Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glem kaloriene

Foto: Crestock
Den beste måten å holde vekta på er å spise så mye du vil.

(SIDE2): Å gå ned i vekt er en ting - å holde seg der, noe helt annet. Spesielt ettersom de færreste ønsker å gå på dietter hele tiden, som stort sett nekter en å unne seg både smakfulle retter og søtsaker.

Men en ny, europeisk undersøkelse viser at det er nettopp det du bør gjøre - dersom du vil holde vekta.

Ikke tell
Å telle kalorier, slik mange har hørt er den beste måten å begrense vektøkningen på, viser seg dessuten å være heller dumt.

- I mange år har vi gitt befolkningen i Europa feil råd for hvordan de kan gå ned i vekt og unngå overvekt. Kaloritelling virker ikke og kan ha gjort problemet verre, ettersom det ikke har gjort forskjell på de forskjellige typene mat, sier professor Arne Astrup ved København universitet til dailymail.co.uk.

Studien, som er ledet av danske forskere, er verdens største, og har funnet at det beste er å spise så mye du vil - bare du spiser den riktige maten. Det vil si kald pasta, kjøtt, nøtter, egg og fisk.

Trikset er et kosthold med mye protein og de rette karbohydratene.

G-indeksen
Studien har kostet 120 millioner kroner å gjennomføre, og har foregått i 772 familier i hele Europa. Forskjellige dietter er testet på grupper av familier, der forholdet lite/mye protein og karbohydrat med lav eller høy glykemisk indeks (GI) har stått på menyen.

Mat med lav GI, slik som fullkornbrød og brun ris, tar lengre tid å fordøye, og man føler seg dermed mett lenger og stabilisere blodsukkeret. Også kald pasta vil føre til at fordøyelsen skjer saktere.

- De nye kostholdsrådene er mye mer effektive for å hjelpe folk med å nå en sunn vekt. De inneholder litt mer protein og GI-lav mat, og man kan spise så mye man vil, sier Astrup.

Eksempler på mat med lav GI er grønne bananer, brekkbønner, fullkornpasta, kikerter, peanøtter og soyabønner.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!