RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thinkstock/Getty Images

Gjett hva du kan bruke denne til

Sist oppdatert:
Sommerens store grønnsak kan ha uante effekter.

(SIDE2): Med flere festdager i mai måned, en forhåpentligvis solfylt pinse og sommeren generelt, er det greit å vite at det man spiser kan motvirke fyllesyke. I alle fall om du tror på det forskerne har funnet ut.

Beskytter
I en studie publisert i Journal of Food Science finner vi at nettopp den grønne aspargesen har stoffer som virker blokkerende på en dagen derpå-følelse.

Aminosyrene og mineraler i aspargesen stanser ikke bare fyllesyken, de sørger også for at leveren blir beskyttet fra alkogiftene.

Det er ellers mange teorier på hvordan man både kan drikke det man vil og føle seg strålende dagen etterpå. De aller fleste fungerer ikke.

Ikke ta paracetamol
Det verste du kan gjøre er egentlig å ta smertestillende. Spesielt paracetamols virkestoffer påvirker leveren, og siden alkoholgifter allerede er i leveren, får den ofte dobbel dose. Det er derfor du kan føle deg gåen i magen og ytterligere kvalm av å ta for eksempel Paracet når du har en dagen derpå.

Samme effekt får du egentlig når du «reparerer», men du føler deg kanskje bedre, selv om leveren din ikke gjør det.

Hvor fort det går over, kommer an på disposisjon og helse, og ikke minst inntak av alkohol kvelden før.

Det eneste som faktisk hjelper er søvn og ellers røre seg minst mulig. Det går over.

Fet mat
Flere mener en god «drosjefrokost» med salt og fett hjelper på konstitusjonen. Andre tyr til mengder cola eller energidrikker. Mange drikker mye vann, men dette trikset har aller best effekt om du gjør det under festkvelden og ikke for å bøte på skadene dagen derpå.

Det er imidlertid riktig tenkt siden alkohol tørrer ut kroppen. Dessuten er det trolig at du går mer på toalettet når du drikker mye alkohol.

Kjønnsforskjeller
Kvinner sover dårligere enn menn etter å ha drukket alkohol. Det mente forskere ved University of Michigan. De våkner oftere, sover kortere og er strever lenger for å få sove igjen sammenliknet med menn.

Studien ble publisert i Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Tidligere i år mente forskere ved University of North Carolina School of Medicine at de har klart å isolere genet som kontrollerer hvor fort full du blir,

Genet, som har navnet CYP2E1, inneholder instruksene for å produsere et enzym som bryter ned alkohol. Undersøkelser tyder på at mellom 10 og 20 prosent av befolkningen har en spesiell versjon av genet som gjør at de mye raskere enn andre blir påvirket av alkohol.

Her har du andre myter og fakta om fyllesyke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere