*Nettavisen* Nyheter.

Gjør et nettkupp

Rekordlav dollarkurs åpner for tidenes nettkupp. Vi viser deg hvordan.

13.04.07 14:50

Har du lyst til å utnytte den lave dollarkursen til å gjøre noen skikkelige kupp, uten å måtte dra over dammen? Da er netthandel et godt tips.

Dollarkursen har krøpet under 6 kroner, så nå kan det være store penger å spare på å bestille varer fra Amazon.com og andre amerikanske nettbutikker.

Men før du kaster deg over nettbutikkene, er det greit å orientere seg i jungelen av regler sånn at du ikke får en ubehagelig overraskelse når du mottar varene i posten.

Kjøp i dag
Når du betaler med kredittkort, er det dollarkursen den dagen kjøpet belastes som gjelder overfor butikken. For et år siden var dollarkursen på 6,50 kroner, og det er ikke mer enn halvannet år siden kursen lå tett oppunder 7 kroner.

Handler du på nett i dag, er kursen til sammenlikning på under 6 kroner.

Noen av varene det er populært å bestille fra andre siden av kjølen er merkeklær, leketøy, bøker, hobbyartikler, spill og elektronikk. Dette er varer som ofte er vesentlig billigere i USA, og med rekordlav dollarkurs kan du spare enda mer enn vanlig.

Butikkene
Er du ute etter utenlandske bøker, eller er på jakt etter ymse cd-er og filmer, er Amazon.com stedet å kikke innom. Pc-effekter og duppeditter kan du finne på nettsteder som Thinkgeek.com, og er du ute etter skjønnhetsprodukter, kan spare hundrelapper på å handle på nettsteder som Strawberrynet.com og Fragancex.com.

Også klær kan du spare gode penger på. I tillegg til at du sparer penger i forhold til kursen for et år siden, er merkeklær generelt billigere i USA enn de er i Norge. Skal du ha nye designerjeans og vet hvilket merke, størrelse og farge du vil ha, kan du raskt spare en tusenlapp per bukse. For den motebevisste er nettsider som Revolveclothing.com et hett tips.

Det er imidlertid ikke alltid det lønner seg å bestille varer fra utlandet. Ofte har norske nettbutikker tilsvarende gode tilbud. Det kan derfor være lurt å sjekke den norske prisen før du bestiller.

Minstegrense
Tollreglene kan være greit å ha i bakhodet når du skal handle på nett. Bestiller du varer under 200 kroner (regnet før porto), slipper du moms og det såkalte spedisjonsgebyret.

For varer over 200 kroner gjelder andre regler.

Ifølge Tollvesenet er de fleste varer tollfrie, slik som cd-er og dvd-filmer. Tekstilvarer, slik som klær, sengetøy og lignende, kan derimot være tollbelagte.

I tillegg til eventuelle tollavgifter, frakt og andre særavgifter må du betale 25 prosent merverdiavgift på de aller fleste varer du bestiller fra utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.