Det har vært knyttet usikkerhet til hvordan gravide og fosteret vil reagere på å få koronavaksine. For litt over en måned siden, nærmere bestemt i midten av februar, annonserte Pfizer/Biontech at de hadde satt i gang en ni måneder lang studie, der de skal teste koronavaksinen sin på gravide. Studien inkluderer 4.000 gravide kvinner over 18 år, men siden studien varer i ni måneder er det en stund til man får sett data fra den.

Les også: Pfizer/Biontech skal teste koronavaksine på gravide

Nå har imidlertid fagtidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology publisert en fersk studie. Ifølge USA Today deltok 131 personer i studien. 84 personer var gravide, 31 personer ammet og 16 personer var ikke gravide, men som var med som en del av en kontrollgruppe. Personene i studien fikk mRNA-vaksiner, som lages av Pfizer/Biontech og Moderna.

Antistoffer

USA Today har også snakket med en lege som selv deltok i studien, siden hun var gravid i 31. uke, da hun fikk tilbud om vaksine i midten av desember. Tilbudet fikk Jaqueline Parchem først og fremst fordi hun jobber i helsevesenet. Før hun tok vaksinen snakket hun med kolleger, og ingen av dem kunne gi henne en god grunn til at vaksinen ville skade det ufødte barnet. Dermed ble hun overbevist om at både henne og hennes sønn ville få antistoffer av vaksinen.

- Fordelene med vaksinering, er en mindre grad av angst, og at det beskytter mot en potensielt livstruende infeksjon. Og jeg ser fordelen av å videreføre passiv immunitet til babyen min. På den tiden hadde vi ikke dataene på gravide, men dette er vitenskap. Vi vet hvordan vaksiner virker, sa hun til avisen.

Hennes egen overbevisning støttes av den nye studien, hvor de har konkludert med følgende:

«Gravide og ammende kvinner har en sammenlignbar immunitet med kvinner som ikke er gravide, og de fikk høyere en konsentrasjon av antistoffer enn det gravide kvinner med påvist koronavirus-infeksjon har hatt. Antistoffer fra vaksinen ble påvist i navlestrengsblod og brystmelk etter at mor fikk vaksine».

Anbefaler gravide om å vente

I Norge har FHI tidligere uttalt at gravide kan vente med å ta koronavaksinen.

«Det er hittil lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er derfor foreløpig ingen generell anbefaling om vaksinering av gravide. Tilgjengelige data tyder ikke på at vaksinasjon er skadelig for den gravide eller fosteret. Vaksinering av gravide som har risiko for alvorlig sykdom på grunn av annen sykdom bør vurderes individuelt av lege når den gravide tilbys vaksinen på grunn av annen sykdom.», skriver de i en nyhetsmelding.

Les også: FHI: Best å vente med å bli gravid til etter vaksinasjon

«Etter hvert som vi får mer kunnskap om vaksinasjon av gravide, vil det kunne åpnes for å anbefale vaksinasjon av også gravide med andre underliggende sykdommer som vil tilbys vaksine i gruppe 7», er noe av det FHI opplyser videre om.