Gå til sidens hovedinnhold

Gjerdrum: Justerer ned antall personer som ikke er gjort rede for

Ti personer er sendt til sykehus eller legevakt etter raset i Gjerdrum. 15 personer er fremdeles ikke gjort rede for.

Oppdateres.

GJERDRUM (Nettavisen): Siste: 15 personer det ikke er gjort rede for. Det opplyser politiet på en pressekonferanse.

- Vi holder fremdeles muligheten åpen for at det er flere som har evakuert seg selv, sier Roger Pettersen i politiet.

Se video fra pressekonferansen øverst i saken.

Grunnen til at tallet er justert ned er at det er personer som har gjort rede for seg, og at politiet har fått kontakt med menneskene, opplyser politiet.

- Jeg skal ikke spekulere på det, men jeg kan bare anta at det er forskjellige årsaker - at man har vært på ferie og så videre. Det er krevende å få gitt beskjed også, sier Pettersen videre på spørsmål fra pressen om hva som kan være grunnen til at disse personene ikke har gjort rede for seg selv tidligere.

- Gi beskjed hvis du vet du har en adresse i området det er snakk om.

Leter etter overlevende

Det er ikke bekreftet noen omkomne, og det er heller ikke opplysninger om flere skadde, opplyser politiet under pressekonferansen.

- Vi er i en fase hvor vi søker etter overlevende og ikke etter omkomne. Medisinsk personell vil rådgi oss, i forhold til temperatur og hva som er muligheter for overlevelse i et slikt miljø som er i den røde sonen, sier Pettersen.

Ti personer er sendt til sykehus eller legevakt etter at det natt til onsdag gikk et stort kvikkleireskred i et boligområde i Ask i Gjerdrum kommune.

Rundt 700 personer er evakuert. Under pressekonferansen onsdag ettermiddag påpeker Pettersen at redningsmannskapene leter etter overlevende etter skredet.

Redningsarbeidet pågår onsdag ettermiddag fortsatt for fullt ved hjelp av helikopter.

- I den røde sonen er det fortsatt kun helikopter vi kommer inn i området med, derfor hører dere helikopter bak meg nå, forteller Pettersen.

Mannskapene har nødvendige redskaper, som motorsag med seg, slik at de kan komme gjennom hustak der det er mulig, og det brukes varmekamera i søket. Tidligere onsdag opplyste politiet at mennesker i den røde sonen ble løftet ut ved hjelp av helikopter.

I bevegelse

Skredet er i bevegelse, og Pettersen sier dette har medført at tre hus, som var evakuert fra før, har gått inn i den røde sonen. Ifølge Pettersen kan dette skje med flere andre boliger.

Han opplyser også onsdag ettermiddag at mørket vil gi letemannskapene utfordringer.

– Mørket har kommet og har gitt og gir oss utfordringer sier han.

– Dette vil selvsagt være en begrensning.

Politiet legger nå planer for kvelden og natten, og de fortsetter gjennom natten. Det er fortsatt dårlig vær, og Pettersen omtaler letearbeidet som vanskelig og krevende.

Nødetatene rullerer nå på redningsmannskapet som har stått på i mange timer. Nå kommer det friske mannskaper på, opplyser Pettersen. Videre fortsetter leteaksjonen fortsetter for fullt.

- Vi nedskalerer ikke, men vi lager nye planer for hva som skal skje fremover. Så søket pågår per nå for fullt.

Flere hus rast

Like før klokken 15.45 hevder VG at to nye hus har rast ut i Gjerdrum.

- Jeg så og hørte det fra andre siden av dalen, forteller reporteren.

På politiets pressekonferanse 16.30 opplyser Pettersen at tre hus har rast inne i den røde sonen - den innerste delen av skredet.

Dette vet vi så langt om leirskredet i Gjerdrum

  • Nødetatene fikk melding om raset klokka 03.59 natt til onsdag
  • Det dreier seg om et stort kvikkleirskred
  • Selve skredet er på cirka 300 x 700 meter
  • Ved 06-tiden bekrefter politiet at flere boliger er tatt av raset
  • 14 adresser skal være berørt av raset
  • Ti personer er sendt til sykehus eller legevakt, én er sendt til Ullevål
  • 15 personer er ikke gjort rede for per klokka 16.25.
  • Rundt 700 personer er evakuert
  • Politiet ber innstendig om at ingen beboere tar seg tilbake til evakuert sone og sine hjem.

Klokka 11.00: En person er alvorlig skadet og er kjørt til Ullevål. Fire personer med moderate skader er kjørt til Ahus. De andre er kjørt til legevakt.

Så langt har politiet oversikt over 14 adresser som er direkte berørt av raset.

Skredet pågår fortsatt. Det er ikke kontroll, melder NVE.

Les også

Ragnar (74) bor 300 meter fra skredkanten: - Jeg titta ned i et svært juv

Frykter at det er folk i rasområdet

På en pressebrief klokka 11 sa innsatsleder Roger Pettersen at politiet frykter at det er personer inne i rasområdet, men at det så langt ikke er meldt om savnede.

- Vi har det som en hypotese, uttalte Pettersen.

Senere ble det bekreftet at det var folk inne i rasområdet og at det var flere som ikke var gjort rede for. Politiet har vært forsiktige med å bruke begrepet savnede og sier at det kan være andre grunner til at man ikke får tak i de som skal sjekkes ut nå i romjulen.

Les også

DIREKTE: Se skredområdet i Gjerdrum

Pettersen sa videre at geologene har gjort en undersøkelse og at evakueringsområdet er utvidet. De som blir berørt av dette vil bli varslet av kommunen.

- Det er ikke noe dramatikk i dette. Det er for å være på den sikre siden. Det er stor vannføring i elvene, og vi gjør dette for å være på den sikre siden, sa Pettersen.

Se video fra politiets pressebrief klokka 12.15:

Må bruke helikopter i rasområdet

- I selve rasområdet, i den røde sonen, kan vi kun få mannskaper inn via helikopter. Det er store fare inne i det raset, og det består av kvikkleire. Vi vet ikke når vi fysisk kan komme inn i dette rasområdet. Denne vurderingen overlater vi til ekspertene. Idet vi får beskjed om at vi kan slippe redningsmanskaper inn i området, vil det bli gjort, sa Pettersen ved 11-tiden.

Et aldershjem i området var da i ferd med å bli evakuert i sin helhet. Det har vært utfordrende, sa politiet. Det ble opplyst at brannvesenet i tillegg drev redningsarbeid så langt det var mulig inne i rød sone, men senere ble det altså opplyst at redningsinnsatsen i dette området kun foregikk med helikopter.

- Et enormt skred

Ragnar Gøllner (74) bor i Nystullia, cirka 300 meter unna raskanten. Han ble vekket av helikopteret som var i lufta like etter raset og fikk raskt politi og brannvesen på døra med beskjed om å evakuere.

Da hadde Gøllner allerede vært ute for å se hva som hadde skjedd.

- Jeg gikk ut for å se hva det var og forsto raskt at det hadde gått et skred. Jeg var kanskje 30-40 meter unna skredkanten og titta ned i et svært juv. Det var svært mørkt, så det var ikke mye jeg så, men jeg forsto at det var et enormt skred, forteller Gøllner til Nettavisen.

Da han forsto at han sto nær raskanten, beveget han seg bort fra stedet og fulgte politiets anvisning om å evakuere.

- Jeg turde ikke gå helt fram til kanten, men jeg så hele fronten av skredet, sier han.

- Jeg har bodd her i ni år. Det er et område med kvikkleire, men det har ikke vært ras akkurat her i den tida jeg har bodd her, sier Gøllner.

- Det er helt uvirkelig

En annen av de evakuerte, Magne Kvam, sier til Nettavisen at han våknet av bråk og oppdaget at flere nabohus og en garasje var borte:

- Jeg våknet klokka 4 av at det romlet så fælt utenfor. Jeg bor i hus i rekke. På nedsiden ser jeg at garasjen og de to 5-mannsboligene er borte. Det var helt uvirkelig.

- Hva gjorde du?

- Jeg varsler fruen og sier at nå må vi ut. Vi går ut bak huset, over gjerdet og opp mot barnehagen og ringer 113.

- Hvor nær raskanten var du?

- Ti meter, kanskje.

Erna Solberg: - Vondt å se

- Det er vondt å se hvordan naturkreftene har herjet i Gjerdrum. Mine tanker går til alle som er rammet av jordskredet. Nå er det viktig at nødetatene får gjort jobben sin, meldte statsminister Erna Solberg i en Twitter-melding onsdag morgen.

Onsdag ettermiddag dro hun og justisminister Monica Mæland til Gjerdrum kommune for å møte kriseledelsen og for en orientering om søk- og redningsarbeidet.

- Jeg har lyst å si tusen takk for jobben dere gjør. Jeg vet at dette både er krevende og hardt for alle som er med og jobber, sa statsministeren til beredskapsledelsen før hun gikk inn til brifen. Det melder NTB.

Les også: Odd har vært utbygger for hele rasområdet: – Jeg kan ikke skjønne det. Vi har brukt raseksperter hele veien

Ordfører: - Det er dramatisk

– Folk som ikke kommer seg ut blir reddet ut med helikopter og det er dramatisk. Det er et stort rasområde, sa ordfører Anders Østensen (Ap) til Romerikes Blad onsdag morgen.

Han kunne da fortelle at raset, som nødetatene ble varslet om klokka 03.59 natt til onsdag, hadde gått i et stort boligfelt. Også et sykehjem i Gjerdrum var i ferd med å bli evakuert etter jordskredet, meldte NRK.

Mellom 150 og 200 er evakuert, sier ordføreren til NRK. Senere ble tallet på evakuerte oppjustert til rundt 700.

- Raset har gått i et boligområde, og det er på det rene at hus er tatt av raset. Alle nødetatene er på stedet, og vi jobber med å få oversikt og evakuere beboere, opplyste operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB litt før klokka 6.

I 7.20-tiden opplyste Ringseth om at flere boliger var tatt av raset og at evakuering fra området er iverksatt.

– Vi har ikke full oversikt. Det er et stort skred, og vi utelukker ikke at noen blir meldt savnet, sier han.

Ble vekket av brannvesenet

Eivind Døhlen er en av de evakuerte. Han ble vekket av brannvesenet.

- Det kom brannfolk og banket på døra. De sa at hele nabolaget var borte og at helikopter hentet ut folk. De sa at det hadde gått et ras og at det var rasfare i nærheten, fortalte Døhlen til rb.no.

Les også (+): - De sa at hele nabolaget var borte

Fraktet evakuerte til ungdomsskole

Gjerdrum kommune satte raskt kriseledelse etter skredet.

- Situasjonen er uoversiktlig og alle nødetater er påkoblet, meldte kommunen på sine nettsider og opplyste at herredshuset fungerte som midlertidig oppsamlingssted. Det ble først opplyst at evakuerte ble fraktet til Olavsgård hotel. Ved 08.30-tiden opplyste kommunen på sine nettsider at nytt oppsamlingssted var Gjerdrum ungdomsskole.

Ved 5-tiden meldte Øst politidistrikt om skredet på Twitter. Da var nødetatene allerede på stedet og publikum ble bedt om å holde avstand.

- Flere boliger tatt av raset

- Det bekreftes at flere boliger er tatt av raset. Nødetater, med bistand fra sivilforsvaret og forsvaret, holder på med evakuering. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over området, het det i en oppdatering fra politiet klokka 06.20.

Fylkesvei 120 Holt-Ask/Gjerdrum i Viken er helt stengt på grunn av raset, melder Vegtrafikksentralen øst klokka 6.

Fylkesvei 1542 Gjerdrum-Ask er også stengt på strekningen Ask-Kløfta.

Forsvaret og Sivilforsvaret bistår politiet og nødetatene på stedet. Geolog er på vei for å vurdere situasjonen.

Norges Røde Kors melder at 40 frivillige fra Røde Kors hjelpekorps i Akershus er på stedet klokka 06.30. Hjelpekorps over hele Østlandet er mobilisert og i beredskap. Ved 07.30-tiden er Oslo Røde Kors på vei til området med mannskaper, ATV og ulltepper.

Brannvesenet rykket ut til raset klokka 06. Norsk Folkehjelp melder rett før klokka 08 at de er varslet og at ni beredskapsambulanser og 40 av deres mannskaper er i innsats.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser på Twitter at de følger situasjonen tett og at justisministeren holdes løpende orientert.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken