*Nettavisen* Nyheter.

«Glemte» militærtjenesten

Nå må mannen sone 14 dager i «kakebua».

08.07.11 08:36

Den ene mannen hevdet han glemte å møte opp, mens den andre skyldte på kneproblemer. De ble ikke trodd av retten, skriver Romerikes Blad.

I Øvre Romerike tingrett ble det i mai behandlet to forskjellige saker mot to lokale menn i 20-årene. Begge hadde unnlat å møte til førstegangstjeneste ved SSK Madla ved Stavanger i 2010.

Etter å ha blitt tiltalt for militærnekt er begge nå dømt til ubetinget fengsel i 14 dager, som utsettes med en prøvetid på to år. Retten mener de to ikke møtte opp til førstegangstjeneste med vilje.

- Glemte å møte opp
En nå 22 år gammel mann fra Minnesund skulle møte i Stavanger i januar 2010, i retten hevdet 22-åringen at han hadde glemt å møte opp. Han oppga ingen annen grunn for ikke å møte opp.

«Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at han glemte innkallingen. Tiltalte deltok på sesjon hvor han ble funnet kvalifisert, og måtte da forventet at han skulle gjøre tjeneste.», skriver tingretten.

Tiltalte erkjente i retten at han hadde mottatt purring om førstegangstjenesten, men nektet straffskyld.

Skyldte på kneproblemer
Den 19 år gamle mannen fra Jessheim unnlot å møte til førstegangstjeneste på Madla i januar 2010, han møtte heller ikke i retten under behandling av saken, men har tidligere i avhør fortalt at han hadde problemer med kneet, og at han av den grunn ikke møtte.

Øvre Romerike tingrett skriver i dommen at et eventuelt gyldig fravær er enten basert på at fritak er innvilget etter skriftlig vedtak eller begrunnet med sykdom som medfører transportudyktighet.

«Tiltalte har ikke lagt fram noen legeattest eller røntgenbilder slik han sa han skulle. Han fulgte ikke opp med nødvendig dokumentasjon for å bekrefte at han eventuelt hadde gyldig forfall.», skriver tingretten.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.