RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør som brødrene Castro

Foto: JORGE SILVA (Reuters)
Den skrantende helsa til Hugo Chávez skaper nervøsitet før valget. Men Venezuelas president har også en revolusjonær bror på lur.

Ryktene rundt Venezuelas president Hugo Chávez ble svart med en pressekonferanse torsdag kveld lokal tid.

Her ble det bekreftet at han har fjernet en kreftsvulst og at det er derfor han nå oppholder seg på Cuba. Han la vekt på at tilstanden etter forholdene var bra, men det ble ikke sagt noe om når han planlegger å reise tilbake til hjemlandet. Det skriver CNN.

Tidligere denne uken viste cubansk TV bilder av Chávez og Fidel Castro sammen.
Les: - Se, her er han

I hans fravær har spekulasjonene rundt neste års valg blusset opp i Venezuela.

Broren kan overta
Chavez er populær i store lag av Venezuelas befolkning på grunn av helse- og utdanningsprogrammer han har iverksatt, samt bidrag til fattige, finansiert med oljepenger. I utlandet er han imidlertid mest kjent for sin svært autoritære lederstil.

Reuters skriver at et eventuelt dødsfall kan få fatale konsekvenser, da det ikke er noen klar etterfølger ham.

Men Venezuela og Cuba kan sammenlignes på flere måter enn at de begge har en historie preget av revolusjon. I likhet med Fidel Castro har nemlig Chávez en bror på lur.

Adán Chávez er allerede en kjent figur på den politiske scenen i Venezuela. Han har fungert som rådgiver, vært ambassadør og nå tar han oppgaven om å oppdatere folket om brorens helsetilstand.

Mangler karisma
I likhet med Fidels bror Raúl, som tok kontrollen på Cuba i 2006, følger han lojalt brorens politikk. Siden studietiden har han lest Karl Marx og konspirert med opprørere.

Ifølge CHRON var det han som introduserte Hugo for geriljasoldatene som skulle forme hans ideologi. Enkelte mener Adán er enda lengre til venstre for sin bror.

Han vil blant annet implimentere sin kommunistiske ideologi i skolen.

- Vi kan ikke ha revolusjon uten revolusjonistisk tankegang, har han sagt.

Men i likhet med Raúl Castro mangler han sin brors karisma. Det spørs derfor om han klarer å holde på venezuelernes velvilje.

Hvis Hugos opphold på Cuba drar ut kan opposisjonen få tid til å samle seg før valget i 2012, skriver New York Times.

Enkelte har antydet at Hugo er i bedre form enn han gir inntrykk av, for å komme tilbake med et pang til valgkampanjen. Andre tror regjeringen forsøker å forsinke valget og ser på Adáns tilstedeværelse som et dårlig tegn.

- Vil ikke late som
Filmskaperen Jonathan Jakubowicz tror ikke det vil være et taktisk valg å fronte Adán som ny presidentkandidat.

- Hugo har jobbet hardt for å få et image som en demokratisk leder. Dermed har han klart å delvis skjule sin radikale agenda, og klarte å lure noen av klodens smarteste mennesker. Broren hans kommer aldri til å late som. Hvis Adán blir president kommer vi til å savne Hugo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere