*Nettavisen* Nyheter.

God gammeldags lapskaus

Lukten av bestemors lapskaus vekker gamle minner, og forteller om tradisjoner som bør bli tatt vare på.

Lapskaus er en av de rettene som vekker assosiasjoner til bestemors rutete forkle, familiemiddager, og den gode lukta av mat det har tatt tid å lage. Lapskaus blir regnet som en erkenorsk middagsrett. Men visste du at lapskaus opprinnelig kom fra utlandet?

Rett for tyske sjømenn
Lapskausen stammer fra Tyskland. Der ble den betegnet som en skipsrett, fordi den var laget av kjøtt og oppbløtte skipskjeks. Retten kunne inneholde poteter, flesk, fisk, brun saus og smør.

På 1800-tallet tok norske husmødre retten inn i varmen, og der er den blitt værende siden.

Den hemmelige ingrediensen
Det er den umerkelige, men viktige ingrediensene, i tillegg til godt håndlag, som gjør at absolutt ingen lapskaus smaker så godt som bestemors. Det gir lapskausen en velfortjent blanding av mystikk og hverdagslighet.

Hun forstår verdien av en hjemmelaget kraft. En buljongterning er et fullverdig alternativ, men lager du kraften selv får du en fyldigere smak. Kokekjøtt som bog, bryst, bibringe og hønerygg passer til å lage kraft. Kjøttet er mindre mørt og tåler derfor koking over lang tid. Fjern skummet som flyter opp under kokingen, slik at kraften ikke blir uklar. Kjøttet må ikke fosskoke, da blir det tørt og seigt. Kraften kan lages på forhånd og fryses ned i melkekartonger, slik at det går fortere å lage lapskausen.

Tradisjonelle norske rotgrønnsaker som potet, gulrot og kålrot hører med. Sellerirot eller persillerot gir ekstra god smak.

Godt flatbrød og smør
Et fullverdig lapskausmåltid krever ordentlig tilbehør. Flatbrød er obligatorisk, og det må gjerne være hjemmelaget. En smakfull smørtype, som Kviteseidsmør fra Telemark, gjør måltidet komplett. Smøret har lange tradisjoner, og blir produsert på Norges minste meieri i Sør Setesdal i Telemark.

Suppelapskaus
Salt lapskaus med byggryn
Bifflapskaus
Flatbrød
Kjøttkraft

Søk etter andre oppskrifter her .

Kilder: Wikipedia, mat.no, tine.no

Annonsebilag