RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God jul, Afrika

Sist oppdatert:
Nå er det jul rett rundt hjørnet, og over hele verden kjøpes det inn gaver, juletre og fet mat. Eller... er det nå slik?

Her i Norge med våre 4,5 millioner mennesker, hvor vi i snitt lever i 79 år og hver nordmann har oppunder 200 000kr av vårt brutto nasjonalprodukt, er det jul rundt hjørnet. Vi har tidenes kjøpefest, med lav rente og hele fire prosent arbeidsledighet. Selvfølgelig et gigantisk problem.

Hvis du bare ikke sammenligner oss med noen andre.

I Norge er det 1800 mennesker med HIV eller Aids. I Sør-Afrika er det rundt 5 millioner, 20% av den voksne befolkningen er smittet. Det betyr hver femte borger.

Skal jeg ta det igjen?

Hver femte borger.

I Norge har vi altså fire prosent arbeidsledighet. Sør-Afrika her 37%.

Og det der med at vi har oppunder 200 000kr hver i kjøpekraft. I Sierra Leone, hvor 68% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen så har de hele 4200 kroner hver seg. Det blir mange julegaver det.

Afrika er verdens nest største verdensdel, og utgjør 22 prosent av verdens totale landområder. Over 1000 forskjellige språk snakkes i Afrika, og hele 748 millioner mennesker bor på kontinentet.

I det neste året bruker Norge 0,94 prosent av brutto nasjonalprodukt til bistand. Det betyr 15 025,6 millioner kroner som departementet skriver det i sitt budsjett.

Til sammenligning bruker vi 12,7 millarder kroner på veier neste år.

Det er mange risboller i Sierra Leone.

God jul, Afrika, og som sangen spør: Vet dere i det hele tatt at det er jul?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere