Gjenvlagt i utskjelt valg

PRESIDEN: Omar al-Bashir er gjenvalgt.

PRESIDEN: Omar al-Bashir er gjenvalgt. Foto: Philip Dhill (EPA)

27.04.15 13:32

Sudans president Omar al-Bashir har 94,05 prosent av velgerne i ryggen, kunngjør landets valgkommisjon. Resultatet var ventet i et valg som er stemplet som udemokratisk.

Kritikerne mener 71-åringen står i spissen for et av Afrikas mest undertrykkende regimer, og presidenten er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Ikke troverdig
Forrige uke slo Norge, USA og Storbritannia fast i en felles kunngjøring at valget tidligere i april verken var fritt eller rettferdig.

– Utfallet av disse valgene kan ikke ansees for å være et troverdig uttrykk for det sudanske folks vilje, het det fra trioen.

Bashir grep makten i et kupp i 1989. Under valgkampen lovet han å styre Sudan bort fra kaoset som råder i en rekke arabiske land – et kaos Bashir mener skyldes vestligstøttede drømmer om demokrati.

LES også: Rundt 250 barnesoldater sluppet fri i Sør-Sudan

Boikottet valget
Sudans stadig krympende opposisjon boikottet i stor grad valget, og forsøk på å organisere en nasjonal dialog har ikke lykkes.

Blant Bashirs væpnede motstandere er SPLM, som har ledet et opprør mot regjeringen i delstatene Blånilen og Sør-Kordofan siden 2011. Konflikten sør i landet er en fortsettelse av krigen som førte til Sør-Sudans løsrivelse.

Vest i landet, i Darfur, raser et enda større opprør, som har pågått siden 2003. FN anslår at 300.000 mennesker er drept og nesten 3 millioner drevet på flukt siden da.

LES også: FN-topper utvist fra Sudan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag