Gå til sidens hovedinnhold

Glatte fortau isolerer eldre

Ved Homansbyen/ Fagerborg senior- senter i Oscarsgate har det vært usedvanlig stille de siste ukene. Glatte fortau har isolert mange eldre i sine hjem.

Homansbyen: Det er en fortvilet situasjon. Seniorsenteret representerer hele det sosiale nettverk for mange av våre brukere. Derfor betyr det så utrolig mye for dem å komme hit. Men på grunn av snø og is sitter mange nå isolert i sine hjem. Og ingen ser ut til å ta ansvar. Slik skal det da ikke være, sier daglig leder ved Homansbyen/Fagerborg seniorsenter, Åsta Marie Tvedt.

Senterets mål er å hindre at sosiale og helsemessige problemer blant hjemmeboende eldre oppstår, eller får utvikle seg. Dette er vanskelig å oppdage hvis brukerne ikke engang kommer seg ut av sine egne hjem. I området kan det kun sporadisk sees ett og annen spedt forsøk på strøing. Selv Lokalavisens relativt unge og relativt spreke reporter opplevde turen i nabolaget som en trussel mot egen helse. Da skal det ikke rare fantasien til for å forstå hvordan de eldre og uføre opplever føret.

Hederlige unntak

Men heldigvis er det noen som gjør jobben sin. I seniorsenterets nabogård har vaktmester Bjørn Johansen (66) den hele og fulle kontroll. I 17 år har han vært vaktmester her og legger sin ære i å ha skikkelige forhold. Derfor er fortaussnutten utenfor gården hans fri for både snø og is når vi tar en prat med ham. En slags glidefri oase midt inne i is- og snøkaoset rundt.

Det er nesten så man får lyst til å promenere litt frem og tilbake her på Bjørns stripe. Og for å sikre et intervju uten personskade, rusler da også vaktmesteren og undertegnede litt frem og tilbake her mens det farlige føret diskuteres.
Og om dette, har Bjørn klare meninger.
Gårdeierne er for slappe. De har ingen ansvarsfølelse. Spesielt med tanke på at vi har et seniorsenter her i gaten, så er dette rett og slett for dårlig. Hver enkelt gård har vel ansvar for cirka 50 meter fortau. Og tro meg, det er ikke all verdens jobb og holde den biten ren for snø og is, sier Bjørn Johansen.

En æresak

Bjørn er til dels nådeløs i sin karakteristikk over forholdene rundt gårdene i området. De eneste han gir ros, er den tyske ambassade rett over gaten. Og sant nok, også det bygget har svart og isfri asfalt utenfor sine porter. Både Bjørn og tyskerne setter sin ære i dette, og vi aner konturene av en liten konkurranse dem i mellom. I så fall er vi redd selv tysk orden og presisjon kan komme til kort.

For Bjørn nøyer seg ikke med at fortauet er skikkelig ryddet. Han er også nøye med kvaliteten og grovheten i saltet han strør med. For grovt salt kan nemlig skade skosålene til dem som er på vei til seniorsenteret. I verste fall kan saltet faktisk trenge igjennom sålen og gi de eldre et akutt ubehag i foten, opplyser han!

Gårdeiers ansvar

I følge Politivedtekt for Oslo er det gårdeier som er ansvarlig for å holde fortauet langs sin eiendom ryddet for snø og is. "Snø og is skal fjernes umiddelbart. Snø som faller om natten skal fjernes snarest og senest påfølgende dag", står det å lese. De gårdeiere som ikke overholder dette, vil ilegges et miljøgebyr på 500 kroner fra Trafikketaten, står det videre.

Det er byens trafikkbetjenter som er satt til å håndheve denne miljøbestemmelsen. På sin vandring rundt i byen, skal betjentene registrere gateadresser som ikke er måkt og strødd. Deretter dokumenterer de elendigheten ved fotografering. Med andre ord samme prosedyre som når de ilegger et parkeringsgebyr.

I følge direktør Per Morstad i Trafikketaten er dette en oppgave etaten vil prioritere.
Vi ønsker at Oslofolk skal føle seg trygge når de ferdes i vinterbyen, derfor prioriterer vi denne oppgaven høyt, sier Morstad på kommunens nettside.

Videre kan nettstedet opplyse at Trafikketaten virkelig ser konsekvensene vanskelig føreforhold kan gi. Tro ikke annet. Bruddskader med tap av arbeidsinnsats, trafikkuhell og ekstra slitasje på yrkessjåfører, gir samfunnet høye kostnader opplyser de. Inntrengen av grove saltkorn i fotsålen på vei til seniorsenteret blir greit nok ikke nevnt.

Høyt prioritert?

Vi skrev ut 103 miljøgebyr for glatte fortau i desember 2005. Det er da snakk om hele Oslo, sier informasjonskonsulent Merete Kjærnet i Trafikketaten.

Og etaten lar det skinne gjennom at dette er ett tall man ikke skal kimse av. Men til sammenlikning kan Lokalavisen opplyse at etaten i 2005 skrev ut cirka 240.000 parkeringsgebyrer. Et snitt på 20.000 per måned. Det får man jo til å undres hvor høyt prioritert dette egentlig er.

Trafikkbetjentene må da registrere føret de også, der de sklir rundt og deler ut parkeringsgebyr i øst og vest? En mer ubehagelig tanke er at betjentene så gjerne vil, men at det oppstår forvirring når de ikke klarer å lokalisere bygårdens vindusvisker? Hvor skal boten da festes? Et høyt prioritert miljøgebyr slenges ikke bare på trammen, må vite. Da får det ikke hjelpe at de eldre ikke kommer seg ut. En viss orden må det jo være.

Ved problemer med is og glatte fortau kan publikum ta kontakt med Trafikketatens døgnåpne samband på tlf 23 48 21 00.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen