Gå til sidens hovedinnhold

Gjermund Cappelen: - Jeg fortjener å sitte i fengsel for det jeg har gjort

Den angrende hasjsmugleren med knallhardt oppgjør mot ungdoms-kriminelle. - De vinner ingen respekt noe sted, sier han fra fengselscellen.

ILA FENGSEL (Nettavisen): De siste månedene har det vært mye negativ medieomtale om problemene med kriminalitet i Oslo øst blant unge voksne og ungdommer.

Natteravner er blitt truet med at de skal skytes. Ungdommer har også kastet stein mot Natteravnene. I ett tilfelle ble en frivillig truffet i hodet og fraktet bort i ambulanse. Det har også vært flere skyteepisoder (se faktaboks lenger nede).

Mandag var det åpen høring om problemene og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var blant dem som måtte svare på spørsmål. Ap-toppen slo fast at Oslos innbyggere skal føle seg trygge uansett hvor de bor.

- Etablerte kriminelle er ikke spesielt imponert over det som har skjedd i Oslo øst. Det er skammelig oppførsel å kaste stein mot Natteravnene, sier Gjermund Cappelen fra Ila fengsel, i et sjelden intervju, med Nettavisen.

- Ungdommene vinner ingen respekt noe sted ved å gjøre slikt. Det er godt mulig de vil tøffe seg for andre kriminelle, men det er ingen som sitter her (Ila fengsel, red. anm.) som synes det er tøft.

Les også: Oslo-skoler vil ha adgangskontroll og kameraovervåking

- Jeg fortjener å sitte i fengsel

51-åringen er én av svært få av de store og mest kjente kriminelle i Norge som åpent vil snakke om utfordringene med ungdomskriminalitet i Oslo øst. Han har selv vært ungdomskriminell og i voksen alder vært leder for godt organiserte kriminelle nettverk.

Han har fulgt debatten om ungdomskriminaliteten fra fengselet med stor interesse. Cappelen mener hans innsikt og erfaring som ungdomskriminell, og senere storkriminell, er verdifull. Han håper at hans stemme når ut til ungdommer på skråplan. I hovedstaden er det cirka 150 unge kriminelle gjengangere.

- Jeg fortjener å sitte i fengsel for det jeg har gjort og tar min straff med alle konsekvensene det innebærer. Tematikken er noe som interesserer meg veldig og derfor har jeg lyst å komme med mitt budskap. Jeg oppfordrer ungdommer til å holde seg unne kriminalitet. Det er ikke noe kult å sitte i fengsel.

18. september i fjor ble Cappelen og den tidligere polititoppen Eirik Jensen dømt til fengsel for å ha smuglet eller medvirket til å smugle mange tonn hasj fra 1993 til 2013. Begge ble også dømt for grov korrupsjon.

Cappelen har sittet varetektsfengslet på Ila fengsel, som er et høysikkerhetsfengsel, siden 19. desember 2013. I over fire og et halvt år har han reflektert over egen kriminell løpebane. Debatten om problemene i Oslo øst er noe som opptar ham, og diskuteres blant de innsatte på Ila. Cappelen liker ikke utviklingen.

- Natteravnene patruljerer på frivillig basis. De er idealister som ønsker å bidra til å gjøre byen vår trygg. Da skal ikke ungdommer true dem til stillhet eller true dem slik at deres nærvær forsvinner. Det som har skjedd mot Natteravnene i Oslo øst er forkastelig. Det blir det samme som å bombe personell fra Røde Kors i en krig.

Cappelens kriminelle løpebane startet i svært ung alder. Cappelen er i dag 51 år og vokste opp i Bærum øst på 70- og 80-tallet. Det første steget til et liv som storkriminell var ifølge ham selv at han begynte å røyke sigaretter som niåring.

Les også: Raymond Johansen: Folk skal føle trygghet både i Holmenkollen og på Holmlia

Solgte hasj på ungdomsskolen

Året etter utviklet det seg til at han begikk mindre tyverier. I 13-14-årsalderen, som ungdomsskoleelev, begikk han sine første innbrudd. Kort tid etter begynte han å kjøpe, selge og å røyke hasj.

Først var det salg av gram, så utviklet det seg til kilo, som igjen økte til kjøp og salg av tonn med hasj. I politiavhør har han forklart at han kan ha smuglet så mye som 25-30 tonn hasj i en periode på 20 år.

- Mitt problem var at jeg aldri klarte å komme meg ut av en kriminell løpebane. Ingen så meg før det var for sent. Den gangen hadde ikke foreldre flest eller skolen kunnskap eller erfaring om ungdomskriminalitet.

- Min mor var i kontakt med skolen og det kommunale hjelpeapparatet, men tilbakemeldingen var at jeg var en så «fin og høflig gutt». Det ble ikke tatt på alvor, sier Cappelen.

I Oslo tingrett i fjor høst fikk Jensen 21 års fengsel mens Cappelen fikk til sammen seks års strafferabatt og en dom på 15 år. Jensen har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen. Cappelen har erkjent straffskyld, men anket straffutmålingen.

- Jeg er ikke noe offer. Og det er ikke noe synd på meg. Men jeg er så klart lei meg for det jeg har gjort og må ta ansvar for mine handlinger. Jeg har påført samfunnet, og ikke minst min familie, stor skade.

BLOGG: Slik skal gjengene tas

- Kriminelle ble mine idealer

Det var i Bærum øst og i Oslo vest Cappelen i tidlig ungdomsalder kom i kontakt med kriminelle som var noen år eldre. Han fullførte aldri grunnskolen. I stedet startet det som skulle bli en karrière som storkriminell.

Påtalemyndigheten mener verdien på de 16,8 tonn hasj han er dømt for å ha smuglet er på 825 millioner kroner. Dette er også et forsiktig anslag. Totalt mener de han anslagsvis har solgt hasj til en gateverdi på 1-2 milliarder kroner. I disse tallene er det ikke tatt høyde for utgifter han har hatt med å kjøpe hasjen han importerte.

Det er usikkert hvor mange millioner Cappelen tjente i 20-årsperioden han smuglet narkotika til Norge.

- De kriminelle jeg kom i kontakt med den gangen ble mine idealer. Jeg syntes det de gjorde virket spennende. Det var noe annerledes. Når man er i puberteten og i utvikling blir de du treffer viktige. Det var tilfeldigheter som gjorde at de ble mine idealer, men mine personlige egenskaper gjorde at jeg var mottakelig for nye og spennende ting.

I en større reportasje i fjor fortalte NRK ungdommer som hadde pistoler og solgte hasj. Én av de som ble intervjuet anonymt fortalte at han startet med å selge hasj «for de store gutta» som 14-åring. Dagbladet omtalte den samme problematikken.

Politiet uttalte at de ikke ønsket at ungdommer skulle bli løpegutter for større kriminelle.

- Hva tenker du om at ungdommer i så ung alder blir rekruttert av eldre kriminelle til å selge hasj?

- De som selger hasj vil alltid selge mest mulig. Sånn er det. I min ungdomstid, og da jeg i voksen alder solgte og importerte hasj, mente jeg det var greit. Saken som har ført til at jeg nå sitter i fengsel har gjort at jeg har endret syn. I dag har jeg klare motforestillinger til å kjøpe og selge hasj.

- Ungdommer skal selvsagt ikke drive med slikt, sier Cappelen bestemt.

- Mer vold og flere drap

- Hva vil du si til ungdommer som havner utpå? Hvilke råd vil du gi dem?

- Det er ikke riktig av meg å komme med noen moralpreken …, sier Cappelen og tar en lang tenkepause.

- Jeg tror de ungdommene bør se på hvorfor de driver med det de gjør.

Cappelen snakker velvillig om samfunnsutviklingen fra 70- og 80-tallet, da han selv vokste opp, frem til i dag.

- Den gangen var det kanskje noe bilkriminalitet, noe narkotika og rus.

- I dag er kriminaliteten i Oslo og omegn blitt mye mer alvorlig. Det er mer narkotika, mer vold og flere drap. Det er også mye mer grenseoverskridende kriminalitet. I tillegg er det enklere å komme inn i en kriminell løpebane og tjene godt. For mange frister det med raske penger.

- Hva kan gjøres for å hindre utviklingen med økt ungdomskriminalitet?

- Samfunnsutviklingen går så fort at foreldrene ikke klarer å henge med når det kommer til å følge opp sine egne barn. Da jeg vokste opp var ikke mine foreldre opptatt av kriminalitet. Det var aldri noe vi snakket om hjemme, sikkert fordi mine foreldre ikke hadde opplevd det i sin egen barne- og ungdomstid.

- Min klare beskjed til alle foreldre er at de må følge med på hva deres barn og ungdommer er interessert i. De må følge med på hva de gjøre i sosiale medier, vite hva barna er interessert i og hva de snakker om med vennene sine. Det er viktig at foreldrene tar ansvar og er gode idealer.

- Barna skal lære av mine feil

- Du sitter selv i fengsel etter å ha begått alvorlig kriminalitet i flere år. Hvilken troverdighet har du når du formidler et slikt budskap?

- Alle foreldre er forbilder på godt og vondt. Barn vil alltid identifisere seg med sine foreldre. Da er det viktig at man utfører den rollen på en verdig måte, uansett hvilken situasjon man er i, svarer Cappelen.

- Min viktigste oppgave nå, til tross for den belastningen jeg har påført barna og min nærmeste familie, er å være sterk og å gi barna mine kjærlighet og trygghet på at jeg er faren deres og vil være et solid forbilde i livene deres. For meg er det et viktig fokus på at de skal lære av feilene jeg har gjort, og at de skal måtte stå til ansvar for sine handlinger.

- Jeg har satt min familie og barn i denne situasjonen, det eneste jeg kan gjøre er å hjelpe dem så godt jeg kan, og bruke min livserfaring så positivt som mulig.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

I Ila fengsel har ungdomskriminalitet i Oslo øst vært et selvsagt tema blant de innsatte. Hasjsmugleren mener hans erfaringer som storkriminell kan brukes konstruktivt når han slipper ut av fengsel, trolig i 2023.

- Vi med kriminell bakgrunn har førstehåndskunnskap og en større troverdighet hos de som sliter mest. Tidligere kriminelle bør engasjere seg mer i å forebygge kriminalitet blant unge.

- Hvis eks-kriminelle over tid har vist at de kan leve et ryddig og skikkelig liv, bør de brukes av barnevernet som rådgivere for familier med barn som er i ferd med å skli ut. Erfaringene våre er nyttige i så måte.

- Hvorfor skal en ungdom som er i ferd med å skli ut få noe ut av å snakke med eks-kriminelle? Er det ikke bedre at de henvender seg til noen på skolen, politiet eller får hjelp av barnevernet?

- Jeg tror at mange utsatte ungdommer vil ha betenkeligheter på eget initiativ å kontakte politiet eller barnevernet når det begynner å gå dårlig. Da kan det også få negative konsekvenser for foreldrene deres.

Les også

Natteravner i Oslo øst ble truet med steinkasting og at de skulle skytes av ungdommer

- Fare for utvikling parallellsamfunn

Sittende justisminister Tor-Mikkel Wara har tidligere uttalt at Oslo ikke tåler mer innvandring, og pekt på dette som årsak til den økende kriminaliteten i hovedstaden

Cappelen understreker at han aldri har stemt Fremskrittspartiet (Frp), men har en klar oppfatning om at god integreringspolitikk er en av flere nøkkelfaktorer for å lykkes i kriminalitetsbekjempelsen.

- I områder med høy andel innvandrere får vi et problem. Når det blir for stor tetthet av personer fra den tredje verden, som har en annen kultur enn oss, er det fare for at det dannes parallellsamfunn. Regjeringen har et betydelig ansvar for å integrere innvandrere på en god måte, sier Cappelen bestemt.

- Skolen, Oslo kommune og politiet har også et betydelig ansvar. I mange av landene som innvandrerne kommer fra har de lovløse tilstander. Når de kommer til Norge er det viktig at vi lærer de som kommer hit om vår samfunnsstruktur, vårt levesett og våre verdier.

Les også: Frp om Oslo-uroen: Innvandringspolitikk er en del av løsningen

I begynnelsen av mai uttalte forsvarsadvokat Vidar Lind Iversen seg om Oslo øst-problematikken i et intervju med Nettavisen. Han vokste selv om i problemområdet Romsås på 70- og 80-tallet.

I likhet med Cappelen pekte Lind Iversen på behovet for å spre personer med innvandrerbakgrunn til ulike områder av Oslo. Men den profilerte advokaten trakk også frem at ungdomskriminalitet var et problem lenge før innvandrerne kom til Norge.

Les også

- Ungdomskriminalitet var et problem i Oslo lenge før innvandrerne kom

Vil flytte innvandrerfamilier ved tvang

- Du er jo selv etnisk norsk og drev med ungdomskriminalitet, har ikke dette vært et problem lenge før vi fikk en større andel innvandrere i Norge?

- Det er selvsagt mange etnisk norske som sliter med rus og kriminalitet. Men det er system- og integreringssvikt å putte alle med innvandrerbakgrunn på ett og samme sted. Hvis du lever med mennesker som har de samme erfaringene som deg selv er det en selvfølge at du ikke integreres godt i et nytt land.

- Politikerne og ansvarlige offentlige instanser må være mye tøffere med å spre innvandrere som kommer til Norge. Hvis det skjærer seg for ungdommer må familien, om nødvendig, flyttes ved bruk av tvang.

Enkeltpersoner med innvandrerbakgrunn som sitter i Ila fengsel er enige med Cappelen, ifølge ham selv.

- Jeg har snakket om dette med noen få. De har samme oppfatning som meg om at innvandrere som kommer til Norge må spres og integreres raskt. Innsatsen fra det offentlige må være massiv. Barna må raskt begynne på skole og både de og foreldrene må lære seg norsk og lære om vår kulturforståelse.

- Hvis jeg flytter til Afrika og bare holder meg med nordmenn sier det seg selv at det blir vanskeligere å integrere, og forstå normene og kulturen i et annet land. De jeg har snakket med i fengselet, som har innvandrerbakgrunn, er enige med meg om dette.

I fengselet har Cappelen også reflektert over utviklingen i noen av våre naboland. Han frykter for svenske tilstander i Norge, hvis politikerne ikke får bukt den voksende ungdomskriminaliteten.

- Det er viktig at politikere og samfunnet for øvrig tar tak i denne problematikken. Vi ser hvordan det går i enkelte steder i Sverige og Danmark. Hvis den negative trenden i Norge fortsetter kommer vi til å få parallellsamfunn i Norge.

Vil ha tidligere kriminelle i politiet

Nylig ble det lagt frem tall som viser at ungdomskriminaliteten i Oslo fortsetter å øke, ifølge en rapport utarbeidet av SaLTo. Dette er samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.

De siste månedene har det også vært flere skyteepisoder i Oslo øst og sør. En rekke personer er pågrepet og mange av dem er også varetektsfengslet.

- Jeg er ikke overrasket over utviklingen i Oslo øst. Ifølge media er det jo noen områder i Oslo med mange innvandrere, og det er her den verste kriminaliteten foregår. Det er viktig at disse miljøene brytes opp og at foreldre er sitt ansvar bevisst.

Cappelen er overbevist om at det ikke står på viljen fra det offentlige når det gjelder å bekjempe ungdomskriminalitet.

- Det står på manglende ressurser. Jeg tror at de som jobber med dette er smertelig klar over hvilke sosiale problemer vi har i Oslo. Når du forvalter en stor by med store sosiale forskjeller gir det grobunn for mye kriminalitet. Det blir da viktig å ansette riktige folk.

- Det må gjerne være folk som selv har erfaring fra et liv som kriminell. Jeg mener også politiet i større grad må bruke tidligere kriminelle som kan dokumentere at de har fått orden på livene sine.

- Hvilken troverdighet får politiet ved å ha tidligere kriminelle ansatt?

- Hvem er det som kan mest om dette? Det er så klart folk som har levd kriminelle liv. Ungdommer i opposisjon har ofte problemer med autoriteter. Hvis politibetjenter kommer på skolen for å snakke til dem gidder de som er i ferd med å havne utpå ikke å høre etter. De må få høre det fra personer de kan identifisere seg med.

- Politiets innsats er kjempeviktig i det forebyggende arbeidet. Jeg sier ikke at eks-kriminelle skal ha fulle tilganger til alle systemer i politiet. Men de kan ha en rolle som brobyggere og i det forebyggende arbeidet.

Les også

Ungdommer i Oslo øst kastet stein på Natteravnene - én alvorlig skadd etter å ha blitt truffet i hodet

- Har påført samfunnet stor skade

Mandag har de borgerlige partiene i hovedstaden kalt inn til stor høring om problemene i Oslo øst og sør. I tillegg til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) deltar byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap), Natteravn-leder på Vestli Annstein Garnes og rektor ved Romsås skole Jarle Dukic Sandven.

Det er også ventet at politiet og representanter for ungdommene skal delta i høringen.

- Kommer du noen gang selv til å bidra til å jobbe forebyggende med kriminalitet?

- Jeg har tenkt tanken flere ganger og synes det er viktig å gi noe tilbake til samfunnet og min familie. Når jeg har påført samfunnet en så stor skade er det absolutt noe jeg vurderer å gjøre når jeg slipper ut. Jeg tror også at jeg har en annen gjennomslagskraft når jeg etter hvert er blitt så kjent.

Andre forebyggende tiltak Cappelen mener må til for å bekjempe ungdomskriminalitet er økt fokus på tverrfaglig samarbeid i skolene.

- Jeg mener at noe av det viktigste samfunnet kan gjøre er å jobbe forebyggende. Det må spesielt legges mer krefter inn i skolen, hvor det må være fokus på å jobbe på tvers av fagområder.

- Det kan for eksempel være at man har ansatte med bakgrunn fra barnevernet, politiet og for eksempel psykologer i skolen, som har et betydelig samfunnsansvar. De ulike fagmiljøene kunne hatt undervisningstimer på lik linje som matematikk. I tillegg kunne det vært bra med temadager og diskusjonsforum hvor foreldre kan delta.

- Jeg mener også at eks-kriminelle burde hatt et samarbeid med Politihøgskolen for å dele våre erfaringer, gi tips og gi dem innblikk i hva som rører seg i virkelighetens gater.

- Bortkastet tid å sitte i fengsel

Cappelen mener også det er viktig at nærmiljøene som har problemer får ressurser til å aktivisere ungdommer.

- Det må investeres i tiltak som gjør at disse ungdommene får en mestringsfølelse. Det må tilrettelegges for arenaer hvor de kan få utfolde seg. Det være seg å drive med idrett, ha ungdomsklubber eller andre former for aktiviteter som musikk, biler eller motorsykler. Ting de synes er spennende å drive med.

- Dette må samfunnet rett og slett investere mer i.

Den dømte hasjsmugleren kjeder seg i fengsel. Det er lite fart og spenning, men mange rutiner. Hver dag.

- Å sitte i fengsel er bortkastet tid. Det man eventuelt har tjent i penger som kriminell, uansett hvor mye, veier ikke opp for tap av friheten. Konsekvensen er fortvilte foreldre, samfunnet rammes og man påfører sine nærmeste enorme lidelser. Det kan føre til uopprettelige skader. I ytterste konsekvens kan man miste familien sin.

- Men du fortjener vel å sitte i fengsel for forbrytelsene du har begått?

- Jeg kan ikke annet enn å stå til ansvar for mine handlinger. Men det er veldig kjedelig. Her får man mat, drikke og oppfylt grunnleggende behov. Men man får ikke gjøre som man vil. Jeg får ikke dratt hjem og livet er satt på vent.

- Å sitte i fengsel er som å sitte i ventehallen på en flyplass. Folk kommer og går, men flyet mitt er innstilt. Det eneste jeg gjør er å vente på å få beskjed om at jeg skal reise hjem. Jeg har ennå ikke fått rettskraftig dom (endelig avgjørelse) i saken. Jeg vet ikke om jeg skal sitte i ventehallen i tre år til, fem år, eller lenger. Jeg vet heller ikke når jeg får en endelig avgjørelse. Det er mye usikkerhet.

- Når folk er på reise og får flyet innstilt i 12 timer går de bananas på grunn av lang ventetid. Mitt fly går kanskje ikke før om fem år. Men jeg fortjener å sitte i fengsel, avslutter Cappelen.

Les også

Kaster ut enkelte natteravner etter bråk i Oslo øst

Kommentarer til denne saken