RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gode tips til ny skole-PC

Sist oppdatert:
Nå er det straks studie- og skolestart og vi gir noen nyttige tips for den som skal kjøpe bærbar PC.

Høsten er høysesong for innkjøp av ny bærbar pc til skole- og studiestart, og i den forbindelse kan det være greit å tenke litt gjennom hva du ønsker før du kjøper.

Når du kjøper ny PC vil du høre mange lovord om bits og bytes. Dette er vel og bra, men her er det nesten vel så viktig å vurdere utseende og komfort. Det er nemlig slik at praktisk talt alle nye bærbare pc-er er gode nok til normalt skolearbeid, nettsurfing og lignende. Har datamaskinen 1024 MB RAM kan du nesten være sikker på at den er «god nok», og du kan fokusere på andre ting.

LES OGSÅ OM FYLKENES PC-TILBUD.

Vi har derfor samlet en del punkter du bør tenke på når du skal kjøpe ny:

Ergonomi
Den bærbare maskinen skal brukes mye, både til arbeid og glede. Det er derfor viktig at den har god ergonomisk form. Tastaturet på bærbare er ofte mye mindre enn på stasjonære. Det kan derfor være viktig å se at knappene er store nok for dine fingre og har god avstand, og de skal være lette og myke å trykke inn. Dette både for at fingrene dine skal ha det bedre og ikke minst at de ikke bråker for mye i klasserommet.

I tillegg skal håndleddene kunne hvile godt mens du arbeider.

Få med ekstern mus
De fleste bærbare er utstyrt med en touch-pad for å styre musen. Her er det kanskje best å be om å få med ekstern mus i prisen.

Ekstern mus koster uansett ikke mye, men vil spare deg for mye irritasjon og være bedre for håndmuskulaturen.

Sjekk skjermen
Det er også viktig å ta vare på synet. Skjermen må derfor være behagelig å se på. Fargene må gjengis korrekt og det må ikke være støy i skjermbildet.

Det er også greit å sjekke at skjermen har god innsynsvinkel slik at flere kan se på den samtidig.

Pass på vekten
Selv om det både skal være god skjerm og stort tastatur, så er det viktig at maskinen ikke veier for mye. Den skal være lett å ta med seg uten at du får ryggskader. Her er det opp til hver enkelt hvor mye du liker å bære, men her er det ikke mange kilo som skal til før maskinen blir en tung bør.

Etter endt studiedag er ikke kroppen like glad som da man var frisk og opplagt om morgenen. Selv om en maskin med 15,4" bredformatskjerm, bør du tenke nøye gjennom om du synes den ekstra vekten i forhold til en pc med 14" skjerm er verdt det. En PC som veier vesentlig mer enn 2 kilo blir tung å ta med seg i lengden.

Sjekk ramme og harddiskbeskyttelse
Maskinens ramme er særs viktig at er god. Maskiner som brukes ved skole og studier får ofte gjennomgå kraftig behandling. De må både tåle humpete bussturer og riper fra penner.

Det er også viktig å sjekke om harddisken er ordentlig beskyttet. Denne skal ved fall koble seg automatisk ut slik at innholdet holdes intakt. Selv om maskinen blir ødelagt, så vil innholdet på harddisken kunne reddes. Dette er en meget god funksjon når eksamensinnlevering nærmer seg.

Skal tåle en sprut
Maskinen må også være sikret mot søl. Selv om du velter et glass vann over tastaturet skal ikke maskinen bli ødelagt.

Noen bærbare leveres med dreneringshull slik at vannet renner tvers igjennom ved slike uhell. Er du glad i å ha drikke ved siden av pc-en, kan dette være en stor fordel.

Pass på kontaktene
Pass også på at den bærbare er utstyrt med de kontaktmulighetene som du vil ha behov for. Her må det både være tilstrekkelig med USB-innganger for tilkobling av minnepinner og annet ekstern maskinvare, og muligheter for tilkobling mot TV-apparater og eksterne skjermer om du ønsker å se bilder eller filmer i større format. Hva som er «godt nok» for deg kan være greit å undersøke med skolen før du kjøper.

PC-produsentene har forskjellig innstilling til om de integrerer minnekort lesere i maskinen. En ekstern minnekortleser kan kjøpes for en billig penge, men om du ofte legger over bilder eller annen info via minnekort kan det være greit å ha dette integrert. Dette tar likevel noe plass og kan gå ut over andre innganger.

Du må også passe på at PC-en har trådløst nettverkskort med støtte for den såkalte G-standarden (802.11g). De aller billigste pc-ene kan fortsatt tenkes å selges uten støtte for dette.

Ha nok batteri
Et av de viktigste momentene med en bærbar er at den kan brukes overalt, selv der det ikke finnes strømuttak. Lite er mer irriterende enn å jobbe med et dokument og maskinen slår seg av fordi batteriet er tomt.

Pass derfor på at maskinen du kjøper har et godt batteri. Hvor lenge batteriet holder avhenger av hva slags programmer du kjører, men du skal minst rekke å se igjennom en spillefilm. Når det kommer til batterier snakkes det om antall «celler». Du bør ikke ta til takke med noe dårligere enn 6 celler.

Du kan også kjøpe med eksterne batteri, men jo mer du har å bære på jo mindre mobil blir du.

Skaff en god bæreveske
Helt til slutt bør du vurdere bæreveske eller egen ryggsekk til din bærbare.

Her må du selv vurdere hva du liker best, men husk på at du sjelden går rundt kun med maskinen. Det skal være plass til papirer, bøker og kanskje litt niste.

Se etter noe som både tar godt vare på din nyinvestering, som er komfortabelt og gir deg romslighet.

Sjekk litt rundt
Prisen er selvfølgelig viktig for de fleste, men husk at det billigste ikke alltid er det beste. Du får som oftest det du betaler for. Selv om du kan slippe unna med under 4000 kroner, vil det trolig være en god investering å legge på en tusenlapp ekstra.

Ha også i mente at det er hard konkurranse blant butikkene om salg av bærbare. Mange er derfor villige til å senke prisen om du finner maskinen billigere et annet sted. Ta deg derfor tid til å sjekke ut de forskjellige butikkene og hør hva de kan tilby deg.

Gode tilbud fra fylkeskommunene
Vær også klar over at en rekke fylker har spesialavtaler med forskjellige kjeder og/eller produsenter med tilpassede pc-tilbud. I Østfold gis det for eksempel i høst bort rundt 3000 bærbare pc-er til elevene, og i Nordland får elever kraftig støtte. Mer om alle fylkenes ordninger kan du lese her.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere