RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjett hvem som blir mer populær

Foto: SEBASTIAN WILLNOW (AFP)
Sist oppdatert:
For første gang på nesten to år er EU-vinden i ferd med å snu.

I juni sa 54,9 prosent nei til EU, mens 49 prosent har samme standpunkt i julimålingen som Sentio har utført for avisene Klassekampen og Nationen.

Ifølge målingen er det første gang på 20 måneder at nei-siden havner under 50 prosent.

Ja-siden kan vise til en oppslutning på 38,5 prosent, opp fra 35,6 prosent i forrige måned.

– Typisk
Nei til EUs leder Heming Olaussen mener det er typisk at ja-siden går fram om sommeren.

– Vi ser ofte at ja-siden går litt fram om sommeren, og for øvrig sier meningsmålingsinstituttene at én måling i året er feil. Jeg tipper det er denne, sier Olaussen til Nationen.

Målingen ble utført før Island vedtok å sende EU-søknad.

Europabevegelsens leder Paal Frisvold sier til Klassekampen at det neppe blir noen store forflytninger mellom ja- og nei-siden før Islands situasjon er avklart.

Ingen forventninger
– Jeg er selvsagt glad for at nei-siden går noe tilbake, men jeg forventer egentlig ikke store endringer på målingene før Island eventuelt blir medlem av EU. Da vil vi nok oppleve et lite «Islands-sukk», sier Frisvold.

De fleste EU-tilhengerne i Norge tilhører høyresiden. 63 prosent av Høyres velgere sier ja til EU. 57 prosent av Venstre-velgerne sier det samme. Blant Frp-velgerne sier 47 prosent ja, mens 43 prosent i Ap har samme mening.

Venstresiden er preget av EU-motstand. 22 prosent av SV-velgerne sier ja til EU, mens 100 prosent av Rødt-tilhengerne ikke mener Norge har noe å gjøre i EU. Også blant Sp-velgerne er det nesten full EU-motstand. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere