Til minne om de ti som mistet livet, og for alle dem som mistet boligene sine, markerte beboerne i Gjerdrum ettårsdagen torsdag kveld. Den opprinnelige planen om full samling i kulturhuset på Ask og flere andre steder i kommunen, måtte endres og tilpasses de nye koronareglene.

– En del av programmet måtte utgå på grunn av smittesituasjonen, men vi skal legge ned en krans ved et midlertidig minnested vi har etablert, sa ordfører Anders Østensen til NTB tidligere torsdag.

I løpet av hele dagen har det vært flere steder rundt i sentrum av Ask der det er satt opp bålpanner og der folk har kunnet samle seg. Mange benyttet anledningen til å skrive hilsener og tanker på røde papirhjerter som ble hengt opp på juletreet i sentrum.

– Det har vært mange sterke samtaler rundt bålpannene. Mitt inntrykk er at flere nå orker å fortelle historien sin om det de opplevde den natten. Det har vært mange fine og sterke historier, sa ordfører Anders Østensen til NRK i en direktesending fra markeringen.

Lys og samlingssteder

Alle innbyggerne i Gjerdrum ble oppfordret til å tenne lys i innkjørslene og på gårdsplassene sine, samt å lage hjerter med gode tanker og ord. Mange gikk også med fakler til det midlertidige minnestedet.

– Vi oppfordrer alle innbyggere i Gjerdrum til å sette ut lys på egne gårdsplasser, innkjørsler, hagers og verandaer – alle steder hvor det er mulig å sette ut lys denne dagen!, skrev kommunen til alle innbyggerne. Og svært mange fulgte den oppfordringen.

Gjerdrum kulturhus har vært åpent fra tidlig om morgenen og holder åpent til sent på kvelden, og frivillige og ansatte fra kommunen og kirken har servert vafler og kaffe.

En fotoutstilling om «Den lille bygda med det store hjertet» ble åpnet, og en konsert fra Ask kulturhus, med Knut Bjørnar Asphol og Erlend Gunstveit, ble strømmet.

Også kirken i Ask sentrum holdt torsdag kveld åpen for de som møtte ønske å komme inn og samle tankene sine.

Mistet 14 bygninger

Skredet i fjor er et av norgeshistoriens største kvikkleireskred. Et område på 300 ganger 700 meter raste ut, og 14 bygninger med 31 boenheter i Nystulia forsvant i 1,35 millioner kubikkmeter leire. Enkelte hus ble flyttet opptil 400 meter.

13 personer ble reddet opp av rasgropen i løpet av de første timene, mens ti personer mistet livet. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet omkommet. Den siste omkomne ble funnet først 25. mars.

(©NTB)