RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Julianne Berger/Vestby Avis)

Gjorde karriere med falske papirer

Sist oppdatert:
Liv Løberg må møte i retten tiltalt for dokumentfalsk og for å ha lurt offentlige arbeidsgivere til å gi henne toppjobber.

Hjelpepleieren gjorde karriere på falske papirer og endte opp med toppstilling i kontoret som skal påse at helsepersonell har papirene i orden.

Frp-politikeren Liv Løberg trakk seg fra alle verv, mistet jobben og ble politianmeldt da det i 2009 ble kjent at hun hadde forfalsket vitnemål og attester. 10. april starter rettssaken mot den 62 år gamle kvinnen.

Falske papirer
Fra 2000 gjorde Liv Løberg karriere i helsesektoren med falsk siviløkonomtittel fra Norges Handelshøyskole, falsk mastergrad i helseøkonomi fra University of London og falsk bachelor i økonomi fra Queen Mary College. I tillegg utga hun seg for å ha blitt offentlig godkjent sykepleier i Sverige i 1972. Den siste kvalifikasjonen ble etter hvert oppgradert til «spesialsykepleier».

I virkeligheten var hun utdannet hjelpepleier.

Med falske papirer fikk Løberg toppjobber og høye lønninger.

Tiltalen

Straffeloven § 183 for som middel til forøvelsen av en forbrytelse som kan medføre 2 års fengsel eller strengere straff, å ha benyttet som ekte eller uforfalsket et ettergjort eller forfalsket dokument.

Subsidiært: Straffeloven § 182 første ledd annet straffalternativ for i rettsstridig hensikt å ha benyttet som ekte eller uforfalsket et ettergjort eller forfalsket offentlig dokument.

Straffeloven § 270 første ledd nr. 1 jf. annet ledd jf. § 271 for i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse, rettsstridig forlede noen til en handling som voldte fare for tap, eller bruker uriktige eller ufullstendige opplysninger, idet bedrageriet anses som grovt, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, den skyldige har foregitt eller misbrukt stilling eller oppdrag, eller han har forledet allmennheten eller en større krets av personer.

I 2000 ble hun rådgiver i budsjettseksjonen ved Rikshospitalet i 2000 med en årslønn på mellom 400.000 og 600.000 kroner. Året etter ble hun divisjonsdirektør ved Laboratoriemedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus. I 2005 hadde hun 780.000 kroner i lønn i denne stillingen. I 2006 ble hun kontorsjef ved Norges veterinærhøgskole og i 2009 ble hun administrasjonssjef ved Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH).

Det er dette kontoret som godkjenner autorisasjoner til blant andre leger, sykepleiere og tannleger.

Tjente millioner
Til sammen skal hjelpepleieren ha tjent 4,3 millioner kroner mellom 1999 og 2008.

Les egen sak: Tjente millioner med falsk CV

I 2010 innrømmet Løberg å ha forfalsket dokumenter, og at hun hadde fått toppjobber i offentlig sektor på falske premisser.

Les: Helsesjef forfalsket CV

- Belastningen er stor

Forsvarer Erling O. Lyngtveit sier til Nettavisen at denne saken er og har vært en stor belastning for Liv Løberg, og at hun ikke vil kommentere saken verken før eller under hovedforhandlingen når den starter 10. april.

- Hun vil ventelig erkjenne straffskyld for deler av tiltalen, men ikke for alle poster, sier Lyngtveit.

Kan måtte betale tilbake
Nå er hun tiltalt å ha forfalsket dokumenter og for å ha brukt disse dokumentene til å bedra offentlige institusjoner. Påtalemyndigheten har også lagt ned påstand om inndragning for å få dekket lønnsutbetalinger som hun urettmessig har fått i disse årene.

Etter at Løberg ble avslørt trakk hun seg også fra vervene i Frp. Hun satt da i kommunestyret og i kontrollutvalget i Vestby kommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere