RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gode tips til Chicago

Det karakteristiske Willis Tower synes fra nesten hele byen.
Det karakteristiske Willis Tower synes fra nesten hele byen. Foto: Henryk Sadura (Getty)
Sist oppdatert:
Selv om Chicago er skyskraperens hjemby, er den forbausende enkel å orientere seg i.

HTML EMBED

Hvorfor Chicago?

Barack Obamas hjemby har nærmere tre millioner innbyggere, og mer enn 45 millioner årlig besøkende. De fleste orienterer seg ut fra Michigan Avenue i sentrum, som er den viktigste shoppinggaten. Den strekker seg i store deler av byens nordsør-retning, fra 63. gate i sør nesten til flotte Lincoln Park i nord.
Chicago er Midt-Vestens største by (den 3. største i USA), og var innfallsporten for tusener av nordmenn, svensker og dansker som søkte lykken på landsbygda vest for byen på 1800-tallet. Byen ble likevel ikke offisielt registrert før i 1833, men vokste raskt fra 200 sjeler på det tidspunkt til 4000 syv år senere.
Etter storbrannen i 1871 ble Chicago gjenoppbygd, og verdens første skyskraper så dagens lys. Veksten var enorm, noe som ga betydelige problemer. Blant disse var Al Capone og et gangstervelde som vokste seg mektig under forbudstiden på 1920-tallet. Dette var også noe byen ble assosiert med, men kriminalitet og det dårlig ryktet ble gradvis fortrengt ut over på 1960- og 70-tallet av sterke kulturelle uttrykk som jazz og blues.
I dag er Den vindfulle byen (Windy city) rett og slett en trivelig, klassisk amerikansk storby med småbysjel.

Navnet Chicago

Navnet Chicago er hentet fra en fransk uttale av det amerikanske urfolksordet shikaakwa, som kan oversettes til villøk eller vill hvitløk. Den første kjente referansen til navnet som «Checagou», knyttet til stedet der byen ligger i dag, ble funnet i den franske eventyreren Robert Louis de Salles memoarer fra rundt 1679.

Få oversikten over Chicago

Den finnes flere høyhus i Chicago, hvor du lett kan få oversikt over byen. Det karakteristiske Willis Tower (tidligere Sears Tower) er ett, Trump International Hotel and Tower et annet. På bakken anbefales det å orientere seg ut fra indre by, eller The Loop, som tar utgangspunkt ved Michigan Avenue mellom Millenium Park og Grant Park. Området avgrenses av Chicagoelven i nord og vest, og La Salle Street i sør.

Bare i Chicago

Moderne blues – chicagobluesen – har som navnet sier Chicago som fødeby. Den tradisjonelle deltabluesen med kassegitar og munnspill ble tilført strøm, trommer, piano og forsterket bassgitar, ofte med tillegg av blåseinstrumenter. Det var svarte migrasjonsarbeidere fra sør som skapte fenomenet, og som europeiske band som The Rolling Stones senere populariserte, og på pussig vis sendte tilbake til USA. Buddy Guy’s Legends er en klassisk chicagobluesbule.

Alle skal på i Chicago

De store skyskraperne virker som fluepapir på alle besøkende i Chicago, og den store tettheten av høyhus gjør det besnærende å ta det hele inn over seg fra høyden. Et av de nyeste – og mest gedigne – er Donald Trumps relativt nye Trump Tower, som ikke bare inneholder leiligheter, hotellrom og utkikkspunkt, men også flere lekre restauranter og barer.

Du bør heller

En annerledes – og mer spennende (og fysisk aktiv) – måte å oppleve byens imponerende skyline på er enten å leie kajakk og padle vannveiene i byen ut til Lake Michigan, eller følge de mange flotte sykkelstiene på en tohjuling. Særlig med sistnevnte klarer du å dekke store områder på relativt kort tid.
> www.bikechicago.com
> www.kayakchicago.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere