RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør narr av seg selv og kjendis-Norge

Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Sist oppdatert:
Ari Behn blander både inn seg selv, norske kjendiser og sine tidligere romaner i sin nye bok.

(SIDE2:) «Vivan Seving etc» har den fulle tittel «Vivan Seving etc. Sladder, forskyvninger og andre overdrivelser om en prinsesse og hennes samtid - en skisse».

Fratas tittelen
Og det er det boken handler om. Behn skriver mer om medieskapt virkelighet enn han skriver om sin egen virkelighet. Han skriver til og med inn sin egen debatt med Carl-Erik Grimstad i boken. Og han leker med leseren i og med at stoffet tilsynelatende ligger nær det vi tror er ham selv.

Vivian Seving er en voksen kvinne som returnerer til Norge etter mange års ekteskap med prins Franz av Freiburg. Han er egentlig homofil og dør av AIDS, og da det blir oppdaget at Vivian egentlig har vært mann, så fratas hun sin prinsessetittel.

Likhetstrekk med Ari
Her er det ikke nødvendigvis mange likheter med Ari Behn selv. Men fortiden til Behn veves inn i Vivian-skikkelse. Blant annet er hun opprinnelig fra Moss og hun var i sin tid en kritikerrost skuespillerinne før hun ble gift med prinsen. Etter den tid har kritikerne vært mer kritiske til henne fordi hun er aristokratisk gift. Antakelig ikke ulikt slik Ari Behn oppfatter sitt forfatterskap.

På et vis kan Seving oppfattes som Aris talerør. På den annen side er hun en helt fristtående romanfigur. I et finurlig grep dukker han selv opp bare forkledd som den omtalte «kongens svigersønn» i en TV-debatt der den tidligere infosjefen ved Slottet, Tom Henning Waage, deltar sammen med Vivan Seving

Hele seksjonen kan leses som en gjengivelse av debatten som Behn selv startet rundt tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad i vinter der han sa at Grimstad var modell for Waage i boka. Faktisk har Behn moret seg med å nærmest gjengi det som ble skrevet og det han sa i den sammenheng nesten ordrett.

Til Dagbladet sier Carl-Erik Grimstad fredag at han av prinsipp ikke kommenterer fiksjon.

LES MER: Aris bokhevn

Ikke elegant om Grimstad
VG, som har anmeldt romanen, er imidlertid ikke imponert over denne delen av boken.

- Nidportrettet av Carl Erik Grimstad er for øvrig hverken elegant eller elevert, men som så mange andre som har brukt Ari Behns offentlige status for å fremme sin egen karriere, så må også Grimstad kunne ta dette, skriver VGs anmelder Sindre Hovdenakk.

Avisen gir romanen terningkast fire og sier at Behn er en overdrivelsens mester som bruker lang tid på å vise klør.

VG skriver at Behn videre lar Vivan Seving gå på fest til en person som minner mistenkelig Petter Stordalen og at Alexander Rybak, innebakt i realitystjernen Slåtte-Per, dukker opp i satirisk versjon.

- Verten river av seg på overkroppen og gjør straks sine velkjente 100 énhånds pushups i raskt tempo, spektakulært opplyst på det største av slagskipene, skriver Behn i boken om en fest der Slåtte-Per spiller «Fanitullen».

Det er imidlertid helt klart at Behn bruker et forvridd bilde av slik mediene fremstiller en del offentlige personer som for eksempel Alexander Rybak. Stordalen hadde Behn en feide med da Choice Hotels trykket en annonse nær kronprinsbryllupet med et bilde som liknet umiskjennelig på Behn. Annonsen spilte på «han som ikke ble invitert».

Petter Stordalen bare ler når VG konfronterer ham med innholdet i boken og mener Aris beskrivelse av en av hans fester er det rene magiske eventyr.

- Arven etter Asbjørnsen og Moe har Ari tatt på alvor, sier han lattermildt til avisen.

Litterær sjanger
Ari Behn har selv plassert seg i en nylitterær bås. Hans forrige bok «Entusiasme og raseri» inneholdt personer som også kunne sies å være sterkt basert på virkelige offentlige skikkelser. I dette tilfellet var det spesielt Anne-Kat. Hærland som var gjenkjennelig.

Hans forfatterskap er sterkt inspirert av beatpoetene Jack Kerouac og hans kolleger som skrev litteratur som avviste tradisjonelle verdier og omtalte eksperimenter med dop og alternative former for seksualitet.

Inspirasjonen er også synlig i «Bakgård», Behns andre roman.

Behn lener seg og delvis på Hunter S. Thompson og hans gonzo-journalistikk. Han blander seg selv og sine opplevelser inn i alle sine bøker, dog ofte i omskrevet og forhøyet form.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere