Gå til sidens hovedinnhold

Gjør nesten vondt å se

BU-leder Elin Horn Galtung ble med oss på rundtur i bydelen. Vi fikk se mye søppel.

BYDEL VESTRE AKER: Det burde være flere søppelkasser her. Uff, dette er ikke bra, sier BU-leder Elin Horn Galtung. Vi står ved ballbingen ved T-banestasjonen på Røa. Overfylte søppelbeholdere og søppel som flyter, er det som møter oss.

Galtung klarer ikke å la være og begynner en liten, privat ryddeaksjon. Søplete fellesområder liker hun svært dårlig.

Se her. Poser med avfall, matrester og gamle klær. Det gjør nesten vondt å se sånt. Her har vi en blanding av overfylte søppelkasser og folk som bare hiver fra seg. Men selve grøntarealet ser ikke så verst. Friluftsetaten har vært her og ryddet. Det er heldigvis ikke like ille overalt, sier hun og tenker litt på kongeparets besøk i Vestre Aker på 17. mai.

Det er jo ikke en svinesti vi ønsker å vise fram da.

Private kan ikke rydde alt

Vi vender nesen oppover Sørkedalsveien. En stopp på ved Bogstad Camping får ikke opp humøret hos Galtung.

Søppelalleen! utbryter hun.

Vi stopper og tar en tur ut. I en grøft finner vi raskt mer søppel. Og av litt grovere kaliber enn på Røa. Tomme spritflasker, ølbokser og en lang, forvridd metalldings.

Se på denne da! Med skarpe, fæle kanter. Det er fort gjort for et dyr å skjære seg på dette. Hva er det de egentlig tenker på, de som slenger fra seg sånt? Det er da ikke så vanskelig å finne et egnet sted å kaste dette, sier hun og sukker.

Jeg reagerer på slike holdninger. Det er trist.

Lag og foreninger tar seg ofte en ryddetur langs veier, og i skog og mark. Galtung mener det er et prisverdig tiltak.

Men vi kan ikke forvente at private skal ta ansvaret for å rydde offentlige områder.

Søppelhaug

Videre oppover Sørkedalen stolper vi ved en rasteplass. Nok en gang ser vi flasker, ølbokser, gamle fuglenek (!) og sammenknyttete poser. Og et utslitt bildekk.
Litt lenger opp, på en ny rasteplass, ser det tilsynelatende bra ut.

Her er det ryddig kraftig opp. Hundeklubben som holdt til her, turde ikke slippe hundene løs. Men nå ser bedre ut, sier Galtung.

Problemet er at avfallet som lå på bakken, ennå ikke er kjørt bort. Det er samlet i en stor haug midt på plassen. Nesten som et St. hans-bål klart til opptenning.

Det er jo ikke så veldig pent. Noe av dette har ligget her lenge. Jeg håper det blir fjernet snart, sier Galtung.

Brukt dopapir

Sørkedalen er lang, og det er flere steder folk ser sitt snitt til å kvitte seg med uønskete ting. En ny rasteplass og mer søppel. Her har noen tydeligvis slått seg ned. Ingen biler eller folk å se. Men klær til i et tre, taler sitt tydelige språk. Og brukt dopapir slengt utover bakken understreker det hele enda mer. Det er, mildt sagt veldig ekkelt.

En dame på tur med en blid hund stanser og slår av en prat med Galtung. Hun vil ikke ha navn eller bilde i avisen. Men forteller at det sannsynligvis er østeuropeere som har slått seg ned her.

Det er trist å se. Vi går her hver dag, men av og til har det vært så ille at vi har måttet gå en annen vei. Det har ligget for mye søppel og skrot på bakken. Det er veldig kjedelig, og særlig med tanke på at mange ferdes her, sier damen.

Galtung rister på hodet. For vi har bare vært på en liten tur fra Røa til Sørkedalen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial