OSLO (Nettavisen): - I løpet av året skal alle våre kunder få tilbud om én gigabit nedlastingshastighet.

Det er den klare beskjeden fra Gets produktdirektør Torbjørn Aamodt.

I det stille har selskapet gjort utskiftinger i stort sett hele sitt kabel-TV-nett (HFC) for å gjøre klar den nye standarden Docsis 3.1. Teknologien har blitt testet ut flere steder - og nå venter de bare på at de skal få levert store mengder nye modem som skal sendes ut til kundene. Det skal skje i løpet av høsten.

Nå har de invitert Nettavisen til en demonstrasjon av hva deres nye løsning er god for.

Satser alt på ny teknologi

I motsetning til hovedkonkurrenten Canal Digital (Telenor), som har satt bremsene på for den nye teknologien, satser Get helhjertet.

Les også: Canal Digital setter bremsene på for raskere bredbånd

Innføring av Docsis 3.1 betyr i første omgang at Get åtte-dobler kapasiteten på nedlasting fra ca 1,2 til 10 gigabit. Kapasiteten fordeles på alle husstandene som er koblet til samme «segment» - typisk noen hundre husstander i samme nabolag.

For opplasting er det i første omgang bare snakk om en dobling fra 0,2 til 0,4 gigabit.

- Opplastingshastigheter kommer vi tilbake til i 2019, sier Aamodt.

I praksis betyr det at de nye hastighetene som vil åpnes for i år vil være 1000/50 megabit - opp fra 500/50 i dag.

Innfasing av høyere opplastingshastigheter

- Men for borettslag kan vi allerede i år tilby kollektive, symmetriske hastigheter på 200/200 megabit, fordi det er enklere å gjøre endringer inn mot borettslag, påpeker produktdirektøren.

Årsaken er av heller teknisk art, men handler om analoge signaler og områder avsatt til FM-signaler må frigjøres for å øke kapasiteten.

Den nye teknologien vil også om et par-tre år åpne for 10 gigabit i både opp- og nedlastingshastighet.

Alle vil få nytt modem

For å få utnyttet den nye teknologien, vil alle kundene få et nytt modem som støtter den nye teknologien. Det nye modemet har integrert støtte for trådløst nett (802.11ac).

Nettavisen fikk demonstrert mulighetene som ligger i dette modemet. Koblet opp til et modemet satt de opp to bærbare datamaskiner (kablet gigabit), samt litt forskjellige mobiltelefoner koblet til det trådløse nettet, både på 2,4 og 5 GHz.

2,5 gigabit per sekund

Resultatet viste at de de to bærbare datamaskinene nær maksimalt utnyttet kapasiteten i kablene på nedlasting, i tillegg til rundt 500 megabit kombinert på de to mobiltelefonene. Det er en total nedlastingshastighet på 2,5 gigabit.

Med ett enkelt modem fikk vi altså demonstrert mer enn dobbelt så høye nedlastinghastigheter som i dag totalt er på deling med dagens Docsis 3.0-standard.

På opplasting var den kombinerte hastigheten på drøyt 400 megabit, som er den maksimale linjen kan tilby frem til nye frekvenser frigjøres.

De høyeste hastighetene vanlige kunder vil oppleve vil derimot begrenses til 1000/50, rett og slett fordi den totale kapasiteten er på deling.

- Vil fokusere mer på utstyret hjemme hos folk

Med de nye hastighetene som nå tilbys, og som til også har vært tilgjengelig fra fiberaktører til spesielt kresne kunder, begynner kapasiteten å bli såpass høy at flaskehalsene ligger på helt andre steder.

Det er i dag for eksempel svært utfordrende å oppleve praktiske hastigheter på noe særlig over 200 megabit på trådløst nettverk med mindre du sitter ved siden av den trådløse routeren. Mange sitter også på gammelt utstyr, enten i form av trådløst nett eller datamaskiner med gammel standard.

- Når nettet er tregt, klager kundene gjerne på internettlinjen, mens vi ser at årsaken gjerne er andre ting. Nettet er nå så bra og raskt at det er utstyret hjemme som setter fartsbegrensningene. Folk sliter for eksempel med dårlig hastighet i kjelleren med en gammel laptop, mens det som gjerne er problemet er at de trådløse signalene knapt kommer frem og at PC-en ikke støtter de nye trådløse standardene. Vi har vært for dårlige på å fokusere på disse utfordringene.

- Vi skal satse med på utstyr hjemme hos folk, og vil nå tilby et trådløst modem for leiligheter og små boliger, mens en kan få en trådløs mesh-løsning for større boliger slik at du får bedre dekning i hele huset, sier produktdirektøren.