*Nettavisen* Nyheter.

Gode tips til Mallorca

De deilige strendene lokker turistene til Mallorca år etter år. Foto: ollirg (Thinkstockphotos)

Denne øya troner øverst på pallen som Norges mest populære charterdestinasjon og det er ikke uten grunn.

HTML EMBED

Mallorcas mange unike kvaliteter gjør at vi reiser dit gang på gang, og stadig oppdager nye sider ved den fascinerende øya.

Grunnleggende om Mallorca

Land Spania
Innbyggere 791 000
Tidssone GMT +1
Valuta 1 Euro = 7,60 kr
Nødnumre Generelt nødnummer 112, ambulanse 061, politi 091 (lokalt 092), brann 085

Turistinformasjonwww.spain.info, www.illesbalears.es

Hvor Vest i Middelhavet utenfor Spanias kyst.
Når Sommeren er mest populær, men Mallorca egner seg godt for besøk fra tidlig vår til langt ut i oktober.
Hvorfor Mallorca har mange attraktive strender og fine turistbyer. Palma er en spennende og pulserende storby, men du finner også vakre, nesten bortgjemte fjellandsbyer og ditto strender på øya.

Før du drar til Mallorca

Les På midten av 1800-tallet tilbrakte George Sand en vinter på øya, nærmere bestemt i Valldemossa i Tramuntana-fjellene, sammen med kjæresten, den polske komponisten Chopin. «En vinter på Mallorca» er hennes medrivende fortelling om et ganske trøblete opphold.

Se Den britiske tv-serien «Mad Dogs­» (2011) handler om fire venner som møter en femte på Mallorca. Under en vellykket overflate er imidlertid ikke tingenes tilstand som de først gir seg ut for å være.

Hør Antónia Font er kjent for sin festlige popmusikk med humoristiske og ofte absurde tekster, fremført på mallorkinsk. Els Setze Jutges (de seks dommerne) er en katalansk sanggruppe som høstet stor oppmerksomhet både for sin sangkunst og for sitt engasjement for bruken av katalansk i moderne musikk.

App Majorca/Mallorca Island 28 kr (Apple)

Slik kommer du til Mallorca

Både SAS, Norwegian og Ryanair har direkteruter til Palma de Mallorca. I tillegg har de fleste norske charterselskap turer til øya, mens Merlot Reiser, Peer Gynt Tours og Oliven Reiser tilbyr ulike pakker. Det går også ferger til andre baleariske øyer og til det spanske fastlandet.

Kom deg rundt på Mallorca

Det mest hensiktsmessige å leie bil om du vil komme deg litt rundt, og du finner en rekke utleieselskaper på flyplassen. Øya har også et bra offentlig transportssystem, som inkluderer buss, tog og metro (i Palma). Fra Palma går de fleste bussrutene fra Placa d’Espanya. Veterantoget fra Palma til Soller er verdt turen i seg selv. Du kan selvsagt også leie sykkel.

Visste du at navnet «Mallorca» kommer fra latinske «insula maior», som betyr «større øy»?

Visste du at det lokale språket kalles mallorkin, og er en katalansk dialekt?

Visste du at tennisspilleren Rafael Nadal er født og oppvokst i byen Manacor – Mallorcas «perlehovedstad»?

Få med deg på Mallorca

1. Lei sykkel på Mallorca

Mallorca er en sykkeløy. Hit kommer både profesjonelle og amatører for å sykle når sesongen ikke tillater det der de bor, og mange av veiene er fint tilrettelagt for tråkking.

Fra Palma er det ikke avskrekkende langt til de vakre landsbyene Valldemossa, Deiá eller Sóller i Tramuntana-fjellene. Eventuelt kan du ta det rolig og bare sykle langs bystranda i Palma, til Portixol, eller lenger øst til strandklubben Puro Beach, som ligger på en odde med fantastisk utsikt til solnedgangen.

Palma on bike

2. Finn en finca på Mallorca

En finca er en tidligere bondegård eller et gammelt landsted gjort om til sted for agroturisme. De finnes over hele Mallorca og holder ofte høy kvalitet, med en typisk spansk atmosfære. De er også ofte historiske landemerker, noe som setter en ekstra spiss på et besøk.

> Rent-a-villa
> Lanthotell Mallorca

3. Besøk den lille storbyen Palma

Palma har en fin kombinasjon av trange smug og store avenyer, små torg og en rambla der både turister og lokale møtes. Her kan du søke deg til små, bortgjemte kafeer, eller en feiende flott Michelin-restaurant om du er i det lune.

De fleste besøkende oppholder seg i gamlebyen, mellom Plaça D’Espanya og den gedigne Le Seu-katedralen (bildet) ved sjøen. Sistnevnte ble påbegynt i 1229, og er preget av ulike arkitektoniske stilarter frem til sluttføringen en gang på 1600-tallet.

4. Finn deg en strand på Mallorca

Mallorca har mye å spennende å by på innen kultur, shopping og ikke minst mat, men de aller fleste kommer hit for å nyte de mange og lange strendene. Vannet her er blant det klareste i Middelhavet, og det er nok å velge mellom. Det er ikke vanskelig å finne relativt folketomme strender, selv om mer enn ti millioner mennesker årlig flommer over den relativt beskjedne øya.

Nord for de klassiske turiststedene på østsiden, som Cala d’Or og Cala Millor, ligger for eksempel Cala Mesquida, som ikke er så veldig folksom. Husk bare at sterk vind fra nord kan gi høye bølger. Es Trenc er øyas største, men fordi den ligger inntil et naturreservat, er det ingen resorter her og dermed god plass til alle.

HTML EMBED

Spis godt å Mallorca

Mallorca har et egenartet kjøkken, som du kan få en innføring i på noen av øyas tapasrestauranter. Typiske mallorkinske retter inkluderer blant annet pamboli (tradisjonelt «smørbrød»), ensaimada (et slags wienerbrød), sobrasada (mallorkinsk pølse) og bunyols (en slags smultring).

I Palma er La Boveda i bydelen La Lonja en favoritt. Hit kommer både lokale og besøkende. Dette ver et typisk tapassted, hvor rettene følger i rask rekkefølge.

I den lille landsbyen Deiá i Tramuntana-fjellene, kjent som kjendistreffsted og Richard Branson-hotellet La Residencia, ligger koselige Sebastian, der sjefen med samme navn disker opp med de lekreste retter.

Elsker du sjømat er Restaurant Las Olas i Puerto de Sóller noe for deg. Hit kommer gjester fra hele øya for å meske seg i restaurantens spesialiteter – fersk fisk og skalldyr. En opplevelse, prakfullt beliggende med utsikt over havna.
+ 34 971 632 515

Bo godt på Mallorca

Luksus Agroturisme er ganske utbredt på Mallorca, og de fleste stedene har et tydelig rustikt preg. Det gjelder også fincaen Sa Pedrissa i utkanten av Deiá. Det store bassenget med utsikt over havet er nesten verdt romprisen alene. Ypperlig mat, nydelige rom og Deiá er bare en kort spasertur unna.

MiddelsHotel Born inne i Palma by, like ovenfor ramblaen, har stilige rom og ligger nært det meste i byen. Hotellet er et ombygd 1600-tallspalass, og har mye atmosfære.

Budsjett Ikke langt fra Ses Salines og Es trenc-stranda, finner du det trivelige stedet Sa Carrotja. Rommene er fine, det er stille, maten er klassisk spansk bondekost, og utenom høysesongene er romprisen behagelig.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.