RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gled deg til Lånekassens rentebrev!

Sist oppdatert:
Det blir rent moro å ha studielån i tiden fremover. Både for flytende og fast rente ligger det an til rekordlave nivåer i høst og vinter. Her kan du se hva du har å glede deg til
Her kan du lese vår anbefaling fra i sommer: Kommentar: Ikke bind studielånsrenten nå!

Det siste årets renteras har gjort at mange spekulerer i å binde studielånsrenten, og i så fall når dette skal gjøres.

Studielånsrentene fastsettes kvartalsvis ut fra nivået i det profesjonelle rentemarkedet, og iMarkedet har nå analysert utviklingen her og kartlagt hva du kan vente deg av studielånsrenter fremover.

Fra 1. juli var tilbudene fra Lånekassen følgende:

Flytende: 6,8 prosent
Fast i tre år: 5,5 prosent
Fast i fem år 5,6 prosent

Når det gjelder tilbudet fra 1. oktober er det allerede klart at flytende rente blir 5,9 prosent. Det ble fastsatt ut fra nivået på statslån med kort løpetid i det profesjonelle markedet, målt i andre kvartal og med ett prosentpoengs påslag fra Lånekassen.

Når det gjelder rentebinding i tre og fem år, baseres Lånekassens tilbud fra 1. oktober på nivået på statsobligasjoner med tilsvarende løpetid nå i august måned.

Nivået på slike renter har vært fallende i august. Dersom vi tar med de faktiske tallene i første halvdel av måneden, og forutsetter at nivået blir liggende flatt ut måneden, blir tilbudene fra 1. oktober følgende:

Flytende: 5,9 prosent
Fast i tre år: 4,8-4,9 prosent
Fast i fem år: 5,3-5,4 prosent

De faste rentetilbudene har aldri før vært så lave.

Selv om man selvsagt ikke kan vite hvordan rentenivået utvikler seg i resten av august, er det nesten utenkelig at tilbudene blir høyere enn i juli, i alle fall for tre års rentebinding.

Når det gjelder den flytende renten, er neste spørsmål hva den blir fra nyttår. Slik det ligger an nå kan dette tilbudet bli satt ned fra 5,9 prosent til rundt 4,3 prosent.

Men her er måleperioden hele tredje kvartal, og mye kan skje - både fordi en lang periode gjenstår, og fordi denne renten endres fort i markedet når Norges Bank forandrer sin styringsrente.

Likevel er det også her et så stort gap opp til det forrige tilbudet, at det er nesten helt sikkert at neste tilbud blir bedre enn dagens.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere