Gå til sidens hovedinnhold

Gjør Oslo klar for eldre-eksplosjon

Både Ella Kamhaug (92) og Seniormeldingen er på trappene.

OSLO: I disse dager utarbeides en ny seniormelding som skal være ferdig høsten 2013.


Den skal forberede samfunnet på eldrebølgen. Andelen eldre over 80 år i Oslo vil øke med 58 prosent fra 2020 til 2030.

Vær med på å utforme

DittOslos utsendte snakket med byråd for eldre, Aud Kvalbein (KrF), og en av hovedstadens spreke damer, Ella Kamhaug (92).

– Oslo kommune ber om innspill og inviterer unge som gamle, foreninger, organisasjoner, bedrifter, lag og enkeltpersoner til å bli med på å utforme framtidens eldreomsorg. Man kan gå inn på våre nettsider www.oslo.kommune.no/seniormeldingen for mer informasjon, sier byråd Aud Kvalbein – før hun henvender seg til Kamhaug for å høre hvordan hun opplever hverdagen:

– Det viktigste for meg er at jeg kan bo hjemme så lenge som mulig. To ganger i uken er jeg på vanngymnastikk, og tre ganger i uken jobber jeg som frivillig og leverer mat til de som er fysisk dårligere stilt enn meg, sier den spreke 92-åringen.

Nyter Omsorg+

Den spreke eldre kvinnen elsker å gå i trapper. Som gammel instruktør for luftambulansen, deltar hun fortsatt på årlige kurs. Kamhaug bor i en såkalt omsorg+bolig i Treschows gate på Bjølsen.

Hun har egen leilighet, og ordner det meste selv. Dersom hun ikke orker å lage middag, kan hun gå ned i kafeen og kjøpe seg mat.

Omsorg+boligene er også døgnbemannet med en husvert, hvis man trenger hjelp til andre ting.

– Per i dag har vi ca. 550 omsorg+boliger, og innen 2015 er målet å prøve å klare 1000 slike boliger, sier byråden og understreker:

– Alle som trenger hjelp, skal få det. Trenger man sykehjemsplass, skal man få det. Og kan man bo hjemme, slik de fleste eldre ønsker, skal det tilrettelegges med gode servicetilbud, sier hun.

Viktige innspill

– I hvilken grad vil en slik seniormelding ha betydning for bystyrets beslutninger?

– Den vil være et underbyggende dokument for hvordan vi skal møte utfordringer i eldreomsorgen. Innspill fra befolkningen er viktig, i tillegg til at vi har satt ned fem ulike arbeidsgrupper som jobber med: Aktiv aldring, bolig og nye boformer, innovasjon i omsorg, nettverk og frivillighet og velferdsteknologi.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka