Gjett hvem som blir mer populær

Foto: SEBASTIAN WILLNOW (AFP)

For første gang på nesten to år er EU-vinden i ferd med å snu.

20.07.09 07:46

I juni sa 54,9 prosent nei til EU, mens 49 prosent har samme standpunkt i julimålingen som Sentio har utført for avisene Klassekampen og Nationen.

Ifølge målingen er det første gang på 20 måneder at nei-siden havner under 50 prosent.

Ja-siden kan vise til en oppslutning på 38,5 prosent, opp fra 35,6 prosent i forrige måned.

– Typisk
Nei til EUs leder Heming Olaussen mener det er typisk at ja-siden går fram om sommeren.

– Vi ser ofte at ja-siden går litt fram om sommeren, og for øvrig sier meningsmålingsinstituttene at én måling i året er feil. Jeg tipper det er denne, sier Olaussen til Nationen.

Målingen ble utført før Island vedtok å sende EU-søknad.

Europabevegelsens leder Paal Frisvold sier til Klassekampen at det neppe blir noen store forflytninger mellom ja- og nei-siden før Islands situasjon er avklart.

Ingen forventninger
– Jeg er selvsagt glad for at nei-siden går noe tilbake, men jeg forventer egentlig ikke store endringer på målingene før Island eventuelt blir medlem av EU. Da vil vi nok oppleve et lite «Islands-sukk», sier Frisvold.

De fleste EU-tilhengerne i Norge tilhører høyresiden. 63 prosent av Høyres velgere sier ja til EU. 57 prosent av Venstre-velgerne sier det samme. Blant Frp-velgerne sier 47 prosent ja, mens 43 prosent i Ap har samme mening.

Venstresiden er preget av EU-motstand. 22 prosent av SV-velgerne sier ja til EU, mens 100 prosent av Rødt-tilhengerne ikke mener Norge har noe å gjøre i EU. Også blant Sp-velgerne er det nesten full EU-motstand. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.