– Hvis det fortsetter slik, kan dette være en relativt mild sykdom sammenlignet med deltavarianten.

Det sier professor Dror Mevorach, leder for koronavirusavdelingen ved Hadassah University Hospital Ein Karem i Jerusalem, til den israelske avisen Haaretz. Han mener de første rapportene etter omikronutbruddet i Sør-Afrika er oppmuntrende:

– Det er fortsatt tidlig å si, men ikke alt som ser ille ut er virkelig ille. På dette tidspunktet er det viktig å samle informasjon, ikke spekulasjoner, legger Mevorach til. Hvis omikron overtar for delta tror professoren at det kan bli enklere å takle pandemien globalt.

Les også: Kan komme nye tiltak mot omikron – FHI tror vi slipper unna nedstengninger

– Ekstremt milde symptomer

Observasjoner gjort av South Africa Medical Association tilsier at folk som blir smittet av omikronvarianten får milde symptomer, skriver avisen.

Solvår Ramstad: Nå er tydeligvis tida inne for at Norges fattigste skal bli enda fattigere

Angelique Coetzee, den sørafrikanske doktoren som først oppdaget den nye varianten, sa til BBC søndag at yngre omikron-pasienter så langt har hatt «ekstremt milde symptomer», men også hun understreker at det vil ta litt lengre tid før vi vet hvor alvorlig omikronvarianten faktisk er.

Les også: Var den første som oppdaget omikron-varianten i Sør-Afrika

Coetzee meldte at selv om alle hennes pasienter var friske, så var hun samtidig bekymret for at den nye varianten kunne ramme eldre med underliggende sykdom.

– Det vi må bekymre oss for nå er at når eldre uvaksinerte mennesker blir smittet med den nye varianten, og de ikke blir vaksinert, så kommer vi til å se flere personer med et alvorlig sykdomsforløp, sa Coetzee til The Telegraph.

Israels helsedirektør, Sharon Alroy-Preis, viste søndag til tall fra Sør-Afrika, som foreløpig viser at vaksinerte personer kun får milde symptomer, noe som indikerer at dagens vaksiner er effektiv mot virusvarianten.

– Det som bekymrer oss er at det er en ikke-ubetydelig befolkning i Israel som fortsatt ikke er beskyttet, la hun til.

I underkant av en tredjedel av den totale befolkningen er ikke vaksinert. Så langt er det blitt påvist to tilfeller av omikron i landet.

Da verden først ble gjort kjent med den nye virusvarianten, også kalt B. 1.1.529, var blant andre norske helsemyndigheter klare på at det ville gå litt tid før vi hadde et solid datagrunnlag og kunnskap om den nye varianten.

– Det er for tidlig å si hvordan denne nye virusvarianten vil spre seg, og i hvilken grad den vil påvirke oss i Norge, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB fredag formiddag.

WHO: Omikron utgjør svært høy global risiko

WHO er ikke like positive.

De ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

– Omikronvarianten vil trolig spre seg internasjonalt og utgjør en svært høy risiko. Nye store smitteøkninger kan få alvorlige konsekvenser i noen regioner, sier organisasjonen i en uttalelse.

De legger imidlertid til at det foreløpig ikke har vært dødsfall knyttet til omikronvarianten.

I tillegg ber organisasjonen om mer forskning for å forstå omikronvariantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

Storbritannia vurderer nå å utvide tilgangen til tredje vaksinedose, ifølge nyhetsbyrået AP. Filippinene skal på sin side vaksinere ni millioner personer på tre dager.

Les også: Var den første som oppdaget omikron-varianten i Sør-Afrika

Mange mutasjoner

Omikronvarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og ble kunngjort som en ny variant torsdag. Men koronavarianten har allerede rukket å spre seg til en rekke land over hele verden. De første tilfellene i Europa ble påvist i Belgia fredag ettermiddag.

Siden har omikron blitt påvist i en rekke europeiske land, blant annet Danmark. Foreløpig er ikke varianten funnet i Norge.

– Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, skriver WHO.

Den sørafrikanske epidemiologen Salim Abdool Karim advarte mandag om at landet kan ende opp med 10.000 daglige smittetilfeller i løpet av uka, mot knappe 2.800 søndag.

Stengte grenser

Fredag forårsaket omikron-nyheten kraftig nedgang på verdens børser. Dette fallet fortsatte på asiatiske børser mandag, mens europeiske børser åpnet litt i pluss.

Regjeringen i Japan kunngjorde mandag at de gjeninnfører streng grensekontroll og stenger grensene for utlendinger fra hele verden. Tidligere har Israel gjort det samme.

Filippinene utsetter planer om å tillatte innreise for vaksinerte turister, mens Australia mandag kunngjorde at de dropper en planlagt gjenåpning av grensene for studenter og arbeidere med høy kompetanse.

En rekke land har innført innreiseforbud for reisende fra land i det sørlige Afrika, noe Sør-Afrika har reagert på.

Israel har også gjeninnført den omstridte overvåkingen av mobiltelefonene til koronapasienter og deres kontakter.