RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør reisen til en fotografisk skattejakt

Kameraet er et naturlig innslag på enhver reise, og uansett hvor du drar, vil potensialet for fotografiske skatter være til stede.

De aller fleste tar med seg et kamera når de er ute og reiser, enten det er med ambisjoner om å selge bildene eller om det kun er for minnenes skyld. Hva slags bilder man tar kommer selvfølgelig an på hvor man reiser hen, men uansett om ferien legges til en utpreget turistdestinasjon eller en eksotisk sydhavsøy, så har man gode muligheter for å komme hjem igjen med fantastiske bilder. Tenk litt utradisjonelt og du vil finne fotografiske skatter overalt!

Utstyr
Ta ikke med deg for mye utstyr. Det er lett å tenke at du vil få så flotte bilder som mulig på reisen, og at du derfor trenger mye utstyr, men tenk på at du skal bære dette også. Tar du med deg for mye tungt utstyr så er sjansen stor for at det blir liggende igjen på hotellet mesteparten av turen. Ett kamerahus og et bra zoomobjektiv, eller en eller to objektiver med fast brennvidde holder i massevis. Ta også med et kompaktkamera for de dagene du skal gå lange avstander eller om du planlegger å bevege deg i områder spesielt utsatt for kriminalitet. Stativ blir sjeldent brukt, så la dette ligge hjemme om ikke du har planlagt bilder på forhånd som krever stativ. Pass på at du har med nok minnekort og batterier, samt en kameraveske som ikke vekker for mye oppsikt.

Research
Det kan være lurt å gjøre litt research om stedet og hvilke fotomuligheter som finnes på forhånd. Kjøp en reisehåndbok og let på nettet. Merk av eventuelle begivenheter, som karneval, markeder, konserter og lignende, hendelser som dette kan gi flotte fotomuligheter. På denne måten er du mer forberedt, og slipper å bruke halve ferien på å lete etter motiver.

Klisjeer og stereotyper
Prøv å unngå klisjeer og stereotyper. Reiser du til Afrika så ikke let opp fattigdom og sult, bare fordi det kanskje er det du stort sett har hørt om stedet, se deg heller omkring og dann deg ditt eget inntrykk. Ikke alle stereotyper har en rot i virkeligheten, dessuten er det liten vits i å kun reprodusere bilder du har sett på postkort og i reisehåndbøker. Det er din egen unike opplevelse som vil være av mest interesse for betrakteren.

Tenk smått
Detaljer sier ofte like mye som oversiktsbilder.

Hverdagsliv
Ikke vær redd for å ta hverdagslige bilder. Husk at det som for deg er et feriested, er for andre et hjemsted.

Morgenlys
Stå opp tidlig minst en dag, slik at du får utnyttet det flotte morgenlyset. I tillegg er sjansen stor for at du får stedet for deg selv og på denne måten unngår uønsket trafikk i bildene dine.

Monumenter
De aller fleste vil ønske å ta bilder av kjente landemerker og monumenter, men prøv gjerne å gjøre litt mer ut av det. Postkortbilder og typiske turistbilder der du prøver å få med hele kona og hele bygget på samme bilde kan bli litt ensformig i lengden. Se tips om fotografering av bygninger her.

Portretter
Portretter er en viktig del av ethvert feriealbum. Ved fotografering av venner og familie bør du vurdere å styre unna de tradisjonelle oppstilte bildene der hele reisefølget smiler litt utilpass inn i kameraet foran middagsbordet eller diverse severdigheter. Fotografer dem heller når de ikke er klar over det, på denne måten får du bilder som er mer ekte og uttrykksfulle. Eksperimenter med vinkler og perspektiver og inkluder også deg selv i bildet iblant. Portretter av lokalbefolkningen er en helt annen sak. Her er det helt essensielt at du spør om lov. Har du ikke muligheten til å be om lov til å ta bildet på forhånd så går du bort til dem etterpå, viser dem bildet på LCD-skjermen, og ber om deres godkjenning. Husk at du er en gjest i deres land, og må derfor behandle dem deretter.

Lag en historie
Bygg opp feriealbumet som en historie med en begynnelse, midte og slutt. Bland hverdagslige detaljer med bilder av kjente steder og monumenter. Husk at en ferietur ikke bare består av sightseeing, men også av de små tingene som den fantastiske middagen, drinken på den lokale puben og avslappingen ved bassenget. Det skjer noe rundt deg hele tiden så ha alltid kameraet klart – det er ingenting i veien for å vise at du er turist når du faktisk er det!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere