Gjør plass for Montreal

Den beste blandingen av amerikansk og europeisk finner du i Montreal. Se bildene her.

11.04.07 09:18

(SIDE2): Toast med peanøttsmør og jordbærsyltetøy, to speilegg, bacon og stekte poteter, tre pannekaker med bananer og et lass med frukt, serveres med vaniljesaus og så mye lønnesirup og kaffe du klarer å svelge.

Det er en solid frokost som serveres på «Le Sommet» , en lokal diner i arbeiderklassestrøket Hochelaga-Maisonneuve.

Selv om dette er en franskspråklig bydel så snakkes det en blanding av fransk, engelsk og gresk på kjøkkenet. Og mat får man uansett hvilket språk man snakker.

Her er 70 prosent av innbyggerne fransktalende, mens resten har engelsk eller andre minoritetsspråk som morsmål. Montreal er den største byen i provinsen Quebec i Canada. Den er også Canadas nest folkerikeste by, etter Toronto, og verdens nest største franskspråklige by etter Paris.

Språk og stil
Blandingen av fransk og engelsk gir Montreal, eller Montréal som det offisielt heter, en helt egen stil. Mange er fullstendig tospråklige og skifter fra det ene språket til det andre midt i en setning.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Som turist er det ikke nødvendig å kunne fransk, eller engelsk, for å besøke byen. Montréal er en språklig smeltedigel og man klarer seg ved å bare snakke engelsk, eller bare kinesisk eller bare italiensk eller bare hindi, eller bare fransk.

Hockey i gamlebyen
Etter en solid frokost går turen videre til Vieux Montréal – gamlebyen. Der forbrenner vi noen av kaloriene vi har inntatt ved å gå på skøyter.

Siste rest av vinteren henger såvidt igjen i byen og Canada er jo som kjent hockeynasjonen fremfor noen. Kanadierne har omtrent samme forholdet til det å gå på skøyter, som vi nordmenn har til det å gå på ski. I denne kalde delen av verden, er dette en aktivitet man enten gjør sammen med andre midt i byen eller alene på et vann i skogen. Hockey er lagidretten fremfor noe.

Med tre og en halv millioner innbyggere har sentrum noe friste de aller fleste med, og litt til.

Historisk har Montreal blitt delt mellom øst og vest av boulevard Saint-Laurent. Adresser blir derfor gjerne referert til som «rue Saint-Quelqu'un Ouest» (vest) eller «rue Saint-Quelqu'un Est» (øst). Gatene er gjerne navngitt etter katolske helgener og figurer fra lokalhistorie, men da ofte av den obskure sorten.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Chic stripp
På vandring gatelangs er shoppingen som i enhver amerikansk storby, bare bedre. Montrealerne er kjent i Canada som «chic».

Byen preges av mange kirker og sentrum er ikke noe unntak. I samme gate kan man først shoppe franske moteklær, besøke en spillebule, gå på strippeshow, for så å avslutte det hele med å bekjenne sine synder hos en katolsk skriftefar.

Dersom man ser grupper av amerikanske gutter i 18-19 årsalderen, kan man være trygg på at de høyst sannsynlig ikke er på vei til butikkene eller klar for å skrifte.

Verdens beste bagel
En stund etter frokost er det tid for lunch. Hva passer vel bedre enn en ekte bagel fra Fairmount.

Glem New York bagels, for de beste finnes i Montréal. Det slo avisen The New York Times fast for en tid siden. For de dristige kan det også anbefales å ta en tur på «Schwartz» , der serveres det «smoked meat» i beste hebraiske tradisjon.

På kvelden kan man slukke tørsten på mikrobrasseriet «Les 3 Brasseurs» etter å ha besøkt Montréals beste hemmelighet «Le Petit Platau» , den beste franske restauranten i byen.

Festivalbyen

Kulturell input skulle heller ikke være noe problem i denne byen. I tillegg til galleriene og museene er Montreal verdenskjent for sine mange festivaler. Noe for enhver smak, mye av dette skjer selvfølgelig midt i sentrum og de fleste arrangeres på sommeren og høsten.

I slutten av juni arrangeres den internasjonale jazzfestivalen, Festival International de Jazz de Montréal, som rommer mye mer enn bare jazz. Her er det bare å kaste seg ut i folkelivet, nyte gratis utendørskonserter og gateopptredener.

Just For Laughs Festival skjer også i juni og byr på komedie i de fleste varianter.

I juli arrangeres Fantasia, Nord-Amerikas asiatiske filmfestival, og rett etter følger den internasjonale filmfestivalen - World Film Festival.

September kan friste øyet med Le Mois de la Photo à Montréal, som kanskje er verdens beste fotofestival når det gjelder utstillinger, både i bredde, antall og kvalitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag