RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mannen som skjøt og drepte flere personer i Oregon torsdag, er identifisert som 26 år gamle Chris Harper Mercer, ifølge lokale tjenestemenn.
Mannen som skjøt og drepte flere personer i Oregon torsdag, er identifisert som 26 år gamle Chris Harper Mercer, ifølge lokale tjenestemenn. (Facebook/Twitter)

Gjerningsmannen etter skoleskyting identifisert

Sist oppdatert:
Mannen som skjøt og drepte flere personer i Oregon torsdag, er identifisert som 26 år gamle Chris Harper Mercer, ifølge lokale tjenestemenn.

Flere medier melder om identifiseringen, og ifølge CNN har etterforskere avhørt flere av 26-åringens familiemedlemmer og venner.

Minst ni personer ble drept da 26-åringen skjøt rundt seg inne på skoleområdet til Umpqua Community College i byen Rosenburg i Oregon torsdag. I tillegg er sju personer skadd.

Gjerningsmannen ble drept i en skuddveksling med politiet. Han hadde ifølge vitner med seg flere skytevåpen.

- Da vi kom til stedet fant vi flere pasienter i flere klasserom. Politiet var på stedet og fikk nøytralisert gjerningsmannen, sier brannsjef Marshal Ray Schoufler i Douglas fylke til TV-kanalen.

- Spurte om religion
Flere av studentene på høyskolen forteller om rystende scener under dramaet.

18 år gamle Kortney Moore sier til den lokale avisen News Review at de hadde undervisning da et skudd gikk gjennom vinduet og traff læreren i hodet.

Hun forteller at gjerningsmannen ba alle om å legge seg ned på gulvet. Deretter skal han ha bedt dem om å reise seg og fortelle hvilken religion de tilhørte, før han fortsatte skytingen.

En annen student, Cassandra Welding, sier til lokale medier at hun var i naborommet og at hun hørte mellom 35 og 40 skudd.

En medstudent skal ha åpnet døren for å sjekke hva som skjedde og ble så skutt.

- Deretter låste vi dørene og skrudde av lyset. Vi var i panikkmodus. Vi holdt ryggsekkene våre foran oss, stoler, og hva enn vi kunne bruke til å beskytte oss med i tilfelle han kom, sier hun.

Fakta: Fakta om større skyteepisoder på skoler og universiteter i USA siste 20 år

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 1. oktober 2015: En mann skyter og dreper minst ni personer på en høyskole i Oregon. Gjerningsmannen blir drept i en skuddveksling med politiet.
* 24. oktober 2014: En 15 år gammel elev skyter fem personer ved den videregående skolen Marysville-Pilchuck i Washington. Fire av dem dør. Gjerningsmannen skyter seg selv.
* 7. juni 2013: En mann skyter og dreper sin far og bror før han tar livet av tre personer på en høyskole i Santa Monica. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet i skolens bibliotek.
* 14. desember 2012: En 20 år gammel mann skyter og dreper 20 elever og seks ansatte ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut. Deretter skyter han seg selv.
* 2. april 2012: En gjerningsmann skyter og dreper sju mennesker på et privat, kristent college i California.
* 14. februar 2008: En tidligere student dreper fem studenter ved Northern Illinois University, før han tar livet av seg selv.
* 16. april 2007: En student skyter og dreper 32 andre studenter ved Virginia Tech. Dette blir regnet som den verste enkeltstående skyteepisoden i USAs historie. Gjerningsmannen begår selvmord.
* 2. oktober 2006: En lastebilsjåfør åpner ild mot elever ved en amish-skole i Pennsylvania og dreper fem jenter før han skyter seg selv.
* 21. mars 2005: En 16 år gammel elev skyter og dreper sju personer på en videregående skole i et indianerreservat i Minnesota, etter først å ha drept to andre et annet sted. Gjerningsmannen tar livet av seg.
* 20. april 1999: To studenter dreper tolv medstudenter og en lærer på Columbine High School. Begge begår selvmord.
* 24. mars 1998: To gutter på 11 og 13 år skyter og dreper fire jenter og en lærer på skolen de går på i Arkansas. (Kilder: Reuters, USA Today, Wikipedia) (©NTB)

- Dere skal få se Gud
Faren til en av de skadde studentene, Anastasia Boylan, forteller at gjerningsmannen stormet inn i klasserommet til datteren og åpnet ild. Professoren var den første til å bli drept. Alle i klasserommet kastet seg ned på gulvet, skal datteren ha fortalt faren.

Mens gjerningsmannen ladet våpenet sitt, ba han alle kristne i klasserommet om å reise seg,

- Og de reiste seg, og han sa «bra, siden dere er kristne, skal dere få se Gud om cirka ett sekund, sa faren til CNN.

- Og deretter skjøt han og drepte dem.

Kritiserte våpenlovene
Da USAs president Barack Obama kommenterte hendelsen torsdag kveld benyttet anledningen til å angripe landets milde våpenlover.

- Det kan ikke være så lett for noen som vil skade andre å skaffe seg et skytevåpen, sa Obama da han møtte pressen torsdag kveld.

Han understreket at «tanker og bønner» etter skytetragedien ikke er nok.

- USA er det eneste landet i verden som har disse masseskytingene med noen måneders mellomrom. På en eller annen måte er dette blitt en rutine, sa han.

- USA bruker tusenvis av milliarder dollar på å unngå terroristangrep i USA, men Kongressen stanser likevel forslag om å samle inn data om våpeneiere, sa Obama med en tydelig henvisning til sine politiske motstandere.

- Våpenloven må endres
Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

– Hver gang slike hendelser skjer, kommer jeg til å ta opp det faktum at dette landets våpenlover må endres, sa Obama.

Ni personer er bekreftet døde etter skytingen på Umpqua Community College ved byen Roseburg i Oregon torsdag. (©NTB)

Washington, USA 20151002. Det var en sint og følelsesladd Barack Obama som torsdag møtte pressen etter den fatale skoleskytingen i Oregon. Presidenten tok kraftig til orde for at USAs våpenlover må endres så snart som mulig.
Politiet ransaker studenter i forbindelse med skolemassakren.
Amerikansk politi sikrer området etter skolemassakren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere