RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Global klimaavtale vil bremse norsk oljeutbygging

Oslo (NTB): En ny analyse utført av det anerkjente analyseselskapet Rystad Energy viser at dersom det oppnås en internasjonal enighet om en klimaavtale vil det føre til en kraftig nedbremsning av norsk oljeutbygging.

For å nå målet om at global oppvarming skal begrenses til to grader, slik Det internasjonale energibyrået (IEA) har foreslått, må det vedtas en høy CO2-pris, skriver Aftenposten.

Ifølge analysen som Rystad Energy har utført for Miljøverndepartementet vil dette føre til at allerede utbygde felter vil rammes i liten grad, men utbygging av forekomster som er oppdaget og ennå ikke satt i produksjon, kan bli skrinlagt.

Dette gjelder områder som nord i Barentshavet, rundt Svalbard og Jan Mayen, skriver avisen.

Analyseselskapet begrunner dette med at enorme mengder kull, olje og gass må bli liggende i bakken for å nå et slikt klimamål. Det vil igjen føre til at det må innføres en svært høy pris på CO2-utslipp for å gjøre det uforholdsmessig dyrt å forurense. Konsekvensen vil bli at etterspørselen etter fossil energi vil falle.

Oljeselskapene vil tjene mindre på produksjon av gass og olje, noe som vil gjøre det ulønnsomt å utvinne dyre felter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere