Gå til sidens hovedinnhold

Gjerdrum-ordfører: - Raset vil etterforskes. Vi trenger det for framtiden og tryggheten vår

Gjerdrum prøver sakte, men sikkert å vende tilbake til hverdagen.

Se video øverst: Gjerdrums ordfører forteller at alle steiner skal snus for å finne årsaken til raset.

- Vi er over i en ny fase her i arbeidet på Ask. Nå søkes det etter antatt omkomne. Vi er en i ny fase og prosess, hvor kommunen skal være mer inne i det vi foretar oss. Det er tre ting som er viktig. Vi må skaffe oss oversikt over måten å jobbe på. Vi fortsetter også arbeidet med å gjøre tilværelsen så normal som mulig for innbyggerne våre., trygge omgivelser også videre.

Les også: Skredet i Gjerdrum: - Ikke noe håp om å finne overlevende lenger

- Hele raset vil etterforskes. Det er langt arbeid. Vi trenger det for framtiden og gjenvinne tryggheten blant våre innbyggere. Tusen dokumenter blir derfor tilgjengelig i morgen, sa ordfører Anders Østensen.

Vaksine-prioritering

Ordføreren fortalte også at hvis de trenger mer bistand, kommer kommunen til å kontakte relevante aktører. Han snakket også om at de har bedt myndighetene om å bli prioritert i koronavaksineringen.

- De har det tøft nok fra før. Det er hardt prøvede mennesker. Det er en ytterligere belastning for dem å leve med karantene og covid-utbrudd, sa Østensen.

Blant de evakuerte er det mange som er i risikogruppen for alvorlig sykdom, hvis de skulle få covid-19. Tidligere på onsdag opplyste kommunen at 32 sykehjemsbeboere skulle få et nytt sted å bo. De har sikret seg plass til ni beboere hos Villa Skaar i Eidsvoll og Jevnaker, skriver Romerikes Blad.

Les også: Dette er de ti personene som omkom etter Gjerdrum-skredet

I tillegg ser det ut til at 22 beboere vil få plass ved LHL-sykehuset i kommunen.

- Vi har også dialog med andre kommuner for å få plass til de siste beboerne, sa virksomhetsleder for helse, mestring og omsorg May Granly til avisa.

Fem av sykehjemsbeboerne har fått påvist koronasmitte, noe som byr på ekstra utfordringer.

- Disse er allerede plassert på egnede institusjoner i isolasjon og vil bli værende der til de er friske, fortalte Granly.

Pause

Politiets innsatsleder Mari Stoltenberg fortalte at de er i tett dialog med de pårørende, og at det blir en pause i letingen.

– Det blir antakelig ingen nye bevegelser i gropen verken i dag eller i morgen. Det blir tidligst over helga sånn det ser ut per nå. Vi kommer tilbake til når vi har mer å melde. Nå melder vi til pressen at de må kontakte kommunikasjonsavdelingen i Øst politidistrikt for videre informasjon, sa Stoltenberg.

Det er imidlertid fortsatt ikke kjent når folk kan flytte tilbake.

- Det overlater vi til politiet å besvare, men vi vil følge det opp og fortelle når det er faglig forsvarlig, sa NVEs talsperson.

Holdt vakt over natten

Det har ikke vært nye søk i skredområdet ved Ask i Gjerdrum på Romerike natt til onsdag, men Heimevernet har holdt vakt.

Det opplyser operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til VG.

– Vi ønsker ikke uvedkommende inn på området. Det er evakuert fordi det er skummelt å være der, da ønsker vi ikke at nysgjerrige eller personer med skurkestreker i tankene på området, sier operasjonslederen.

I tillegg til vaktholdet har det vært noe ryddearbeid, opplyser han. Nå skal politiet og de andre som deltar i letingen, legge en plan for det videre arbeidet.

Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet, men antatt omkommet etter skredet onsdag 30. desember.

Les mer: Disse er omkommet og disse er savnet etter Gjerdrum-skredet

I nesten en uke har letemannskaper jobbet alle døgnets timer for å finne overlevende etter skredet i Gjerdrum. Men nå er håpet ikke lenger til stede.

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt ga den triste beskjeden på en pressekonferanse tirsdag.

– Det er med stor sorg at jeg må opplyse at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live etter skredet på Gjerdrum, sa en preget politimester.

I nesten en uke har letemannskaper jobbet alle døgnets timer for å finne overlevende etter skredet i Gjerdrum. Men nå er håpet ikke lenger til stede.

Les: Gjerdrum kommune utsatte skredøvelse i fjor

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt ga den triste beskjeden på en pressekonferanse tirsdag.

– Det er med stor sorg at jeg må opplyse at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live etter skredet på Gjerdrum, sa en preget politimester.

Hun konstaterte at ti personer mistet livet i skredet. Tre er fortsatt savnet.Hun konstaterte at ti personer mistet livet i skredet. Tre er fortsatt savnet.

Les mer: Skredet i Gjerdrum: - Ikke noe håp om å finne overlevende lenger

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken