RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gæmlisene styrer Norge

Sist oppdatert:
På Stortinget og i regjeringen sitter folka som styrer landet. Knapt fire prosent av rikspolitikerne er ungdommer. På tide med en ungdomsrevolusjon?


(YEYE): Stortinget og regjeringen skal speile samfunnet, både i alder, kjønn og ved å la minoriteter bli representert. Likevel er det svært få unge som har sete i landets nasjonalforsamling. Vi gir deg de politiske verstingene.

Hva synes du om at de gamle styrer landet? Si din mening i bunn av saken!

Stortinget - et aldershjem?
Norges nasjonalforsamling, Stortinget, er ikke akkurat hva man kan kalle et «hjem for oss, et hvem for deg». For på Tinget er det gamlingene som regjerer: av våre 169 representanter er det kun sju personer som i år (2008, journ. anm.) er under 30. Det vil si at ikke mer enn fire prosent er hva man kan kalle ungdom.

KrF og Venstre verstingene
Verstingene når det gjelder ungdom på Stortinget er Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). Venstre, som er Norges eldste parti, har Trine Skei Grande som sin yngstre representant. Men Skei Grande fyller derimot 39 år. Ikke akkurat ungt, vil vi si.

Da er det et stykke ned til den yngste representanten hos Arbeiderpartiet, som er Anna-Kristin Ljunggren. Hun blir 24 år i 2008, og er dermed landets yngste stortingsrepresentant.

Ap flinkest i klassen
Det er ingen tvil om at det Arbeiderpartiet som er flinkest i klassen. Partiet har Annette Trettebergstuen (1981), Dag Ole Teigen (1982), Marianne Marthinsen (1980) og Saera Khan (1979), i tillegg til 24 år gamle Ljunggren. Det hører til saken at Arbeiderpartiet har flest representanter.

De gamle styrer
Når det gjelder de ulike partienes gruppestyrer blir det litt vanskeligere å få inn ungdom. Nok en gang er likevel Arbeiderpartiet flinkest med Torgeir Michaelsen i sitt styre. Han er født i 1979. Likevel er det her som med antall representanter at Arbeiderpartiet har det største styret.

Vi har sett på snittalderen for partigruppenes styrer på Stortinget, og der kommer ikke Arbeiderpartiet like godt ut:

Fremskrittspartiet: 44 år
Sosialistisk Venstreparti: 46 år
Venstre: 48 år (kun to representanter i styret)
Høyre: 50 år
Arbeiderpartiet: 51 år
Senterpartiet: 56 år (kun tre representanter i styret)
Kristelig Folkeparti: 58 år

Det er altså Norges to yngste stortingspartier, Frp og SV, som har den yngste snittalderen.

Eldreregjeringen
Hva så med regjeringen? Snittalderen på Stortinget er 45 år, mens Jens Stoltenbergs regjering gjør det dårligere med en snittalder på 47 år. Selv fyller Stoltenberg 49 år i mars, men ved sin første regjeringsdannelse i år 2000 var han tidenes yngste statsminister her til lands. Om man legger sammen alle leveårene til regjeringsmedlemmene, kan regjeringen i år feire 860-års dag.

Til sammenligning er den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt 42 år, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er 55 år. USAs avtroppende president George W. Bush fyller hele 62 år i løpet av 2008.

I regjeringen er det forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland som er eldst med sine 66 år. Hun er dermed nesten dobbelt så gammel som nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeri- og kystminister, Helga Pedersen, som bare er 35 år gammel.

Ungdomspartiene
De norske partiene har alle sine ungdomspartier. Her er alderen på lederne.

Unge Venstre: Anne Solsvik (26)
Unge Høyre: Torbjørn Røe Isaksen (29)
Sosialistisk Ungdom: Kirsti Bergstø (25)
Senterungdommen: Christina Ramsøy (21)
KrFU: Kjell Ingolf Ropstad (22)
FpU: Trond Birkedal (27)
AUF: Martin Henriksen (28)

Det betyr at snittalderen på ungdomspartilederne er 25 år. Ingen av disse er å finne på Stortinget, men sitter alle i sentrale posisjoner i sine egne partier.

Er det greit at gamlingene styrer landet? Si din mening!

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere