Gå til sidens hovedinnhold

Glattet over tabbe på direkten

Romney og Obama nuller ut hverandres store tabber. Se video.

USAs president Barack Obama kom i skade for å snakke for åpen mikrofon under toppmøtet om atomsikkerhet i Sør-Korea tidligere denne uken.

Obama hadde en fortrolig samtale med sin russiske kollega, president Dmitrij Medvedev.

Snakket uten filter
Obama forsikret Medvedev om at det ville bli enklere for ham å håndtere de omstridte rakettskjoldplanene etter høstens valg. Medvedev svarte at han ville bringe dette videre til påtroppende president Vladimir Putin.

Hele samtalen ble altså fanget opp på mikrofon og har blitt referert av hele verdenspressen.

Obama forsøkte å glatte over tabben ved å spøke det bort ved en senere anledning. Det gjorde han ved å holde over mikrofonen da den russiske presidenten nærmet seg Obama.

- Det han faktisk sa, er ikke så oppsiktsvekkende. Det er sånt satsleder hvisker til hverandre i øret av og til, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Kan brukes mot Obama
Melby mener imidlertid at seansen vil kunne brukes av republikanerne til å svekke Obamas troverdighet, samt benyttes til å forsterke et allerede eksisterende inntrykk om at Obama er naiv.

- Amerikanske velgere vil jo kanskje oppfatte dette som et uttrykk for at denne presidenten ikke er til å stole på, sier Melby.

- Jeg tror at den saken kan vise seg å bli en vanskelig affære for Obama utover valgkampen. Det avgjør ikke valget, men dette er en sak man kan bruke for å illustrere at Obama har et slags naivt forhold til verdenspolitikken, at han tror man kan få til ting gjennom å snakke og forhandle, og at han mangler en nødvendig tøffhet når man skal diskutere storpolitikk med for eksempel Russland elle Iran.

- Russland er USAs største fiende
Kort tid etter hendelsen kom republikanernes nominasjonskandidat Mitt Romney på banen. Romney sjokkerte ved å si at Russland er USAs største geopolitiske fiende.

Melby stusser over at Romney ikke har fått med seg at det er Kina som har vokst fram som den nye, mektige stormakten etter Sovjetunionens fall.

- Som amerikansk presidentkandidat kan du ikke snu opp ned på de geopolitiske realiteter her i verden.

Melby mener Romney gikk glipp av en ypperlig mulighet til å ta Obama.

- Hadde Romney fått sine prioriteringer riktig, så ville han ha blitt hørt på og sett på som en seriøs statsleder som tar tak i dette, men nå er det sånn at den ene tabben nuller ut den andre, sier Melby.

- Manglende kunnskap
Det er ennå uklart om Romneys Russland-uttalelse var en direkte respons til Obamas forsnakkelse for åpen mikrofon.

- Jeg leser det sånn at Romney har sett denne saken med Obama, og så prøver han å gjøre Russland til en langt viktigere stat i amerikansk utenrikspolitikk enn det er grunnlag for å si. Ved å hausse opp Russland som den store utfordringen, så framstår det som at Obama har snakket med USAs verste og største utfordrer.

- Romney synes jeg gjennom den uttalelse avdekker en manglende kunnskap om de store linjene i verdenspolitikken og har manglende evne til å gjøre riktige verdensprioriteringer i forhold til USAs interesser.

- Skal du bli tatt på alvor og ha troverdighet og tyngde, så må du uttale deg som en statsleder lenge før du blir valgt som president.

Her er tabben:

Her forsøker han å glatte over:

HTML EMBED
Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene