RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glutenfri matentusiast

MEXIKANSK BLØTKAKE: Slik skal den mexikanske retten se ut, etter en tur i ovnen. Som navnet tilsier ser det mer ut som en kake, enn som en matrett.
MEXIKANSK BLØTKAKE: Slik skal den mexikanske retten se ut, etter en tur i ovnen. Som navnet tilsier ser det mer ut som en kake, enn som en matrett. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Etter mye improvisasjon på kjøkkenet, føler Ingrid seg nå trygg på 100 prosent glutenfri mat.

Ingrid Larsen (33) fra Oslo, fikk påvist glutenallergi for fem år siden. Etter mye prøving og feiling har hun kommet opp med mange smaksrike oppskrifter som passer henne.

- Siden jeg har levd såpass lenge uten allergien, var det en utfordring i starten å skulle lage mat helt fritt for gluten, sier hun.

Hun har jobbet med mat og vin i flere år, og har derfor alltid vært glad i å lage mat. Det var det dårlige utvalget i butikkene som fikk henne til å ville legge inn en ekstra innsats på kjøkkenet, ved å komme på egne oppskrifter.

- Pasta er kanskje det stussligste å kjøpe. Den er mye tørrere enn vanlig pasta, så om man er glad i det er det best å lage det selv.

MATENTUSIAST: Ingrid har lenge vært interessert i både mat og vin, og lot ikke glutenallergien sette en stopper for lidenskapen.

Tilrettelagt

Ingrid har vært i Italia ved flere anledninger, og ble overrasket over hvor glutenvennlige menyene var ved restaurantene. Italienske oppskrifter har jo mye hvetemel både i pastaen og pizzaen.

- Det var overhodet ikke noe problem for meg å bestille mat. De tok veldig hensyn til allergier.

Hun mener det har skjedd store forandringer også i restaurantbransjen i Norge de siste årene.

- Flere og flere spisesteder tilbyr nå glutenfri mat til gjestene sine. Og hvis du er på et sted hvor du ikke finner det på menyen, er de ofte svært behjelpelige hvis du spør kelneren. Det handler bare om å gjøre folk oppmerksomme.

Asiatiske varer

Av dagligvarebutikkene er hun mest imponert over Meny. Utvalget er greit, av både ferdigproduktene i frys og av tørrvarer. Den litt høyere prisen er derfor verdt det. Hun sverger likevel oftest til asiatiske butikker, og har funnet en favoritt i hovedstaden.

- Asian Food Market er et veldig bra sted for oss allergikere. Her finner du både rismel og maismel, som du er avhengig av hvis du for eksempel skal bake. Mange vet heller ikke at det er gluten i soyasaus, og at det finnes glutenfrie varianter av sausen.

Nå har hun kommet opp med en god samling oppskrifter, både oppskrifter hvor du slett ikke trenger mel, men også typiske retter med gluten, hvor hun finner alternativer.

Utfordringer

Hun fikk påvist glutenallergi for fem år siden av en spesialist, etter å ha følt seg slapp og hatt magesmerter – som ofte er kjennetegnene ved allergien. Året etter fikk hun utført en gastroskopi ved et sykehus og fikk vite at hun har cøliaki. De med cøliaki får økonomisk støtte av staten fordi spesialproduktene de må kjøpe er såpass dyre.

- Det er et kjempebra tiltak. Jeg får rundt 1800 kroner i måneden, så det hjelper på. Det skulle egentlig bare mangle, når prisen på disse produktene er som de er.

Til middag lager hun både asiatisk, meksikansk, italiensk og norsk husmannskost, og er fast bestemt på at maten hun lager smaker vel så godt som «vanlig» mat.

- I veldig mange retter trenger man faktisk ikke mel, og er det nødvendig er rismel og maismel gode alternativer. Bakemiksen man får kjøpt i butikkene bruker jeg også når jeg lager kaker. Jeg har i hvert fall aldri fått noen klager fra samboeren på at maten ikke smaker.

Det eneste som kan være en utfordring er bakst. Sjokoladekaker er ikke noe problem, da smør og egg er viktigere enn melet. Selv boller lager hun helt fritt for hvetemel, men den tradisjonelle bløtkaka kan by på utfordringer

- Det er visse bakverk som kan være vanskelig å få til. Røra til sukkerbrødet kan fort bli veldig porøs, og ved gjærbakst som boller og kanelboller blir ikke deigen like smidig ettersom melet funker som en stivelse.

Ingrid er glad i å lage mat med spennende smaker og ulike kryddere, og her kommer oppskriften på en av favorittene hennes, nemlig det hun kaller en meksikansk bløtkake.

bloggen hennes kan du finne flere oppskrifter.

Ingredienser:

4 tortillalefser (se oppskrift her )

1 hel grillet kylling

Jalapeños

1 boks mais

1 løk

Humus (se oppskrift her )

1 boks rømme

1 glass hot tacosaus

1 avocado

2 tomater

Isbergsalat

Krydder: salt, pepper, chilipulver, malt koriander, malt ingefær og spisskummin

Nøytral olje til fresing av kylling og løk

Fremgangsmåte:

Lag tortillalefser og humus etter oppskrift. Rens kyllingen og del den i biter. Skjær løk i tynne strimler og ha olje i stekepannen. Fres kylling og løk i pannen og tilsett krydderet.

Smak deg fram til du er fornøyd og ha deretter i maisen. Legg en tortillalefse over i en ildfastform, og smør utover et tykt lag med humus. Legg på et lag med kylling og fordel noen jalapeños og litt tacosaus utover lefsen. Legg på en ny lefse, og smør et godt lag med rømme utover. Fyll på med kylling, jalapeños og tacosaus. Så legger du på en ny lefse og et nytt lag med humus, kylling, jalapeños og tacosaus. Så legger du på den siste lefsen, og topper det hele med masse revet parmesan . Stek tortillaen i ovnen på 220 grader, til osten er smeltet. Server «bløtkaken» med litt isbergsalat, tomat og avocado, samt ekstra rømme etter behov.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere