenvlagt i utskjelt valg

Sist oppdatert:

Sudans president Omar al-Bashir har 94,05 prosent av velgerne i ryggen, kunngjør landets valgkommisjon. Resultatet var ventet i et valg som er stemplet som udemokratisk.

Kritikerne mener 71-åringen står i spissen for et av Afrikas mest undertrykkende regimer, og presidenten er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Ikke troverdig
Forrige uke slo Norge, USA og Storbritannia fast i en felles kunngjøring at valget tidligere i april verken var fritt eller rettferdig.

– Utfallet av disse valgene kan ikke ansees for å være et troverdig uttrykk for det sudanske folks vilje, het det fra trioen.

Bashir grep makten i et kupp i 1989. Under valgkampen lovet han å styre Sudan bort fra kaoset som råder i en rekke arabiske land – et kaos Bashir mener skyldes vestligstøttede drømmer om demokrati.

LES også: Rundt 250 barnesoldater sluppet fri i Sør-Sudan

Boikottet valget
Sudans stadig krympende opposisjon boikottet i stor grad valget, og forsøk på å organisere en nasjonal dialog har ikke lykkes.

Blant Bashirs væpnede motstandere er SPLM, som har ledet et opprør mot regjeringen i delstatene Blånilen og Sør-Kordofan siden 2011. Konflikten sør i landet er en fortsettelse av krigen som førte til Sør-Sudans løsrivelse.

Vest i landet, i Darfur, raser et enda større opprør, som har pågått siden 2003. FN anslår at 300.000 mennesker er drept og nesten 3 millioner drevet på flukt siden da.

LES også: FN-topper utvist fra Sudan

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere