*Nettavisen* Nyheter.

Glemte å melde fra - nå kan eiendomsmilliardæren miste disse Frogner-bygårdene

VIL BRUKE MULIGHETEN: Saken Oslo bystyre får på bordet dreier seg om å ta fem leiegårder i Sven Bruns gate og Observatoriegata og på kommunalt forkjøp, leiegårder som Ivar Tollefsen i sin tid glemte å melde at han hadde kjøpt. Foto: (Google Maps)

Bygårdene skiftet eier uten at Oslo kommune fikk beskjed. Nå vil byrådet at kommunen skal kjøpe dem for prisen fra 2014 og 2016.

01.03.19 19:00

OSLO (Nettavisen): Byrådet i Oslo med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i spissen går inn for å benytte forkjøpsretten på fem leiegårder som eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen og hans selskaper glemte å melde inn, skriver Dagens Næringsliv.

Bygårdene det er snakk om i denne runden er Observatoriegata 13, Observatoriegata 15 og Sven Bruns gate 1, 3 og 7 - alle sentralt plassert i bydel Frogner.

Vil kjøpe til gammel pris

Kommunen har fått en takst på de fem leiegårdene som setter samlet verdi ved kjøpstidspunktet til 250 millioner kroner. Siden Tollefsen kjøpte dem, har de steget i verdi i takt med prisutviklingen i Oslo, men det er prisen på kjøpstidspunktet byrådet legger til grunn. Det er bystyret, der de rødgrønne har flertall, som må avklare om kommunen skal gå videre slik byrådet ønsker. Innstillingen er på vei.

- Trenger kommunale boliger

- Innstillingene om forkjøp av de fem leiegårdene er begrunnet i kommunens antatte fremtidige behov for kommunale boliger i bydel Frogner. I helhetsvurderingen er blant annet leiegårdens allsidighet, geografiske plassering og generelle tilstand vurdert, opplyser spesialrådgiver Dorthe Moe Lianes ved byrådslederens kontor til Nettavisen fredag.

Flere bygårder skal vurderes

- Kommunen har et stort behov, sier byrådsleder Johansen til Dagens Næringsliv og varsler at det kommer flere saker til vurdering senere.

Nettavisen får opplyst at det dreier seg om Christies gate 19, Dælenggata 40, Sannergata 32 og Gunnar Schjelderups vei 33 A-D.

Det var Dagens Næringsliv som i en reportasjeserie i fjor avslørte at Ivar Tollefsen har utvidet sin portefølje av leiegårder i Oslo betydelig og i et større omfang enn det Oslo kommune har fanget opp.

Tollefsen er daglig leder og eier av eiendomsselskapet Fredensborg AS og styreleder og eier av det svenske børsnoterte selskapet Heimstaden AB.

Slik skjedde handelen

I tilfellet Observatoriegata 13 og 15 ble alle aksjene i eiendomsselskapet solgt. Eiendommene i 13 og 15 var inkludert, og dette skjedde 23. desember 2016.

I tilfellet Sven Bruns gate 1, 3 og 7 skjedde det samme. Kjøpekontrakt som omfattet samtlige aksjer i selskapet Sven Bruns gate 1 AS, Sven Bruns gate 3 AS og Sven Bruns gate AS ble inngått 3. juli i 2014.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre av bygårdene ligger i Sven Bruns gate i nærheten av Slottet. Foto: Faksimile (Google Maps)

Gikk kommunen hus forbi

I flere av Oslo-sakene har Tollefsen og hans selskaper sikret seg aksjer og eierskap i leiegårder uten at beboere og Oslo kommune er varslet.

Dermed har de heller ikke fått muligheten til å ta i bruk loven om kommunal forkjøpsrett. Det har også vært saker som dreier seg om seksjonering av leiligheter der beboere heller ikke har fått anledning til å bruke forkjøpsretten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ivar Tollefsen er daglig leder og eier av eiendomsselskapet Fredensborg AS og styreleder og eier av det svenske børsnoterte selskapet Heimstaden AB. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Fredensborg reagerer

Konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg AS kommenterer byrådets utspill slik overfor Dagens Næringsliv:

- Både Boligbygg og Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) vet at de sannsynligvis ikke hadde kjøpt våre gårder om vi hadde husket å melde. At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel, eller straffe gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha.

Dørum: - Venstre støtter dette

Før jul i fjor tok Venstres bystyrerepresentant Odd Einar Dørum opp en interpellasjon i bystyret der han ba kommunen og byrådet gjøre mer for å sikre leieboere ved bruk av kommunal forkjøpsrett.

- Det er fint hvis byrådet vil være aktive på forkjøpsretten. Venstre støtter dette, sier Dørum til Nettavisen om byrådslederens varslede plan.

I bystyret i desember viste han til en konkret sak i Maridalsveien 128 der det gikk én måned fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) ble varslet om kjøp til leieboerne i den aktuelle bygården på fikk beskjed. Dermed fikk de svært kort tid på seg og tapte i forsøket på å ta gården på kommunalt forkjøp.

Les også: Her er Ivar Tollefsens norske boligimperium

Klikk her for å se på kart hvor bygårdene ligger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det gikk Oslo kommune hus forbi at aksjene i Observatoriegata 13/15 AS ble solgt i 2016. Nå har kommunen sjansen til å sikre seg eiendommene på kommunal forkjøpsrett. Foto: Faksimile (Google Maps)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag