Gå til sidens hovedinnhold

- Glamorøs milliardær jages av Russland

Eiendomsmogul i New York beskyldes for å ha stjålet millioner fra den russiske stat.

Janna Bullock (46) var født i tidligere Sovjetunionen, men de siste årene har hun levd et glamorøst liv i New York, og har frekventert mye i selskapslivet på Manhattan.

Nå står hun anklaget for å ha stjålet til seg millioner av dollar fra Russland.

Gazprombank, som er tilknyttet den russiske, statseide olje- og gassgiganten Gazprom, har overbevist en domstol på Kypros om å fryse Bullocks internasjonale aktiva. I tillegg skal det ha blitt beordret lignende pålegg i Frankrike og i skatteparadiset De britiske jomfruøyene, melder det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Gazprombank hevder at Bullock og hennes forretningspartnere har underslått verdier for mange millioner dollar fra statlige fond i Russland.

- Underslo millioner
Banken mener Bullock har underslått penger fra statlige selskaper og investert pengene i en yacht til 20 millioner dollar, en leilighet i London og hoteller på skistedet Courchevel i Frankrike.

Bullock har imidlertid gått til motangrep og reist en sak i en føderal domstol i USA, hvor hun anklager tidligere forretningspartnere for en sammensvergelse om «å robbe henne for hundrevis av millioner dollar», ved å plyndre hennes forretningsimperium som hun har bygget opp i og utenfor Moskva.

Bullock ble født i den tidligere Sovjetrepublikken Hviterussland, og emigrerte til USA i 1990 da hun var 22 år gammel. I løpet av sine første år i USA jobbet Bullock som blant annet barnevakt, lærer og tolk. Etter hvert fulgte glamour og rikdom da hun giftet seg med den russiske bankmann Alexei Kuznetsov.

I 2000 fikk ektemannen et politisk embete i Russland hvor han fikk ansvaret for finansene i Moskva-regionen, som er et enormt område utenfor hovedstaden. Denne regionen har noen av Russlands dyreste eiendommer.

Forretningsimperium
På den tiden hadde Bullock startet et eget eiendomsselskap i Moskva som vokste i takt med den økende makten og innflytelsen til ektemannen. Hennes imperium utvidet seg også til å bli et lukrativt eiendomsselskap i New York. Hun ble raskt medlem en av New Yorks elite, og fikk til og med en plass i styret i det verdenskjente museet Guggenheim.

I 2010 hevdet Bullock selv at hennes selskaper var verdt to milliarder dollar, noe som tilsvarer tolv milliarder kroner.

I 2008 snudde lykken da ektemannen ble tvunget til å fratre sin stilling som lokal finanspolitiker, og måtte flykte Russland. Det skjedde etter at russiske myndigheter iverksatte en etterforskning for å granske om Bullocks selskaper hadde skaffet lukrative eiendommer i Moskva-regionen på ulovlig vis. Skandalen førte til at Bullock trakk seg fra styret i Guggenheim. Hun skilte seg fra Kuznetsov og giftet seg på ny med en kunstekspert.

Pågrepet i Frankrike
Eksmannen Kuznetsov ble arrestert i Frankrike i juli måned, og risikerer utlevering til Russland. Russiske politimyndigheter opplyste i november i fjor at de hadde utstedt en internasjonal arrestordre på Bullock.

Bullock avviser at hun har tjent penger på eksmannens politiske posisjon og innflytelse i Moskva-regionen. Mange av hennes tidligere forretningspartnere har blitt dømt eller tiltalt for å ha stjålet til seg midler fra statlige fond.

Kilder: RIA Novosti, The Times.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken