Selv et enkelt glass vin eller øl nå og da øker risikoen for helseproblemer og tidlig død, ifølge en stor studie i 195 land.

– Det finnes ingen trygg alkoholgrense, sier forsker Max Griswold ved Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle i USA. Han leder studiens team på 500 eksperter og har undersøkt alkoholbruk i 195 land.

Til tross for studier som viser at lett eller moderat alkoholinntak kan redusere risikoen for hjertesykdommer, viser den nye studien at all alkoholbruk utgjør en risiko.

– Den beskyttende effekten av alkohol overskygges av risikoen, sier Griswold til AFP i en oppsummering av studien, som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet fredag.

2,4 milliarder drikker

Seniorforfatter Emmanuela Gakidou, professor ved University of Washington og direktør ved Institute for Health Metrics and Evaluation, drikker selv alkohol noen ganger.

– Jeg, i likhet med 2,4 milliarder mennesker på planeten som også drikker alkohol, må ta dette på alvor, sier hun.

LES OGSÅ: Omfattende studie: Så mye alkohol øker risikoen for å utvikle demens

Alkoholbruk sto for den sjuende viktigste risikofaktoren for tidlig død og sykdom i 2016. 2 prosent av dødsfall blant kvinner og nesten 7 prosent av dødsfall blant menn kan ifølge studien knyttes til alkoholbruk.

Høyt blodtrykk, røyking, lav fødselsvekt og tidligfødte, høyt blodsukkernivå (diabetes), overvekt og forurensing utgjorde de seks viktigste dødsårsakene i 2016.

Men i aldersgruppen 15–49 år var alkoholbruk den dødeligste faktoren på listen. Alkohol kunne dette året knyttes til over 12 prosent av alle dødsfall blant menn, ifølge studien. Hovedårsakene bak alkoholrelaterte dødsfall i denne gruppen var i 2016 tuberkulose, trafikkulykker og det rapporten omtaler som «selvskading», i hovedsak selvmord.

– Mest omfattende

Professor Robyn Burton ved King's College London, som ikke har deltatt i forskningsarbeidet, beskriver studien som «det mest omfattende anslaget til dags dato som viser den globale byrden av alkoholbruk».

Studien har støttet seg på resultater fra over 600 tidligere studier, og ytterligere 700 studier basert på drikkemønster i enkeltland. Forskerne har tatt høyde for eventuelle mangler ved tidligere studier.

Norge nest øverst

Alkohol er mest utbredt i Danmark, der 97 prosent av alle menn drakk alkohol i 2016. Norge følger på andreplass med 94 prosent.

Blant kvinner tronet også Danmark øverst, med 95 prosent, og Norge tar igjen andreplassen med 91 prosent.

LES OGSÅ: Drakk du for mye i ferien? På tide med «Prosjekt gjeninnfør hverdagen»

Menn i Romania troner øverst på listen over dem som drikker mest. Der inntar menn i gjennomsnitt åtte alkoholenheter hver dag. Kvinner i Ukraina er også i særklasse. De drikker mer enn fire glass eller shots i døgnet.

Land der muslimer utgjør flertall av befolkningen, har lavest alkoholbruk.

Liten økning utgjør mye

Sammenlignet med avhold vil det å innta en «standarddrink» daglig, det vil si 10 gram alkohol, noe som tilsvarer et lite glass øl, et glass vin eller en shot, øke risikoen for å utvikle minst 12 av 24 helseproblemer med rundt 0,5 prosent.

Det betyr at 914 av 100.000 personer som er avholds, kan møte disse helseproblemene, sammenlignet med 918 personer som drikker sju ganger i uken. Det kan se ut som en liten økning.

– Men på globalt nivå, tilsvarer den økte risikoen på 0,5 prosent rundt 100.000 flere dødsfall årlig, sier Gakidou.

Et gjennomsnitt på to drinker daglig øker risikoen for sykdom og skader med 7 prosent. Fem alkoholenheter daglig øker risikoen med 37 prosent.

Dette er faresignalene

Nettavisen omtalte nylig hva som er faresignalene for at du drikker for mye alkohol.

Hvis du opplever at alkohol begynner å styre valgene du tar, bør du ta grep, mener ekspertene.

- Det er ikke slik at du har et usunt forhold til alkohol bare fordi du synes det er kjedelig å være edru på fest. For det er ikke alltid så gøy å være den eneste som ikke drikker, uttalte fagdirektør Kari Lossius til Nettavisen.

- Alkohol er et sosialt lim, så mange setter pris på å kunne ta seg noen glass på fest - og det er også greit. Det er først når man begynner å kjenne på den fysiske triggeren, altså et ubehag hvis man ikke får innta alkohol, det er da det begynner å bli problematisk, sier Lossius.

De færreste av oss har full kontroll på alkoholinntaket vårt, altså vet vi ikke nødvendigvis hvor mange enheter vi drikker i uka.

- Hvis du er usikker på om du drikker for mye, så anbefaler vi å telle enheter. Før et regnskap og se på om alkoholinntaket ditt har gått opp. Hvis det har det, så bør du ta en pause fra alkohol, råder Lossius.

Videre nevner hun følgende faresignaler på at du har et usunt og problematisk forhold til alkohol:

  • Alkoholinntaket ditt øker stadig.
  • Toleransen din øker, altså trenger du mer alkohol for å oppnå samme rus som før.
  • Du har ikke samme glede av å drikke alkohol.
  • Du drikker når andre ikke drikker - og i situasjoner og på steder hvor ingen andre drikker.
  • Du får blackouts ofte, altså er det deler av kvelden du ikke husker.
  • Pårørende reagerer på oppførselen din når du drikker.
  • Du begynner å skjule drikkingen din.

(©NTB)